StoryEditorOCM
FotoreportROĐENDAN "SLOBODNE"

Proteklih 78 godina disali smo i živjeli s Dalmacijom: pogledajte galeriju sjajnih fotografija kojima su naši fotoreporteri zadužili povijest

Piše Tihana Marović
17. lipnja 2021. - 14:36

Otkucala je ponoć, dočekali smo 78. rođendan naše novinske kuće!

Slobodna Dalmacija rođena je u pojati, na mosorskim padinama, a malo tko je mogao slutiti u što će se, tada zaista mala novina, razviti.

Proteklih 78 godina disali smo i živjeli s Dalmacijom, ali i čitavom Hrvatskom. S jednakim žarom izvještavali smo i o slavnim ličnostima i važnim društvenim figurama, kao i o malim ljudima, ribarima, težacima, stanovnicima naših otoka i Zagore.

Poznati smo po sjajnim reportažama, duhovitim naslovima, autentičnim sugovornicima, njegovanju jedinstvenog mediteranskog mentaliteta.

Znali smo vam podvaliti dobre šale za prvi aprila, rasplakati vas životnim pričama naših sugrađana, ponekad možda i začuditi čvrstim stavom. Jedno je sigurno, naši novinari i fotoreporteri uvijek su bili i bit će na terenu, u pravo vrijeme, na pravom mjestu.

Dizali smo moral kada je bilo potrebno, očuvali dostojanstvo ovog teškog, sve češće nezahvalnog zanata. Na prvom mjestu su nam naši vjerni čitatelji, bez kojih sav naš trud ne bi imao previše smisla. I zato vam hvala!

Slobodna Dalmacija nije samo novinska kuća. Nismo ni samo đir, retro brend, prisjećanje na neka stara vremena.

Danas smo moderan medij koji spremno odgovara na sve izazove novog doba. Nismo pokleknuli ni za vrijeme rata, ni za vrijeme recesije, a ni za vrijeme posljednje nevolje koja nas je snašla, pandemije.

Slobodna je, ne zaboravite, i povijesni izvor. Od zaborava smo sačuvali mnoge običaje, detalje, priče i događaje.

I zato vam večeras, u prvim minutama našeg slavljeničkog dana, poklanjamo galeriju sjajnih fotografija kojima su naši fotoreporteri zadužili povijest.

Pogledajte kako je izgledalo proširenje splitske Rive 1954. pred dolazak etiopskog cara Hailea Selasija, kako se 1976. ljekovitim blatom dolazilo do zdravlja na Poljudu, kako je godinu ranije Tomislav Ivić predstavio novu taktiku Hajduka..

Tu je i živopisna fotografija povratnika gastarbajtera 1978. na splitski kolodvor, pa prolazak ferate 1984. u Getaldićevoj ulici, jedna iz 1952. kada je Božo Broketa, legendarni igrač Hajduka završio na ramenima suigrača.

I da, jedna feministička za kraj: Split, 1960., on punih ruku, one punih leđa s Pazara...

Uživajte u galeriji, a mi se nadamo da ćemo povijest lipe nam Dalmacije i Hrvatske čuvati još barem 78 godina.

FOTOREPORTERI: Andro Damjanić, Feđa Klarić, Pero Gudić, Abdulah Seferović, Petar Jović, Matko Biljak, Stanko Karaman, Živko Gattin, Milo Kovač, Stipe Božić, Božo Vukičević, Tom Dubravec, Arhiv SD

Ostale fotografije pogledajte u našoj GALERIJI.

19. travanj 2024 05:17