StoryEditorOCM
KalelargaSJEĆANJE

Obilježavanje 81. obljetnice oslobođenja fašističkog logora na Molatu: polazak iz gradske luke katamaranom

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2024. - 20:02

Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima (udruga LIDUMKOL) priprema obilježavanje 81. godišnjice oslobođenja logoraša iz Mussolinijevog fašističkog koncentracijskog logora Molat. Godišnjica oslobođena logora održat će se u srijedu, 18. rujna, u Molatu polaganjem vijenaca na logorsko groblje na brdašcu Hrca u Molatu.

Udruga LIDUMKOL ovim obilježava oslobođenja logoraša iz svih Mussolinijevih logora u Dalmaciji i hrvatskoj obali kojih je bilo 14 kao. Obilježavanjem godišnjice prisjećamo se svih logoraša stradalih i oslobođenih iz 62 Mussolonijeva logora na tlu Italije, među kojim je bio poveći broj građana Hrvatske. Prisjetimo se nekih Mussolinijevih logora u Dalmaciji Ošljak, Ugljan, Biograd (Sokolana), Vodice (Hangar), Murter (Raduća) Split (Divulje), Korčula, Dubrovnik (Gruž Prevlaka) i logora u Hrvatskom primorju.

Prigoda je da se sjetimo i svih hrvatskih građana domoljuba koji su do kapitulacije Mussolinijeve Italije u 18-toj talijanskoj pokrajini (anektiranoj) Dalmaciji bili zatočeni u Mussolinijevim zatvorima, karabinjerskim postajama, neki su tamo skončali život a dio njih je oslobođeno počev od 9. rujna 1943. godine.

image
LIDUMKOL

Udruga se odazvala pozivu prošli tjedan za komemoraciju logora Kampor na Rabu u organizaciji Vlade Republike Slovenije, Vlade RH i Grada Raba, no Udruga nažalost nije u mogućnosti financirati putne karte

Katamaran Jadrolinije polazi za Molat u srijedu, 18. rujna, u 14 sati iz Gradske luke. Putna karta iznosi 7, 80 eura.

Povratak iz Molata trajektom Jadrolinije u 17 je sati s dolaskom u luku Gaženica u 20.15 sati. Putna karta je 5,60 eura.

Ukrcaj na katamaran počinje 30 minuta prije polaska.

15. rujan 2024 20:04