StoryEditorOCM
KalelargaZADRANI U SABORU

Glasovac: Ministar Beroš laže! Zadar nema Hitnu helikoptersku medicinsku pomoć! Matić: Imamo 3.453 stanovnika, a 5.391 glasača. Kako to?

Piše Hina
22. svibnja 2024. - 16:25

SDP-ova Sabina Glasovac u slobodnom je govoru u srijedu u Saboru kritizirala ministra zdravstva Vilija Beroša i način kako je uspostavio Hitnu helikoptersku medicinsku pomoć upozorivši kako dobar dio Hrvatske nije pokriven, a Beroša, koji tvrdi drugačije, je prozvala da laže.

"Ministar Beroš nema pravo određivati tko će imati veću, a tko manju šansu za preživljavanje od srčanog, moždanog udara ili od stradavanja u prometnoj nesreći, a upravo si je to uzeo za pravo načinom kako je uspostavio sustav Hitne helikopterske medicinske službe", poručila je SDP-ova zastupnica. 

Naglasila je kako je taj projekt pun nedostataka, nepravedan pa i protuustavan jer ne pruža svim građanima RH jednaku dostupnost zdravstvene zaštite. 

"Beroš besramno izjavljuje da ovaj program obuhvaća cijelu RH. On laže. Zna da odabrane baze za helikoptere ne pokrivaju značajan dio teritorija", poručila i navela kako su cijele Zadarska i Šibenska županija te pola Ličko-senjske ostale bez ikakve pokrivenosti jer se nalaze na puno većoj udaljenosti nego što to zahtjeva pravilo zlatnog sata. 

Također, nisu pokriveni ni najveći dio autoputa kroz Slavoniju te dobar dio Međimurja, dodala je. 

"Sve njih su Beroš i ova Vlada napravila građanima drugog reda", kazala je Glasovac. 

Apelirala je na Vladu "da poštuje Ustav i osigura još dvije baze i 24-satnu medicinsku dostupnost helikopterske službe svih sedam dana u tjednu na svim područjima Hrvatske". 

Ivan Matić (Klub Mosta) na primjeru grada Obrovca osvrnuo se na nelogičnosti popisa birača i broja stanovnika.

"Obrovac je rekorder u toj razlici, 2020. imali smo 3.627 stanovnika i 4.950 glasača, a 2021. je još i gore, broj stanovnika opada, a glasača raste, tada smo imali 3.453 stanovnika a 5.391 glasača" , kazao je i pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova da počne sređivati podatke o prebivalištu.

14. lipanj 2024 20:01