StoryEditorOCM
ForumU DNEVNOM BORAVKU

Za dlaku izbjegnuta tragedija: samo nekoliko metara od bebe eksplodirala električna cigareta

Piše S.N./JL
9. ožujka 2024. - 12:26

Kamera postavljena zbog sigurnosti u jednom dnevnom boravku snimila je zastrašujući trenutak kada je električna cigareta Elf Bar eksplodirala samo nekoliko metara od djeteta koje je sjedilo u visokoj stolici, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji.hr.

Snimka, objavljena na TikTok-u prikazuje bebu okrenutu prema pultu gdje se punila električna cigareta.

Majka Samantha Humphrey je kasnije rekla da je otišla u smočnicu po jelo za svoju bebu kada je čula glasan zvuk i vidjela vatru kako se širi iz njene e-cigarete tek dva metra od njenog djeteta, koje nije bilo ozlijeđeno, ali se jako prestrašilo.

Elf Bar, poput većine e-cigareta, sadrži litijevu bateriju koja može eksplodirati kada postane prevruća zbog prekomjernog punjenja ili izlaganja izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Video je snimljen u kući u Oregonu prošle godine, ali je tek sada objavljen na internetu. Na snimci se vidi dječak kako hoda kroz sobu dok njegova mlađa sestra mirno sjedi u svojoj visokoj stolici koja se nalazi u kuhinji.

Zatim se čuje jak prasak koji je prestrašio malo dijete, a s mjesta gdje se punila cigareta su počele frcati iskre i uskoro se rasplamsala vatra koja je zahvatila dio pulta.

‘Što se događa‘, čuje se Samanthin glas.

Čim je primijetila što se događa, brzo je dotrčala do djevojčice i odmaknula je od plamena.

Iako je incident trajao samo nekoliko sekundi, snažan je podsjetnik da električne cigarete mogu biti jako opasne ako se pojave problemi s litijskom baterijom.

E-cigarete imaju bateriju za napajanje grijaće spirale, koja zagrijava tekućinu unutar uređaja kako bi je pretvorila u paru koju korisnici potom udišu.

Proizvođači se radije odlučuju za litijeve baterije kako bi napravili tanke, lagane proizvode koji zadržavaju snagu između punjenja.

U većini elektroničkih proizvoda kao što su mobilni telefoni i prijenosna računala, strogi propisi čine litij-ionske baterije relativno sigurnima. Međutim, stvari su drugačije u nereguliranoj industriji vape uređaja koja se uglavnom nalazi u Kini.

Prvi uređaj nalik današnjim e-cigaretama razvio je 2003. godine kineski farmaceut Hon Lik, bivši zamjenik ravnatelja Instituta za kinesku medicinu u provinciji Liaoning.

E-cigarete su ušle na tržište SAD-a oko 2007., ali je trebalo još oko sedam godina da uzmu maha. Već tada su se počela pojavljivati izvješća o eksplozijama.

Muškarac iz Teksasa umro je 2019. od eksplozije e-cigarete čiji su mu dijelovi prerezali arteriju na vratu.

William Brown, iz Fort Wortha u Teksasu, koristio je uređaj u svom automobilu ispred trgovine Smoke & Vape DZ u sjevernom Fort Worthu, samo nekoliko trenutaka nakon što ga je kupio. Krhotine e-cigarete koja je eksplodirala probile su mu lijevu karotidnu arteriju na vratu zbog čega je umro na licu mjesta.

Žena po imenu Marine također je bila žrtva eksplozije Elf Bara prošle godine. Objavila je da je kupila novi Crystal Elf Bar i priključila ga te držala na svom krevetu.

‘Isključila sam ga nakon pola sata da ga probam. Imao je okus po bljuvotini‘, napisala je Marine.

‘Iz nekog glupog razloga ponovno sam ga uključila, a nakon pet minuta eksplodirao je i počeo se jako dimiti. U našem je novom madracu napravio duboku rupu.‘

Studija Medicinskog fakulteta u Hannoveru u Njemačkoj iz 2023. godine pokazala je da je od 2015. do 2017. bilo 2035 slučajeva ljudi primljenih u odjele hitne pomoći SAD-a zbog eksplozije e-cigareta. Većina pacijenata bili su muškarci prosječne dobi od 30 godina.

Elf Bar je najpopularnija e-cigareta u svijetu, koja je prošle godine zaradila više od 271 milijun dolara, prema podacima o maloprodaji Nielsen.

U lipnju 2023. je Uprava za hranu i lijekove (FDA) pozvala 180 trgovina diljem SAD-a da prestanu prodavati Elf Bars.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila upotrebu vapeova i ranije su povezivani sa zdravstvenim problemima, uključujući oštećenje pluća i probleme sa srcem, te mogu navesti mlade da isprobaju druge vrste droga, piše Jutarnji.hr.

27. travanj 2024 13:09