StoryEditorOCM
ForumTRENUTNO STANJE

U Hrvatskoj u zadnja 24 sata 486 zaraženih, tri su osobe preminule, Beroš poručio: Ovo je početak četvrtog vala

Piše PSD
19. kolovoza 2021. - 12:43

U posljednja 24 sata zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.355, prenosi N1.

Među njima su 244 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 25 pacijenata.

Preminule su 3 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 368.419 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih su 8.294 preminule, ukupno se oporavilo 357.770 osoba od toga 252 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6.045 osoba.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon sjednice Vlade prokomentirao je epidemiološku situaciju.

- U splitskoj bolnici je 53 hospitaliziranih, na Zaraznoj u Zagrebu 33. U Vinogradskoj je 10 ljudi na respiratoru, 9 ih je bez ikakvih komorbiditeta, ali nisu cijepljeni. Od troje umrlih u posljednja 24 sata nitko nije cijepljen. Radi se o epidemiji necijepljenih, epidemija bez sumnje pogađa necijepljene.  Od 3697 zaraženih čak njih 85.71 nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitaliziranog njih 87.51 nije bilo cijepljeno - rekao je Beroš, kako prenosi N1.

- Od 1. lipnja umrle su 254 osobe, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je bila cijepljena jednom dozom. Zadnje brojke ukazuju na uzlazni val četvrtog vala - rekao je Beroš, dodavši da o ljudima ovisi koliko će dugo trajati turistička sezona.

Ministra su novinari upitali trebaju li u Zagrebu biti uvedene nove mjere.

- Mi od početka govorimo da svaki županijski stožer analizira epidemiološku situaciju. Ta strategija se pokazala učinkovitom. Moramo ponavljati da je cjepivo najbolji i najbrži izlaz, ali i pridržavanje mjera sprečava širenje virusa. Sad čitam o delta plus varijanti koja je navodno agresivnija, ali nemam još podatke o njemu. Sjetimo se prošlog devetog mjeseca. Dolaskom hladnog vremena možda se promijeni klinička slika. Ona je sada nešto lakša, međutim pitanje je što nas čeka - rekao je Beroš.

Na pitanje smatra li se odgovornim što 1. srpnja nije bilo 50 posto cijepljenog stanovništva, Beroš je rekao da svi imaju odgovornost.

- Zar netko u Hrvatskoj može reći da nije čuo za svjetsku epidemiju, koja je u svijetu usmrtila preko 4 milijuna ljudi? Osiguran je dovoljan cjepiva i punktova, sada je na građanima da daju svoj doprinos, da se cijepe, da odaberu zdravlje. Pogledajte broj necijepljenih među novozaraženima, umrlima, zar to nije dovoljno da se osvjedočimo da se moramo cijepiti protiv ove bolesti? - upitao je Beroš.

Upitan koliko će dugo cijepljenje u Hrvatskoj biti fleksibilno, Beroš je rekao da sve ovisi o ponašanju virusa.

- Ako se okolnosti promijene, možemo razmišljati o drugim stvarima. O tome u ovom trenutku ne razmišljamo - rekao je Beroš.

Govoreći o početku školske godine, Beroš je rekao da je vrijeme da se ulovi zadnji vlak za cijepljenje, da se osigura mirna jesen.

- Ministarstvo obrazovanja je započelo razgovore s epidemiološkom strukom kako bi se dogovorili sve oko škole - rekao je ministar.

Rekao je da je ovo početak četvrtog vala.

- Vjerujem da će ovaj val biti nešto lakši, ali moj zadatak je biti spreman na sve scenarije - rekao je Beroš.

18. travanj 2024 20:32