StoryEditorOCM
KalelargaBETLEHEMSKO SVJETLO

Nadbiskup Puljić na Treću nedjelju došašća: „Nedostaje nam uočavanja pozitivnih odlika i kvaliteta ljudi s kojima živimo“

Piše Ines Grbić
12. prosinca 2022. - 17:51

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misno slavlje na treću nedjelju došašća 11. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru, na kraju kojega su mu zadarski izviđači uručili Betlehemsko svjetlo.

Nadbiskup je u propovijedi rekao da na misu dolazimo kao pokajnici te sa strahom molimo Gospodine, tu pred tobom, oprosti nam, primi nas.

Zadarski izviđači preuzeli su Betlehemsko svjetlo na treću nedjelju Došašća u zagrebačkoj katedrali u 12,30 sati, a onda su, više godina nakon što ta praksa nije bila u Zadarskoj nadbiskupiji, donijeli svjetlo najprije u zadarsku prvostolnicu.

Od ponedjeljka, 12. prosinca zadarski izviđači će ga odnositi u sve zadarske župe. Prva župa kojoj su predali Betlehemsko svjetlo na misi zornici u ponedjeljak, 12. prosinca je župa bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu u Zadru.

„Ponosni smo i sretni što nam se ukazala mogućnost to učiniti i nadamo se da ćemo i ubuduće biti dionikom toga događaja“ rekla je Juraga nakon što je Betlehemsko svjetlo postavljeno na postolje u zadarskoj katedrali, odakle vjernici paljenjem svijeće plamen Betlehemskog svjetla mogu odnijeti svojim kućama.

„Betlehemsko svjetlo mira dobrotvorni je program započet u Austriji 1986., a u Hrvatsku dolazi već 30 godina. Na prvu adventsku nedjelju pali se u Betlehemu, zatim se odnosi u Beč, a onda se prenosi u više od 20 zemalja“ rekao je katedralni župnik Josip Radojica Pinčić, poželjevši da to svjetlo bude znak života.

Nadbiskup Puljić rekao je da nas Betlehemsko svjetlo „simbolično već sada uvodi u otajstvo onoga što iščekujemo. To Svjetlo je obasjalo svijet one noći kada je Gospodin došao i utjelovio se, kad su anđeli s neba navijestili da nam dolazi nositelj mira, Spasitelj i Otkupitelj. Zato je to povezano i sa svjetlom. Zato se kaže da je Božić blagdan svjetla, blagdan radosti i mira“ rekao je mons. Puljić, poželjevši da nas u životu prati poruka navještene Božje riječi treće nedjelje došašća.

27. travanj 2024 15:38