StoryEditorOCM
KalelargaMINISTAR U ZADRU

Fuchs: ‘Pokrećemo izgradnju škola i vrtića u cijeloj Hrvatskoj. Djeca će u školi biti do 15 odnosno 17 sati. Relaksirat ćemo im nabijenu satnicu‘

Piše MG/IN
6. rujna 2021. - 10:34

- Zaželio bih svim školarcima u Hrvatskoj sretan početak, bilo bi lijepo reći ponovno normalne školske godine, no ona će nažalost biti jednako zahtjevna kao i prošla, ali savladat ćemo to svi skupa, nastavnici i učenici, kao što smo zajedno savladali i ovaj zahtjevan projekt koji je trajao dugo – kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji je prvog dana školske godine posjetio OŠ Voštarnica u Zadru. specijalnoj školi za djecu s posebnim potrebama. Škola je prije nekoliko dana preseljena u nove prostorije u sklopu Centra na Mocirama čija je izgradnja i opremanje trajalo dulje od 15 godina.

- Žao mi je zbog toga, bilo bi bolje da je trajao kraće, no dobili smo vrsnu instituciju u Hrvatskoj gdje će naši mali sugrađani imati svu potporu kako bi prevladali teškoće s kojima se susreću i dobili obrazovanje toliko potrebno za život. Svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na obrazovanje i mi ćemo učiniti sve da ga dobije. Čestitam svima koji su sudjelovali u nastajanju ovog objekta, uvjeren sam da će pružati apsolutnu potporu djeci i roditeljima. Objekt je izgrađen prema svim svjetskim standardima za ovakve tipove škola, a županija je dobila centar za rješavanje niza društvenih problema – dodao je ministar i najavio nove velike projekte koji se do kraja godine pripremaju u Ministarstvu obrazovanja.

- Krenuli smo u veliki ekonomski zahvat. Unatoč pandemiji, osigurali smo ogromni izvor sredstva za izgradnju škola i dječjih vrtića u cijeloj Hrvatskoj. Proces ide u smjeru da djeca u cijeloj domovinu idu na cjelodnevnu nastavu, da boravak u školama bude minimalno do tri sata poslijepodne, a ako u lokalnim sredinama, po potrebi, i do pet sati popodne. Povećat ćemo broj aktivno provedenih sati djece na nastavi, dat ćemo im puno lakše mogućnosti savladavanja gradiva, relaksirat ćemo nabijenu satnicu. Sigurni smo da će djeca nakon ovog reformskog procesa postizati bolje rezultate na Pisa i drugim testiranjima – rekao je ministar obrazovanja i dodao da se planira do kraja godine krenuti s natječajima za izgradnju škola, a lokalne samouprave dotad trebaju osigurati prostore i projektnu dokumentaciju.

Uskoro opširnije...

02. svibanj 2024 14:52