StoryEditorOCM
KalelargaVELIKA PROGNOZA

Ivan Šolić: Spektakularno zahlađenje se nastavlja, a oborine koje rade kaos po Europi mogle bi postati i naš problem

Piše Ivan Šolić
14. rujna 2024. - 18:04

Kad smo prije sedam dana najavili zahlađenje, malo tko je u to zaista i vjerovao. Kako se promjena vremena približavala, bilo je očito kako nas čeka nešto nesvakidašnje i spektakularno, a kako drukčije dočarati promjenu vremena iz toplinskog vala u, doslovce, kasnu jesen, a svjedoci smo i prvih pahulja na Platku, Dinari, Velebitu...

Na dijelovima Jadrana je tijekom četvrtka i petka pala obilna i vrlo obilna kiša, rekorder je Dugi Otok s više od 230 litara kiše po metru četvornome (što odgovara vrijednosti od gotovo osam obilnih kiša unutar 24h!), solidna kiša je pala i u Rijeci, Zadru, Sinju, Dubrovniku...

Jedan grad je ipak podbacio s oborinama, pogađate koji? Split, u pravu ste, s manje od desetak litara po metru četvornome. Pitam se, već nekoliko puta, je li car Dioklecijan imao klimatološke podatke kad je u Splitu odlučio sagraditi palaču? To nikada nećemo saznati, ali jedno je sigurno, Split je grad s najboljom klimom na svijetu!

Za razliku od oborina, zahlađenje nije mimoišlo ni grad pod Marjanom, Split se jutros probudio s, nevjerojatno ugodnih, 13,7 stupnjeva Celzijusa (DHMZ), a u Zagori su se zapalile i prve vatrice pa su svi već zaboravili na toplinske valove, kao da nikad nisu ni bili tu...

STRAH OD POPLAVA

U srednjoj Europi, naročito u Austriji i Češkoj, ciklona „Boris“ piše meteorološku povijest i tjera strah u kosti stanovnicima tog kraja. Moram priznati da četiri stotine milimetara oborine nisam vidio na našem, klimatski pitomom, kontinentu te da su to vrijednosti oborina primjerenije monsunskim kišama, a baš toliko (mjestimice čak i više!) kiše se očekuje do kraja vikenda u nekim dijelovima Austrije i Češke.

image

Poplava u Austriji

Daniel Scharinger/Afp

Tim ljudima želimo sreću, jer nažalost, trebat će im, ma koliko god za ovo bili pripravni. U isto vrijeme, na Alpama je palo gotovo metar snijega!? Snijeg u Alpama je uobičajena pojava, ali imajte na umu da ljeto kalendarski još traje, a ondje je palo već metar snijega (i još će padati). Kad vidimo kakve posljedice i paniku „Boris“ sije u dijelu Europe, dojam je da smo „prošli k‘o na piru“ i da to, barem zasada, „nije naš problem“.

image

Nevjerojatne količine snijega u Alpama

Wxcharts.com

Nažalost, uz Muru, Dunav, Dravu... u koje će završiti dio rekordnih oborina iz srednje Europe uskoro bi i mogao postati naš problem i očigledno je kako će sve oči u idućim danima biti uprte u hidrološke prilike, dok pogled na sinoptičke karte otkriva kako će „Boris“ i u idućem tjednu podržavati nestabilno i iznadprosječno hladno vrijeme za ovo doba godine u Lijepoj Našoj.

VRIJEME U CRTICAMA

Nedjelja - hladnija od prosjeka i vjetrovita

Jutro će uz obalu biti svježe uz temperature zraka oko 14 stupnjeva Celzijusa, dok će u Zagori uz vrijednosti ispod 10 stupnjeva Celzijusa biti prohladno. Maksimalna dnevna temperatura zraka uz obalu do 20 stupnjeva Celzijusa, ali će uz jaku i vrlo jaku buru, sjeverozapadnjak i tramontanu te oblačno vrijeme osjet biti i pokoji stupanj hladnijeg vremena, negoli će to pokazivati živa u termometru.

image

Svježe u Zagori i prohladno jutro u nedjelju

Meteoadriatic.net

Oblačno, ujutro uz mogućnost za kišu, a prema drugom dijelu dana uglavnom suho. Vrijeme će u Dalmaciji sutra biti znatno povoljnije u odnosu na kontinent (naročito drugi dio dana) gdje će ponovno mjestimice biti i obilnije kiše. Za kraj meteo izvješća za nedjelju, pažnju vam skrećemo na meteoalarm DHMZ-a koji je za sutra izdao upozorenje na vjetar!

image

Vjetrovita nedjelja

Meteoadriatic.net
image

Velika odstupanja temperature zraka na 2m od prosjeka za nedjelju

Meteociel.fr

Ponedjeljak - Pretežno oblačno i svježe

U ponedjeljak se nastavlja razdoblje iznadprosječno hladnog vremena za period godine, jutro će uz vrijednosti temperatura zraka ispod 15 stupnjeva Celzijusa biti svježe i uz obalu, a u Zagori će se temperatura zraka ponovno spustiti ispod 10 stupnjeva Celzijusa. Maksimalne temperature bez promjene ili čak malo niže. Oblačno, prema večernjim satima moguće „popunjavanje“ radarske slike i nestabilnosti, u ovom trenutku se one uglavnom vežu za sjevernu Dalmaciju i otvoreno more, a u noći su moguće i u ostatku obale.

Utorak - oblačno i nestabilno

Uslijed ciklonalne aktivnosti na jugu „čizme“, na moru će biti vrlo nestabilno vrijeme, naročito na našim najisturenijim otocima, moguće je i izraženije grmljavinsko nevrijeme i neverini pa ukoliko se spremate isploviti, pomno promotrite radar DHMZ-a i „bacite oko“ je li meteoalarm izdao kakvo upozorenje.Uz obalu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom suho, ali ne možemo isključiti mogućnost da se pokoji oborinski oblak „dobaci“ i do obale. Temperatura zraka u blagom porastu, ali ona će i dalje biti vrlo ugodna.

DUGOROČNI TRENDOVI

Stabilizacije vremena nema na vidiku, ali niti ozbiljnije promjene u temperaturama zraka, pa svi oni koje su toplinski valovi „opekli“ ne trebaju strahovati od povratka ljetnih vrijednosti temperatura. Jutrašnji izlazi prognostičkih modela u drugoj polovici nadolazećeg tjedna signaliziraju novu ciklonalnu aktivnost uz jesenske vrijednosti temperature zraka, stoga, ukoliko niste izvukli nešto deblje rukave iz ormara u nadi da će promjena biti kratkog vijeka, nemojte se zavaravati, učinite to još danas...

14. rujan 2024 19:38