StoryEditorOCM
KalelargaAKCIJE NA MORU

Osoba na plutajućem gumenjaku nošena po jakoj buri spašena u Podvelebitskom kanalu. Medicinske interevencije na Olibu i Dugom otoku

Piše Zadarski.hr
27. kolovoza 2024. - 19:31

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je o spasilačkoj akciji u Podvelebitskom kanalu te o izvršenim prijevozima pacijenata s hrvatskih otoka na kopno.

ILK Starigrad – Paklenica 

Spasilačka akcija pokrenuta je u utorak 27. kolovoza u 11.50 sati, kada je u MRCC Rijeka zaprimljen poziv očevica, koji je javio o nekontroliranom plutanju manjega rekreativnog plovila, gumenjak na električni pogon s jednom osobom, koju su udari bure nosili prema sredini kanala.

O izvanrednim događaju obaviještene su lučke kapetanije u Senju i Zadru te je dogovoreno da se kao najbliža, u akciju angažira Ispostava lučke kapetanije Starigrad - Paklenica., slijedom čega je pokrenuta spasilačka akcija.

Službenici starigradske Ispostave odmah po dojavi isplovili su te počeli pretraživati područje od Krišca prema Santišu, da bi nedugo potom u 12.47 sati javili u MRCC Rijeka o pronalasku osobe, koja je potom neozlijeđena ukrcana na spasilačku brodicu i prevezena na polazišnu lokaciju, čime je ova akcija uspješno okončan

LK Zadar

Službenici zadarske Kapetanije izvršili su dvije MEDICO akcije prema pacijentima sa zadarskih otoka.

Prva akcija izvršena je 25. kolovoza brodicom za hitan medicinski prijevoz prema pacijentu s otoka Oliba. Akcija je pokrenuta na temelju liječničkog zahtjeva koji je u LK Zadar zaprimljen posredstvom MRCC Rijeka. Službenici LK Zadar u akciju su isplovili u 12.55 sati, nakon čega su pristali u Silbu u 14.15 sati, kada su ukrcali zdravstvene djelatnike te nastavili za Olib. Nakon što je pacijent pripremljen za prijevoz isplovili su prema zadarskog gradsko luci, kamo su pristali u 16.15 sati te je pacijent predan djelatnicima HMP Zadar, u daljnje postupanje.

Sljedeću MEDICO akciju službenici LK Zadar izvršili su 26. kolovoza, kada su brodicom za hitan medicinski prijevoz, prevezli pacijenta s Dugog otoka. Akcija je pokrenuta na temelju liječničkog zahtjeva, koji je posredstvom MRCC Rijeka. Nakon ukrcaja pacijenta s liječničkom pratnjom iz Sali su isplovili u 9.55 sati prema D-Marin u Sukošanu, kamo su pristali u 10.25 sati, nakon čega su pacijenta preuzeli djelatnici HMP Zadar, čime je akcija uspješno okončana.

28. rujan 2024 02:30