StoryEditorOCM
FotoreportVIŠE METARA UVIS

Tramontana je dizala zidove od valova, svi su htjeli snimiti spektakl: ‘milosrdnija sestra‘ bure ovako je danas ‘dimila‘ na zadarskoj rivi

Piše M.K.
1. rujna 2020. - 14:02

Jaka tramontana danas je u srcu Dalmacije dojmljivo i karakterno čvrsto najavila klimatološki početak jeseni.

No kako većini spomen "početka jeseni" ne budi najdraže asocijacije, mi ćemo odmah izraziti realno očekivanje da će se ljeto opet vratiti, pa i zagazit u onu svoju "bablju" varijantu.

Do tada, malo osvježenja, sve skupa, i nije loše došlo.

A prizorima koje je u Zadru danas stvarala tramontana brojni nisu mogli odoljeti. Požurili su vidjeti spektakl koje je vjetar sudaren s morem radio u trajektnoj luci, na rivi i slikati se, normalno.

image
Jure Mišković/Hanza Media


Naš je kolega svjedočio kako su neki, u ime dobre fotografije, bili spremni gospođi tramontani prilično hrabro ući u njedra.

image
Jure Mišković/Hanza Media


I dok jedne žestoka kakva jest tramontana veseli, druge nervira.

image
Jure Mišković/Hanza Media


Biografski zapisi kažu da je Salvador Dali, upravo zbog česte tramontane, koja mu je bila nepodnošljiva, iz Figueresa preselio u Barcelonu.

Tramontana je izvedenica latinske riječi transmontanus, što znači "preko planine”, a na hrvatskoj obali i otocima bezbroj je inačica njezina imena, od tramuntane, preko termuntane, trmuntane, trmuntone do tarmuntone.

image
Jure Mišković/Hanza Media


Kako god je zvali, doći će i nepozvana, a s obzirom da obično najavljuje dolazak svoje jače sestre, bure, zna se reći i kako je tramontana – "spremljena bura".

image
Jure Mišković/Hanza Media


Tramontana nastaje od zračnih masa koje su se djelomično rashladile negdje u Dolomitima u Italiji ili sjevernije, u planinama susjednih zemalja.

image
Jure Mišković/Hanza Media


Mase kreću na Jadran s popriličnim ubrzanjem, pa znaju  iznenaditi refulima, udarima povećane brzine, kakve smo upravo zabilježili u Zadru.

19. travanj 2024 17:32