StoryEditorOCM
ForumNIJE NOVI TREND

Vjernici šokirani novom praksom franjevaca: ‘Ovo je prešlo svaku granicu normale. Zato nema djece‘

Piše PSD
7. listopada 2022. - 12:59

Uz blagdan sv. Franje Asiškoga neke zajednice najavile su i blagoslov životinja, točnije kućnih ljubimaca.

Brojni Zagrepčani pohrlili su u utorak na Sveti Duh ispred crkve svetog Antuna Padovanskog gdje je održan blagoslov kućnih ljubimaca. Prvi takav događaj organizirao je pokojni gradonačelnik Milan Bandić 2013. godine kada su se ljubimci blagoslivljali u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, uz potporu Kaptola, piše Moje vrijeme.

Ove godine franjevci su poručili da žele slijediti primjer svoga utemeljitelja, no nisu naišli na podršku vjernika i javnosti.

image
Ted Aljibe/Afp

-Ja obožavam životinje,ali ovo je prešlo svaku granicu normale.  Čitam i ne vjerujem. Ili nisam upućena u ovo. Jel to godinama tako ili je novi trend?, upitala je vjernica Suzana dok Tonka u blagoslovu kućnih ljubimaca vidi uzrok slike demografskog sloma Hrvatske. -Bože sačuvaj, zato nema djece”, poručila je na Facebooku franjevcima.

“Ovo je Bože sačuvaj! Prvi put čujem za ovo! Niti imaju krsta, niti svetih sakramenata niti išta. Sad vidim da ovo što se događa Bog prepustio sotoni i ona vlada. Jadno i žalosno”, napisala je Nada a njena imenjakinja smatra da su se duhovne vođe povampirile.

Međutim, veliki broj vjernika je oduševljen s postupkom franjevaca, i kritizira komentiranja vjernika, objavilo je Moje vrijeme.

Iako mnogi misle da je ovo novi trend, istina je da se ovakvi obredi već duže vrijeme prakticiraju u pojedinim dijelovima svijeta ali i u Hrvatskoj.

image
Ted Aljibe/Afp

- Sve što je Bog stvorio, sve je dobro! To znači da su sva živa bića, dakle i životinje, od Boga i zato ih smijemo blagoslivljati, tumači liturgičar iz Đakova prof. dr. Zvonko Pažin za HKM.

-Kao što možemo blagoslivljati predmete koji nas okružuju, naravno da čovjek može blagoslivljati i životinje.U Podvinju kod Slavonskog Broda prije je postojao običaj, koji danas zvuči neobično, da su ljudi doista s konjima išli oko crkve i molili da Bog posveti životinje. Ne daj Bože, ako konj ugine, prijeti glad i ne može se živjeti. Zato je to bilo jako važno i jako dobro, dodao je.

Blagoslov kućnih ljubimaca posebno je popularan na Filipinima gdje se obavlja u vrijeme blagdana sv. Franje Asiškoga. Slične tradicije slave se i u Španjolskoj te u mnogim zemljama Latinske Amerike.

image
Ted Aljibe/Afp

U Madridu se, primjerice, desetljećima kućni ljubimci blagoslivljaju u spomen na svetog Antuna pa se u crkvi koja nosi njegovo ime svake godine održava posebna misa, a građani na blagoslov donose mačke, pse, papige, ribe, kornjače i ostale ljubimce.

 

20. travanj 2024 07:38