StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: OBILJEŽEN DAN 93. ZRAKOPLOVNE BAZE

Sutra na rivi letački program Pukovnik Mirko Vukušić

Piše Iva Gugo
21. ožujka 2018. - 19:26

U Zemuniku je u srijedu, 21. ožujka 2018. obilježen Dan 93. zrakoplovne baze, 26. obljetnica njezina osnutka te 25. obljetnica pogibije pripadnika 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije.

Obilježavanje tih svečanosti započelo je misom u Sukošanu u čast poginulih branitelja koju su predvodili vojni kapelan o. Ivo Topalović i mjesni župnik don Domagoj Kelava. Nakon mise, u Sukošanu i Škabrnji odana je počast poginulima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. 

Vijence su položili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Danijel Kotlar, izaslanstvo HRZ-a i PZO-a, izaslanstva lokalne zajednice i braniteljskih udruga te članovi obitelji poginulih branitelja.

Program je nastavljen u vojarni u Zemuniku postrojavanjem i obraćanjem zapovjednika HRZ-a i PZO-a, brigadnog generala Mate Mikića. General Mikić u svom se govoru osvrnuo na visoki broj pilota koji su se od osnutka baze školovali u njoj, rekavši:

Broj školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara najbolji je pokazatelj toga da još uvijek raspolažete potrebnim sposobnostima koje HRZ-u jamče stvaranje kadrova na kojima će se povećavati buduće sposobnosti Zrakoplovstva.

Prisutnima se obratio i zapovjednik baze pukovnik Mario Pleša. Prisjećajući se nekih ključnih događaja iz povijesti 93. zrakoplovne baze, izdvojio je podatak da je u 2017. baza ostvarila više od 11.100 sati naleta, čime je postignut novi rekord baze. Naglasio je također važnost potpore koju 93. zrakoplovna baza pruža civilnim institucijama. 

U ime vojnog ordinarija govor je održao i o. Topalović. Potaknuo je vojnike da ustraju u radu za dobrobit Republike Hrvatske, istaknuvši: Dobro je da budete dar našoj sadašnjosti za sretnu budućnost.

Tijekom svečanosti dodijeljene su pohvale za uspješnost u obavljanju poslova u postrojbi, zahvalnice umirovljenim pripadnicima baze te nagrade pobjednicima u turnirima u šahu i stolnom tenisu. U zabavnom dijelu programa goste su animirali članovi KUD-a Branimir iz Nina.

Svečani program nastavlja se u četvrtak, 22. ožujka letačkim programom Pukovnik Mirko Vukušić na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru.

19. travanj 2024 04:54