StoryEditorOCM
ForumODBOR ZA OBRANU

Zaiskrilo na predstavljanju Anušića: ‘Razina vašeg obrazovanja je nelegitimna; ‘Obrazovanje ne čini čovjeka‘

Piše Vijesti SD
15. studenog 2023. - 14:28

14:42

Grmoja: Što vam je premijer rekao da ste promijenili mišljenje o Barbariću? Anušić: Neću to vama govoriti

"Anušić je izabran jer je Plenković tako odlučio i zbog toga je ovdje legitimno spominjati i druga politička pitanja. Oko Barbarića ste rekli da nije u redu to što se odigravalo, ali da vas je premijer upoznao s novim saznanjima. O čemu se radi kad ste promijenili stav?"

"Nismo uopće komunicirali o plinu za cent. Sigurno neću vama prenositi što smo razgovarali", odgovorio je Grmoji Anušić, prenosi N1.

14:28

Pavliček: Hoće li vojska na granicu? Anušić: Vojska tamo nema što tražiti

"Bit ćete izabrani glasovima SDSS-a, a znamo mišljenje o Pupovcu. Je li vam to drago? Hoćete li se s potpredsjednicom Vlade Šimpragom pojavljivati na stratištima kao Grubori i slično ili ćete imati jasan stav? A drugo, smatrate li da u ovom trenutku navale migranata na njima treba biti vojska", pitao je Pavliček i dobio odgovor:

"Želim precizirati dio o SDSS-u. Jasno sam i definirano više puta rekao da je moj komentar o Pupovcu bio vezan uz određenu temu i njegov komentar, oko čega ne mijenjam mišljenje. Mi kao HDZ imamo politiku uključivosti. Osobno, kao bivši vojnik i dragovoljac, sam za koaliciju s nacionalnim manjinama. Što se granice tiče, tamo vojska nema što tražiti."

14:10

Sačić: Razina vašeg obrazovanja je nelegitimna. Anušić: Obrazovanje ne čini čovjeka

"Izražavam osobno neslaganje s vašim prihvaćanjem ove dužnosti. Dapače, začuđen sam. Smatram da je vaša opća slika i razina vašeg općeg obrazovanja nelegitimna. Uvažavajući činjenicu da se u ova dva dana niste mogli informirati, što uopće mislite o uvođenju obaveznog vojnog roka, vojsci na granici, uvježbavanju pričuvnog sastava... To su teme koje nas zanimaju. Pješaštvo nam je u lošem stanju."

Na Sačićeva pitanja odgovorio je Anušić:

"Moje obrazovanje išlo ovakvo. Napustio sam srednju školu sa 17 godina i otišao u rat. Kad sam se prvi put vratio s terena 1993., završio sam srednju školu pa da me takvi kao vi ne prozivaju. Nakon toga sam 1997. podigao na čekove kredit od 18.000 kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i prije godinu dana dobio status "bakalara". To je moje obrazovanje, a o vašem bih možda želio više čuti. Nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim. To su njegove ljudske kvalitete. Ne sjećam se drugog pitanja."

Sačić nije ostao dužan.

"O vašim intelektualnim kapacitetima govori dovoljno što se ne sjećate drugog pitanja. Ako on mene vrijeđa, mogu i ja njega."

Predsjednik Vidović smirio je situaciju prije nego se Anušić ponovno oglasio:

"Sjećam se pitanja, ali sam htio da ga ponovi."

13:56

Bauk: Jeste li spremni povući izjavu o Pupovcu?

"Što bi tek bilo da ste dolazili na Predsjedništvo kad ste i bez toga postali ministar... Nije nelegitimno postavljati i pitanja van onih koja se tiču obrane jer se ovdje radi i o imenovanju potpredsjednika Vlade. Moram se povući pola koraka unazad i reći da se vi ne uklapate u profil nekoga tko će bespogovorno ispunjavati želje premijera. I kad sam se ja povukao pola koraka unazad, vi biste trebali četiri zbog izjave da je gospodinu Pupovcu istekao rok trajanja. Bez njega ne biste dobili priliku biti imenovani pa me zanima jeste li spremni na takav uzmak? Drugo, možete li prognozirati hoće li u komunikaciji s predsjednikom biti dinamično kao s Banožićem ili će se uspostaviti suradnja? I treće, smatrate li da ostanak Barbarića na čelu HEP-a čini štetu, što ste već izjavili?"

13:51

Anušić se predstavio Odboru

"Premijer je praktički sve rekao pa se neću ponavljati. Želim naglasiti da mi je prihvaćanje kandidature za ministra obrane čast, bez patetike. Kao bivši vojnik i dragovoljac, danas dobivam priliku biti ministar obrane. Nisam imao niti mogućnost niti pravo reći da to ne želim ili neću. Puno je pitanja bilo zašto sam pristao. Prvi odgovor sam rekao, a drugi odgovor je da se u politici ne može uzimati samo što vam odgovara. To je ozbiljan posao, odgovoran posao. Ono što je bitno za reći jest da je ministar prije mene posao radio kako je mislio da je to najbolje i kako je to trebalo raditi. Jasni su i vidljivi pomaci kad govorimo o Ministarstvu obrane u razdoblju od 2015. pa unazad. Hrvatska vojska je institucija u koju hrvatski narod najviše vjeruje, to je jedan od najvećih ponosa. To svi znamo i želimo da tako ostane. Radit ću ovaj posao kao i svaki prije - odgovorno, dosljedno i u korist vojske, države i naroda. Želim još naglasiti da sam u ponedjeljak obavio razgovor s premijerom, danas je srijeda i trebat će mi vremena da uđem u tematiku. Želio bih da ovaj Odbor zadrži temu obrane, vojske i mene kao eventualno budućeg ministra, a da se politikanstvo ostavi tamo gdje se ono vodi. Znam da dolaze izbori i svi žele svojih par minuta, ali molio bih da se držimo tematike", kazao je Anušić.

13:35

Peović: Jedina konstanta u Vladi ste vi. Plenković: Strateška odluka bila je ojačati obranu

"Kažete da se nitko ne osvrće na vaše podatke, ali prvo moram reći da ste jedina konstanta u vašoj Vladi, vi. Ne znam piše li vam Šeks što govorite ili ne, ali ne dovodite BDP u korelaciju po glavi stanovnika i BDP-om usporedivih zemalja, kao ni u korelaciju s pola milijuna onih koji su iselili, kao ni s tim da imamo najnižu minimalnu plaću. Kako opravdavate činjenicu da se dva posto proračuna izdvaja za NATO", kazala je Peović, a odgovorio je nakon brojnih negodovanja i rasprava premijer:

"BDP po stanovniku je s 11.500 eura u mom mandatu narastao na 17.500. U mandatu kad je gospodin Bauk bio, u četiri godine je narastao za 90 eura. Što se apsolutnog iznosa tiče, BDP je narastao za 20 milijardi eura. Što se tiče vaših ostalih komentara, prva smo vlada koja je donijela stratešku odluku ojačati obranu."

13:32

Plenković: Trebali ste pratiti što se događa

"Trebali biste malo pratiti što smo govorili zadnja tri do četiri dana znali biste da ni u jednom trenutku nitko nije komentirao prometnu nesreću sa smrtni posljedicama, kao ni nalaze na alkotest. To nije u našoj nadležnosti. Niti smo pitali, niti imamo te podatke, niti bi ih netko trebao dijeliti s nama."

13:30

Sandra Benčić: Jeste li tražili Banožićev nalaz krvi?

"Molila bih nam da nam kažete jeste li tražiti podatak o tome je li sad bivši ministar imao alkohola u krvi. Odnosno, jeste li znali za okolnost koja se pojavila u medijima, a nije potvrđena, o alkoholu u krvi?"

13:29

Vidović: Imate minutu, Plenković: Minutu?!

Predsjednik Odbora upozorio je premijera da ima minutu za repliku.

"Minutu? Nikad nisam bio vremenski ograničen ovdje. Na ovakve optužbe treba ozbiljno odgovoriti", kazao je Plenković.

Vidović Krišto se pozvala na povredu Poslovnika, ali to je odbijeno.

"Imam pravo na to ako on ima svo vrijeme svijeta pročitati što mu je napisao Vladimir Šeks", rekla je, na što je dobila prvu opomenu, a nakon negodovanja i drugu.

"Bojite se istine", pitala je.

13:26

Karolina Vidović Krišto: Mislite da ćete proći nekažnjeno?

"Kao ministar vam je potreban Anušić kako bi bio smokvin list za nepravdu i korupciju. Vi ste premijer samo zašto što DORH štiti vašu korupciju. Imam informacije da vas Barbarić ucjenjuje. Mislite da ćete proći nekažnjeno za zlo koje činite Hrvatskoj i građanima", izjavila je Vidović Krišto.

13:20

Plenković je objasnio zašto Anušić

Premijer Andrej Plenković započeo je izlaganje, odnosno, obrazlaganje zašto je Ivan Anušić predložen za novog ministra obrane.

"Bit će šesti potpredsjednik Vlade i ministar obrane, ako bude prihvaćen. Njegovo iskustvo je veliko i može se podijeliti u tri faze - kao uspješni načelnik općine Antunovac, kao župan Osječko-baranjske županije u prvom mandatu i potom kao župan u drugom mandatu, s još uvjerljivijim povjerenjem birača. Ujedno, on je dragovoljac Domovinskog rata, u koji je krenuo kao maloljetnik 1991. Umirovio se 2001., nositelj je spomenice Domovinskog rata. Suradnja koju imamo je izvrsna i mislim da smo 2016., osobito tijekom kampanje, najavili pomoći Slavoniji. Realizirali smo brojne projekte važne za Slavoniju. Nema područja na kojima nismo zajednički surađivali. Čestitam njemu i njegovom timu na svemu što su radili. Što se tiče teme, a to je obrana, od 2016. smo povećali sredstva MORH-u na milijardu i 180 milijuna eura", kazao je premijer pa nastavio:

"Sljedeći korak je vraćanje vojske u Baranju i vjerujem da će ministar to realizirati do kraja mandata. Naravno, nastavit ćemo politiku u okviru članstva u NATO-u i Europskoj uniji. Siguran sam da će se budući ministar snaći i u inozemnim aspektima. U svakom slučaju, drago mi je da smo nakon provedenih konzultacija i teške i nezavidne situacije, pronašli rješenje. Ivanu sam to ponudio, a on je to odmah i prihvatio", prenosi N1.

27. travanj 2024 13:25