StoryEditorOCM
ForumISTINA PIŠE NA ZIDU

Za puknit od smija: Ivan Turudić i Josipa Rimac na meti grafitera, njihove poruke završile su na spomeniku kulture

Piše Vijesti sd
5. veljače 2024. - 16:01

Dok cijela Hrvatska bruji o stotinama Whatsapp poruka koje je tijekom vikenda objavio Jutarnji list, a iz kojih se vidi kako su kandidat za šefa DORH-a Ivan Turudić i bivša državna tajnica optužena za korupciju Josipa Pleslić (tada Rimac) razmjenjivali od 2016. do 2020. godine, njihovo je dopisivanje osvanulo i na zagrebačkim fasadama.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na Facebooku je objavio fotografije na kojima su citati iz poruka koje su razmjenjivali Turudić i Rimac.

U porukama koje su ispisane na dijelu zgrade Muzeja Mimara u centru Zagreba tako piše: "Di si, radosti" i "Di si, lipa", piše Jutarnji list.

"Di si radosti", napisala je Josipa Rimac, inače, tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Di si lipa", odvratio joj je Turudić...

image

Grafit ‘Di si lipa‘ na Mimari

Darko Tomaš/Cropix

WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i sadašnji sudac VKS-a i predloženi kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić kojima raspolažemo pokazuju da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od tih susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu. Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona, već i on. On čak i malo više. Otkriva da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

image

Grafiti su napisani na zaštitnoj ogradi muzeja Mimara, a ne na fasadi

Darko Tomaš/Cropix

Do sada se o njihovu odnosu zna malo. Tek onoliko koliko je istaknuti sudac, pritisnut ne baš čestim novinarskim pitanjima, želio reći. No iz prepiski je jasno da je taj odnos bio više od poznanstva, kako ga je Turudić uporno opisivao.

image

Grafiti na račun poruka Ivana Turudića i Josipe Rimac osvanuli su na pročelju muzeja Mimara

Darko Tomaš/Cropix
29. travanj 2024 03:56