StoryEditorOCM
Fotoreport3. DAN TSW FESTIVALA

I Zadrani i turisti napunili Trg Petra Zoranića i uživali u sjajnoj street food ponudi ribljih jela

Piše Zadarski.hr
18. svibnja 2022. - 15:18
Treći dan TSW Festivala: I Zadrani i turisti napunili Trg Petra Zoranića i uživali u sjajnoj street food ponudi ribljih jelaFabio Šimićev/

Zadarski Tuna, Sushi i Wine Festival je i trećeg dana svog šestog izdanja, iako su organizatori na početku objasnili da je program ovogodišnjeg Festivala znatno reduciran, uhvatio dobar ritam. Zbog ovog jutarnjeg eventa, prave fešte od ribe, i plave i bijele, te zalogaja pripravljenih od ribljih namirnica, Trg Petra Zoranića je cijelog jutra pun ljudi, i Zadrana i turista.

Najveći dio posla na ovogodišnjem 6. TSWF nose učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sa svojim profesorima stručnih predmeta. Oni na roštilju peku srdele i odreske tune, neki od njih vješto motaju tuna sushi rolice, a u srijedu su pržili i odreske brancina u tempuri. Budući konobari serviraju jela, zapravo različite riblje street food obroke, dok nekolicina pomaže kuharima s iskustvom u njihovoj kuharskoj predstavi.

Danas je tako svoj cooking show imao mladi zadarski chef Klaudio Mrkić, i sam nekad učenik škole na Boriku. On je ponudio srdele s gradela, ali na ražnjiću (po saljski) s kremastim keljom i triestine umakom, te tunu u hrustu od peršina na rikoli i s umakom od češnjaka. U gastro programu su sudjelovali i restorani „Četiri kantuna“ i „Stipe“, te „Turisthotelova“ kuhinja sa zalogajima od tune u manistri, tuna tartarom i tunom u umaku. Na tom dijelu velike gastronomske pozornice goste su cijelog jutra vrijedno posluživali učenici Srednje škole Biograd na moru s voditeljem Petrom Jureškom.

Osim ove dvije srednje škole organizator 6. TSWF, Turistička zajednica grada Zadra ima i čitav niz partnera na ovom šestodnevnom projektu: LAGUR Plodovi mora, tvrtke „Mišlov“, „Žuvela“ „Cromaris“ i „Pelagos“ koja je donirala pohane inćune i očišćene srdele, zatim „Ožujsko pivo“, „Marasku“ i vinarije „Kraljevski vinogradi“, „Fiolić“ i Degarra“, „Kotanyi“, „Nikas“, „Metro'' i „Velpro“, „Jamnicu“ i „Santu“, Tvornicu kruha Zadar te „Toyotu“. Sa svojim su proizvodima na Gastro pijaci Festivala svakodnevno prisutni „Paška sirana“ i „Solana Nin“.

Uz atraktivan gastro program u srijedu je i glazba bila drugačija nego inače: nastupila je grupa „Scifidelity Orchestra“.

U četvrtak će svoj cooking show na Festivalu imati poznati zadarski chef Josip Vrsaljko koji će pripravljati jela od premium brancina ugljanskog uzgajališta „MarFish“. Pridružit će mu se i mladi, ali već dokazani sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom kuhinjom „Maguro“, a svoja će jela na veliki gastro stol ponuditi restoran „Corte“ i Catering „Angelus''.

01. lipanj 2024 03:23