StoryEditorOCM
FotoreportANTIGONA

Pogledajte kako je sinoć bilo na prvoj premijeri predstave iz petog kazališnog programa Drame plus - “Svijet postoji i negdje drugdje, u kazalištu!”

Piše Zadarski.hr
18. lipnja 2022. - 19:01

Prva premijera iz petog kazališnog programa Drame plus pod nazivom “Svijet postoji i negdje drugdje, u kazalištu!” održana je sinoć u HNK Zadar.

To je Sofoklova "Antigona" u režiji Vinka Radovčića. Scenografija, odabir glazbe i kostimografija: Vinko Radovčić, oblikovanje svjetla: Frane Papić, oblikovanje tona: Mate Petričević, izrada scenografije: Adriano Košuta, inspicijent: Domagoj Lindinger.

Tragediju o Sofoklovoj Antigoni, kćerki kralja Edipa, djevojci visokih moralnih načela koja se hrabro usprotivila odluci kralja Kreonta da jednog njezinog brata, Eteokla, pokopa prema običaju i volji Bogova, a drugog, Polinika, ne pokopa Drama plus je odlučila prikazati u suvremenoj režiji Vinka Radovčića. Ova klasična priča o borbi između ljudskih i moralnih zakona tradicionalno se smatra jednom od najvećih tragedija svih vremena, a predstavlja i odličan prikaz pogubnog lanca posljedica koje, kao domino kocke, pokrenu slijed tragičnih događaja koje više ništa ne može zaustaviti.

Budući da je „Antigona“ utkana u samu srž europske kulture i da je prokušani klasik s kojim su svi dobro upoznati, većina publike se možda pretjerano baš i ne veseli kada vidi taj naslov na repertoarima kazališnih kuća. "Antigona" Drame plus zato neće biti tradicionalna predstava za tradicionalnu publiku.

U "Antigoni" Drame plus karakteri likova i njihovi odabiri postat će kompleksniji i zanimljiviji, a Antigonina sudbina pred očima publike postat će nepoznanica, iako smo svi odrasli s mišlju da točno znamo kako i zašto ona skonča. Ova predstava Drame plus zaigrat će na tankoj liniji tradicionalnog i inovativnog, spajajući fundamentalizam klasične grčke tragedije sa suvremenim političkim promišljanjem koje će nas sve nagnati da kroz poznatu antičku priču propitamo trenutne obrasce europske kulture, političkog života i gorućih pitanja današnjice.

U predstavi igraju polaznici “Mlade drame”: Ramona Žunić, Emma Jurišić, Nevia Bilan, Đina Medić, Dora Perić, Lana Šešelja, Ivana Klepić, Ante Dunić, Mihael Banić, Zara Pedišić, Luna Brodarić, Nina Klarić, Vito Sikirić, Marija Harangozo, Nika Medić, Tončica Bajlo, Nika Radetić i Matej Mitraković.

Kako je sinoć bilo na predstavi pogledajte u nastavku. 

06. svibanj 2024 10:02