StoryEditorOCM
ForumREHABILITIRAN 2015.

U Beogradu otvoren muzej četničkom generalu Draži Mihailoviću: ‘Nema mu premca među srpskim novomučenicima‘

Piše Vijesti SD
17. listopada 2023. - 21:22

Danas oko 17 sati u Beogradu je otvoren muzej posvećen četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću. Spomen-soba smještena je u Bregalničkoj ulici, na mjestu gdje se nalazi obiteljska kuća Mihailovića, a u kojoj je četnički general živio do početka rata 1931.

Spomenik Draži Mihailoviću otkrio je poznati srpski akademik Matija Bećković, pišu beogradski mediji.

U Bregalničkoj ulici se okupio velik broj ljudi koji su pjevali pjesme i mahali zastavama s Dražinim likom, piše Mondo.ba, a prenosi Index. Prisutnima se obratio Bećković, a prije njega je nastupao guslar s terase na prvom katu. Na snimci koju je srpska novinarka Vanja Đurić podijelila na platformi X, vidi se da je svećenik blagoslovio Dražin kip.

"Braćo i sestre, dame i gospodo, u Bregalničkoj ulici na mjestu gdje mu je bila kuća, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala. Njegova ulica se mogla zvati i Cerska ili Kajmakčalanska.

Taj spomenik treba nama, ne njemu. General Mihailović nema premca među srpskim novomučenicima. General Mihailović je proglašen izdajnikom, a time je i srpski narod izdajnički. Ponavljao je samo jedno, nikada nigdje i ni po koju cijenu pod kojom komandom nije bilo suradnje s okupatorom. Revizijom nazivaju otkrivanje istine. Bez pomirenja nema nade ni spasenja", rekao je Bećković.

Spomen-sobu četničkom generalu postavile su udruge Naša Drina i Boračka organizacija Srbije i Srpske. Šef obje udruge je Igor Braunović, direktor javne tvrtke Srbija šume i zastupnik Socijalističke partije Srbije.

Braunović je organizirao otkup Dražine kuće kako bi u njoj napravio muzej od 110 četvornih metara. Viši sud u Beogradu je presudom rehabilitirao Dražu Mihailovića, dok je četnički pokret izjednačen s partizanskim.

27. travanj 2024 16:31