StoryEditorOCM
ForumOZBILJNIJE KONTROLE

Tek smo ušli u Schengen, a već nova velika promjena na aerodromima: ‘Vremena kad smo se odšetali do izlaza su iza nas‘

Piše L.G./JL
11. lipnja 2023. - 12:03

Na domaćim letovima i letovima unutar šengenskog prostora do sada nije bilo kontrole dokumenata ako se ne računa kontrola osobnih dokumenata koju kompanije kontroliraju prilikom ukrcavanja, piše Deutsche Welle, a prenosi Jutarnji. No uskoro bi ove kontrole trebale postati ozbiljnije. Kako javlja tjednik Der Spiegel zrakoplovne kompanije bi ubuduće trebale sakupljati tzv. API podatke, dakle informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima.

Nema ništa bez kontrole

Iako se prema nacrtu zakona kojeg priprema Europska komisija ne radi o klasičnim kontrolama koje obavlja pogranična policija nego osoblje zrakoplovnih kompanija, ipak se strahuje da će se na kraju sve svesti na klasičnu "predšengensku" kontrolu s redovima i gubljenjem vremena.

"Vremena u kojima smo se jednostavno odšetali do gatea i odletjeli su iza nas", pesimističan je zastupnik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu Jan-Christoph Oetjen. On očekuje da će svi putnici, pa i oni koji putuju samo s ručnom prtljagom morati na check-in šalteru skenirati svoj osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Strah od zastoja

Liberalni političar je uvjeren da će se kontrola dokumenata obavljati na samom šalteru a ne pri ukrcavanju u zrakoplov. "Kompanije strahuju da bi otkrivanje problema s dokumentima tek pri ukrcavanju moglo dovesti do velikih zastoja", vjeruje liberalni političar.

U tom slučaju kompanijama je mnogo jednostavnije da putnicima jednostavno nalože da dođu ranije kako bi check-in šalteru proveli kontrolu dokumenata. Moglo bi se dogoditi da mnogi koji lete u i iz Hrvatske i koji su se nakon ulaska zemlje u šengenski prostor početkom godine navikli na opuštenije putovanje već ubrzo morati odreći ove povlastice, piše Deutsche Welle.

03. srpanj 2024 09:07