stdClass Object ( [id] => 1130097 [title] => Sve o zločinu koji je potresao Hrvatsku i Austriju: ‘Ne mogu više!‘, napisao je Harold, a onda zadavio djecu. Oglasili se i masoni... [alias] => sve-o-zlocinu-koji-je-potresao-hrvatsku-i-austriju-ne-mogu-vise-napisao-je-harold-a-onda-zadavio-djecu-oglasili-se-i-masoni [catid] => 305 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Obiteljski čovjek iz Austrije okrutno je ubio svoje troje djece u Zagrebu, pišu austrijski mediji o monstruoznom ubojstvu koje se sinoć dogodilo u zagrebačkim Mlinovima, te navode kako sve više i više detalja o životu ubojice izlazi na vidjelo.

U objavi koju je prije jezivog zločina ostavio na svom Facebooku, Austrijanac se žalio kako mu njegova braća iz masonske lože nisu htjeli pomoći u poslu te je iznio svoje brige o financijama.

- Bio je na dnu, nije imao novaca - kazao je izvor o Haraldu koji je, prema njegovim navodima, bio u velikim problemima, piše austrijski tabloid Heute.

U masonskim krugovima su zbog Kopitzove optužbe u nevjerici.

---

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
---

Glasnogovornik Svjetske masonske organizacije izvijestio je kako nije Kopitza poznavao osobno i kako ga ne može identificirati kao jednog od braće.

- Ne znam što je očekivao i zašto se uopće pridružio masonima, ako uopće je. Masoni si međusobno pomažu samo legalno. S druge strane, ništa ne opravdava ubojstvo, to ne odgovara masonskoj filozofiji. Masoni se ograđuju od počinitelja.

Kopitz je navodno vodio užurban život mimo svog života u Zagrebu. Prema izvoru austrijskog Hautea, 56-godišnjak je često u Beču posjećivao 'crvenu četvrt' i navodno konzumirao drogu.

Njegov prijatelj kaže kako mu se Kopitz činio kao da je u depresiji. 

- U protekle dvije godine konstantno je omalovažavao svoju obitelj - kazao je njegov prijatelj za Heute.

STATUS NA FACEBOOKU

Zbogom svima! Otići ću jer više ne mogu. Ljubav mog života M. D. ostavila me je zbog moje bivše žene jer je prema njoj bila zločesta. I ostao sam bez novca. Sve što sam pokušavao proteklih godinu i pol dana nije donijelo rezultata da se vratim na posao, a čak su mi moja braća iz masonske lože V. P., Z. K. i D.V. odbila pomoći.

Čak mi se ni na telefon nisu javljali. Jedino su mi moji najbolji prijatelji M. i R. te moj brat H. pomogli koliko su mogli. Ali sada, ja sam došao do kraja. Zbogom”, napisao je na engleskom jeziku na Facebook profilu jedanaest minuta poslije ponoći u subotu Harald Kopitz (56), austrijski državljanin, nakon čega je bešćutno u podstanarskom stanu na zagrebačkim Mlinovima ugasio živote svoje troje dječice.

---

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
---

Stravičnu poruku pod okriljem noći uočili su Kopitzovi prijatelji iz Hrvatske i inozemstva te su, očito poznavajući njegov karakter i da bi si možda mogao nauditi zbog očaja u koji je zapao, alarmirali policiju, koja je odmah pohitala do urbane vile u Mlinovima.

Nažalost, bilo je prekasno.

Prizor koji su zatekli nakon što su oko dva ujutro obili vrata stana na drugom katu zgrade sledio ih je. U mraku u spavaćoj sobi zatekli su mrtvo tijelo četverogodišnjeg dječačića, dok su u dnevnom boravku pronađena mrtva tijela sedmogodišnjih blizanaca. Davio ih je rukama i gušio jastukom. A u neposrednoj blizini nalazio se i Kopitz, koji si je odlučio presuditi najvjerojatnije većom količinom tableta. I dok za njegovo troje dječice, nažalost, nije bilo spasa te je Hitna pomoć mogla samo konstatirati smrt, on je u teškom stanju prevezen u KBC "Sestre milosrdnice".

– U našu bolnicu dovezen je 56-godišnji muškarac, pothlađen i sužene svijesti, pa je zato zadržan na liječenju u Jedinici intenzivne skrbi. Učinjena je sva potrebna dijagnostika, obrađen je na Hitnom prijemu, a pacijent je trenutno stabilno, odnosno izvan je životne opasnosti. Sada je pri svijesti. Rade se svi mogući nalazi. Postoji mogućnost da je bio pod djelovanjem psihofarmaka, ali to još ne možemo potvrditi. Policija je s njim, cijelo je vrijeme pod nadzorom. Prvo i osnovno je da su sve njegove životne funkcije stabilne, tek kada sve bude pod kontrolom, razmišljat će se o tome gdje će ga se premjestiti na daljnje zbrinjavanje – rekao je u nedjelju poslijepodne u kratkoj izjavi za medije prof. dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice".

VIKEND DRUŽENJE S DJECOM

Kopitzova bivša supruga, djelatnica jednog dubrovačkog hotela, koja mu je za vikend omogućila druženje s djecom kao i svaki put do sada nakon što je njihov brak "poljuljalo" neslaganje i bračne razmirice, za stravičnu je vijest doznala u Neumu. Nakon što je čula ovu strašnu vijest, završila je na Psihijatriji Opće bolnice Dubrovnik. U pratnji partnera dovezena je vozilom Hitne pomoći, a kako doznajemo, bila je u teškom psihičkom stanju. Liječnici su je stabilizirali lijekovima, a nakon toga nije željela ostati u bolnici pa je otpuštena na kućno liječenje. Liječnici kažu kako nije bilo razloga za prisilnu hospitalizaciju pa je na vlastiti zahtjev otpuštena iz bolnice.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Upućeni u problematiku kažu nam da je u četvrtak navečer majka komunicirala s dječicom. Djeca su bila na terasi balkona, veselila su se i igrala, a razgovor s majkom ih je obradovao. No ta je radost, kako se kasnije pokazalo, bila kratkog vijeka. Veselje da su s ocem ubrzo je splasnulo nakon što je u petak oko 21 sat Kopitz, pušeći cigaretu na balkonu, povisio ton nekoliko puta zaredom. Na koga? Nije poznato.

– Susjed je često bio tih i zamišljen na tom balkonu. Stalno je pušio, a djeca su se navečer veselila i svako malo su istrčavala na balkon. Ništa nije izgledalo čudno. Vidjelo se kako dječje majice stavlja na vješalice. Izgledalo je kao da ih valjda požuruje na spavanje jer se čulo da im na engleskom govori "sleep, sleep, spavati idemo". Miješao je engleski s hrvatskim i nije se skidao s mobitela. Nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi bio kadar učiniti ovakav zločin. Bio je drukčiji otac, u park ili u šetnju uvijek ih je vodio u odijelu i kravati, da bi ih onda špotao zašto su ga zaprljali. Kao obitelj su, inače, djelovali skladno, pa i kad su mu nastavila dolaziti djeca, doista se činilo da živi za tu djecu – kaže pod primjetnim dojmom jedna susjeda Kopitzovih.

---

image
Zeljko Puhovski/Cropix
---

Drugi susjed dodaje da razmjere strahote nije znao sve dok "ujutro nije ugledao i mrtvačka kola u koja se utovaruje tijelo za tijelom".

– Brojao sam i nisam mogao vjerovati što vidim. Pa što su mu djeca kriva? Ne možemo ni pojmiti kako je sad uopće toj majci koja je na povjerenje dala svoju djecu jednom običnom psihopatu – zaključio je susjed dok su mu suze navirale na lice.

Što je pošlo po zlu, možda se nikada ni je otkrije. Postavlja se, međutim, pitanje odakle sva ta iznenadna, silna mržnja prema majci svoje djece, koju je na najodvratniji način odlučio kazniti nakon bračnog brodoloma i navodno novog ljubavnog neuspjeha.

OPROŠTAJNA PORUKA

Neke od osoba koje je Kopitz spomenuo u svojoj oproštajnoj poruci uspjeli smo kontaktirati, međutim, neki kažu da ga uopće ne poznaju, a neki dodaju da su samo čuli za to ime, ali da nisu ni u kakvim odnosima. Djevojka koja ga je, pak, kako tvrdi Kopitz, ostavila zbog bivše supruge, ugasila je društvene mreže i mobitel, očito ne želeći ništa komentirati.

Susjedi nam otkrivaju i da je ta zgrada u kojoj je počinjen okrutan zločin doslovno ukleta. Stanove u zgradi vlasnik nije uspio prodati pa se iznajmljuju.

Za razliku od Kopitzovih, kod kojih prema nekim informacijama policija sve do jučer nije postupala, prošle godine su intervenirali zbog susjede koja je u trenutku rastrojenosti i svađe s ukućanima kroz prozor bacala namještaj. A otkrivaju nam i da je u toj zgradi svojedobno, do izbijanja afere, živjela i Josipa Rimac.

U zemljišnim knjigama zgrada u kojoj se nalazi stan u kojem je Kopitz usmrtio svoje troje malodobne djece vodi se kao vlasništvo tvrtke "Graditelj svratišta" d.o.o., koja se bavi iznajmljivanjem stanova, pa je očito Kopitz ondje živio u najmu.

Pokušali smo u subotu doći do direktora tvrtke, ali nije nam se povratno javio.

Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delinkvencije otkrila je da je policija oko dva sata ujutro dobila dojavu o možebitnom samoubojstvu građanina. No na mjestu intervencije dočekao ih je užas – muškarac narušenog zdravstvenog stanja i troje malodobne djece bez znakova života. U toj obitelji, rekla je Grubišić Požar, do sada nikada nije intervenirala. Točno vrijeme i uzrok smrti djece bit će poznati nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

---

image
Zeljko Puhovski/Cropix
---

A Kopitz će, nakon što bude otpušten iz bolnice, biti uhićen te suočen s kaznenom prijavom zbog teškog ubojstva na štetu. Prijeti mu do 50 godina zatvora u slučaju da ukupan zbroj zatvorskih kazni nakon pravomoćnosti presude prijeđe 40 godina.

FINANCIJSKI KONZULTANT

Harald Kopitz je, inače, iskusni financijski konzultant, radio je u nekim vodećim austrijskim leasing kućama, ali i na voditeljskim pozicijama nekih tvrtki. Austrijski je državljanin sa stalnom hrvatskom adresom, a prema dostupnim podacima, rođen je 1965. godine. Inače je iz Beča i ima i vlastitu konzultantsku tvrtku "Kopitz Adriatic Consulting", koju je osnovao u srpnju 2020. godine na svojoj osobnoj adresi. Tvrtka nije prijavila 2020. godine nikakve prihode, a u sudskom je registru i dalje aktivna.

Ostale tvrtke s kojima je Kopitz u Hrvatskoj bio povezan sve su neaktivne, a radilo se o firmama "Vantage Leasing" d.o.o., u kojoj je bio direktor od 2007. do 2019., te "Pet Plus usluge", u kojoj je od 2007. do 2010. godine bio direktor. Od 2016. do 2021. godine bio je i član društva u tvrtki "Empire Monster" d.o.o., koja posljednjih godina nije prijavljivala značajnije prihode, odnosno bila je u gubitku te nema ni aktivnih računa, a iz te je tvrtke Kopitz izišao u travnju ove godine.

"Vantage Leasing" isto je tako u likvidaciji, i to od listopada 2019. godine, a i tvrtka "Pet Plus usluge" d.o.o. izbrisana je 2010. godine iz registra.

---

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
---

Kopitz je, inače, radio za više velikih tvrtki kao konzultant i pregovarač. Većinom se bavio financijama. Radio je trinaest godina kao član Upravnog odbora te pet godina kao voditelj međunarodnog marketinga i razvoja poslovanja u regiji CEE, u poduzeću "VB Leasing", te je sedam godina radio na voditeljskim pozicijama u poduzeću "Robert Bosch AG", s fokusom na razvoj marketinga.

GDJE JE RADIO?

Radio je i u tvrtkama "Alcatel Austria" te "AKG Acoustics".

Titulu magistra poslovne administracije (MBA), s fokusom na poslovno upravljanje i vodstvo, stekao je na Sveučilištu Donau-Universität Krems.

Jutarnjem listu je u lipnju 2009. godine poslao demanti na članak objavljen 12. lipnja iste te godine pod nazivom "Banke šalju 'kratko ošišane dečke' da utjeruju dugove". U njemu je naveo da navedeni članak smatraju potpuno jednostranim, neobjektivnim i neetičnim iznošenjem iskrivljenih podataka, nestručno i needucirano izvučenim iz konteksta od strane novinara.

"Ovakvom se neutemeljenom i pristranom prezentacijom javnosti uz višestruko spominjanje naziva tvrtke VB Leasing baca neizbrisiva ljaga i ruši poslovni ugled stvaran godinama. S obzirom na to osjećamo kako je potrebno istaknuti nekoliko pojedinosti koje će to i detaljnije argumentirati", navode u toj reakciji Božena Jelinić, Harald Kopitz i Ante Odak, direktori "VB Leasinga" d.o.o.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEVIĐENA TRAGEDIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NEVIĐENA TRAGEDIJA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-25 20:44:23 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Hajdi Karakaš Jakubin i Vanja Nezirović, PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-25 20:46:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-25 20:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 471 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 305 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--forum [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Forum [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19449072.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19444422.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19444424.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19444428.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19444430.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19441160.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19441148.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440672.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440674.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19441152.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440660.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440662.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440658.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440632.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440624.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440618.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440596.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440502.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Facebook","Facebook","Facebook","Facebook","Tomislav Kristo\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Screenshot FB","Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba","Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba","Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba","Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["43:18","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x1092","hd_19449072_1920.jpg":"1920x1080","k_19449072_1280.jpg":"1280x1280","k_19449072_1024.jpg":"1024x1024","k_19449072_640.jpg":"640x640","k_19449072_480.jpg":"480x480","k_19449072_340.jpg":"340x340","k_19449072_220.jpg":"220x220","o_19449072_1280.jpg":"1280x1092","o_19449072_1024.jpg":"1024x873","o_19449072_640.jpg":"640x546","o_19449072_480.jpg":"480x409","o_19449072_340.jpg":"340x290","o_19449072_220.jpg":"220x187","h_19449072_1280.jpg":"1280x854","h_19449072_1024.jpg":"1024x683","h_19449072_640.jpg":"640x427","h_19449072_480.jpg":"480x320","h_19449072_340.jpg":"340x227","h_19449072_220.jpg":"220x147","pp_19449072_1280.jpg":"1006x1280","pp_19449072_1024.jpg":"805x1024","pp_19449072_640.jpg":"503x640","pp_19449072_480.jpg":"377x480","pp_19449072_340.jpg":"267x340","pp_19449072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x1286","hd_19444422_1920.jpg":"1920x1080","k_19444422_1280.jpg":"1280x1280","k_19444422_1024.jpg":"1024x1024","k_19444422_640.jpg":"640x640","k_19444422_480.jpg":"480x480","k_19444422_340.jpg":"340x340","k_19444422_220.jpg":"220x220","o_19444422_1280.jpg":"1280x1286","o_19444422_1024.jpg":"1024x1028","o_19444422_640.jpg":"640x643","o_19444422_480.jpg":"480x482","o_19444422_340.jpg":"340x341","o_19444422_220.jpg":"220x221","h_19444422_1280.jpg":"1280x854","h_19444422_1024.jpg":"1024x683","h_19444422_640.jpg":"640x427","h_19444422_480.jpg":"480x320","h_19444422_340.jpg":"340x227","h_19444422_220.jpg":"220x147","pp_19444422_1280.jpg":"1006x1280","pp_19444422_1024.jpg":"805x1024","pp_19444422_640.jpg":"503x640","pp_19444422_480.jpg":"377x480","pp_19444422_340.jpg":"267x340","pp_19444422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x1280","hd_19444424_1920.jpg":"1920x1080","k_19444424_1280.jpg":"1280x1280","k_19444424_1024.jpg":"1024x1024","k_19444424_640.jpg":"640x640","k_19444424_480.jpg":"480x480","k_19444424_340.jpg":"340x340","k_19444424_220.jpg":"220x220","o_19444424_1280.jpg":"1280x1280","o_19444424_1024.jpg":"1024x1024","o_19444424_640.jpg":"640x640","o_19444424_480.jpg":"480x480","o_19444424_340.jpg":"340x340","o_19444424_220.jpg":"220x220","h_19444424_1280.jpg":"1280x854","h_19444424_1024.jpg":"1024x683","h_19444424_640.jpg":"640x427","h_19444424_480.jpg":"480x320","h_19444424_340.jpg":"340x227","h_19444424_220.jpg":"220x147","pp_19444424_1280.jpg":"1006x1280","pp_19444424_1024.jpg":"805x1024","pp_19444424_640.jpg":"503x640","pp_19444424_480.jpg":"377x480","pp_19444424_340.jpg":"267x340","pp_19444424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x1280","hd_19444428_1920.jpg":"1920x1080","k_19444428_1280.jpg":"1280x1280","k_19444428_1024.jpg":"1024x1024","k_19444428_640.jpg":"640x640","k_19444428_480.jpg":"480x480","k_19444428_340.jpg":"340x340","k_19444428_220.jpg":"220x220","o_19444428_1280.jpg":"1280x1280","o_19444428_1024.jpg":"1024x1024","o_19444428_640.jpg":"640x640","o_19444428_480.jpg":"480x480","o_19444428_340.jpg":"340x340","o_19444428_220.jpg":"220x220","h_19444428_1280.jpg":"1280x854","h_19444428_1024.jpg":"1024x683","h_19444428_640.jpg":"640x427","h_19444428_480.jpg":"480x320","h_19444428_340.jpg":"340x227","h_19444428_220.jpg":"220x147","pp_19444428_1280.jpg":"1006x1280","pp_19444428_1024.jpg":"805x1024","pp_19444428_640.jpg":"503x640","pp_19444428_480.jpg":"377x480","pp_19444428_340.jpg":"267x340","pp_19444428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x1280","hd_19444430_1920.jpg":"1920x1080","k_19444430_1280.jpg":"1280x1280","k_19444430_1024.jpg":"1024x1024","k_19444430_640.jpg":"640x640","k_19444430_480.jpg":"480x480","k_19444430_340.jpg":"340x340","k_19444430_220.jpg":"220x220","o_19444430_1280.jpg":"1280x1280","o_19444430_1024.jpg":"1024x1024","o_19444430_640.jpg":"640x640","o_19444430_480.jpg":"480x480","o_19444430_340.jpg":"340x340","o_19444430_220.jpg":"220x220","h_19444430_1280.jpg":"1280x854","h_19444430_1024.jpg":"1024x683","h_19444430_640.jpg":"640x427","h_19444430_480.jpg":"480x320","h_19444430_340.jpg":"340x227","h_19444430_220.jpg":"220x147","pp_19444430_1280.jpg":"1006x1280","pp_19444430_1024.jpg":"805x1024","pp_19444430_640.jpg":"503x640","pp_19444430_480.jpg":"377x480","pp_19444430_340.jpg":"267x340","pp_19444430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19441160_1920.jpg":"1920x1080","k_19441160_1280.jpg":"1280x1280","k_19441160_1024.jpg":"1024x1024","k_19441160_640.jpg":"640x640","k_19441160_480.jpg":"480x480","k_19441160_340.jpg":"340x340","k_19441160_220.jpg":"220x220","o_19441160_1280.jpg":"1280x1920","o_19441160_1024.jpg":"1024x1536","o_19441160_640.jpg":"640x960","o_19441160_480.jpg":"480x720","o_19441160_340.jpg":"340x510","o_19441160_220.jpg":"220x330","h_19441160_1280.jpg":"1280x854","h_19441160_1024.jpg":"1024x683","h_19441160_640.jpg":"640x427","h_19441160_480.jpg":"480x320","h_19441160_340.jpg":"340x227","h_19441160_220.jpg":"220x147","pp_19441160_1280.jpg":"1006x1280","pp_19441160_1024.jpg":"805x1024","pp_19441160_640.jpg":"503x640","pp_19441160_480.jpg":"377x480","pp_19441160_340.jpg":"267x340","pp_19441160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_19441148_1920.jpg":"1920x1080","k_19441148_1280.jpg":"1280x1280","k_19441148_1024.jpg":"1024x1024","k_19441148_640.jpg":"640x640","k_19441148_480.jpg":"480x480","k_19441148_340.jpg":"340x340","k_19441148_220.jpg":"220x220","o_19441148_1280.jpg":"1280x852","o_19441148_1024.jpg":"1024x682","o_19441148_640.jpg":"640x426","o_19441148_480.jpg":"480x319","o_19441148_340.jpg":"340x226","o_19441148_220.jpg":"220x146","h_19441148_1280.jpg":"1280x854","h_19441148_1024.jpg":"1024x683","h_19441148_640.jpg":"640x427","h_19441148_480.jpg":"480x320","h_19441148_340.jpg":"340x227","h_19441148_220.jpg":"220x147","pp_19441148_1280.jpg":"1006x1280","pp_19441148_1024.jpg":"805x1024","pp_19441148_640.jpg":"503x640","pp_19441148_480.jpg":"377x480","pp_19441148_340.jpg":"267x340","pp_19441148_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440672_1920.jpg":"1920x1080","k_19440672_1280.jpg":"1280x1280","k_19440672_1024.jpg":"1024x1024","k_19440672_640.jpg":"640x640","k_19440672_480.jpg":"480x480","k_19440672_340.jpg":"340x340","k_19440672_220.jpg":"220x220","o_19440672_1280.jpg":"1280x853","o_19440672_1024.jpg":"1024x682","o_19440672_640.jpg":"640x426","o_19440672_480.jpg":"480x320","o_19440672_340.jpg":"340x226","o_19440672_220.jpg":"220x146","h_19440672_1280.jpg":"1280x854","h_19440672_1024.jpg":"1024x683","h_19440672_640.jpg":"640x427","h_19440672_480.jpg":"480x320","h_19440672_340.jpg":"340x227","h_19440672_220.jpg":"220x147","pp_19440672_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440672_1024.jpg":"805x1024","pp_19440672_640.jpg":"503x640","pp_19440672_480.jpg":"377x480","pp_19440672_340.jpg":"267x340","pp_19440672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440674_1920.jpg":"1920x1080","k_19440674_1280.jpg":"1280x1280","k_19440674_1024.jpg":"1024x1024","k_19440674_640.jpg":"640x640","k_19440674_480.jpg":"480x480","k_19440674_340.jpg":"340x340","k_19440674_220.jpg":"220x220","o_19440674_1280.jpg":"1280x853","o_19440674_1024.jpg":"1024x682","o_19440674_640.jpg":"640x426","o_19440674_480.jpg":"480x320","o_19440674_340.jpg":"340x226","o_19440674_220.jpg":"220x146","h_19440674_1280.jpg":"1280x854","h_19440674_1024.jpg":"1024x683","h_19440674_640.jpg":"640x427","h_19440674_480.jpg":"480x320","h_19440674_340.jpg":"340x227","h_19440674_220.jpg":"220x147","pp_19440674_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440674_1024.jpg":"805x1024","pp_19440674_640.jpg":"503x640","pp_19440674_480.jpg":"377x480","pp_19440674_340.jpg":"267x340","pp_19440674_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19441152_1920.jpg":"1920x1080","k_19441152_1280.jpg":"1280x1280","k_19441152_1024.jpg":"1024x1024","k_19441152_640.jpg":"640x640","k_19441152_480.jpg":"480x480","k_19441152_340.jpg":"340x340","k_19441152_220.jpg":"220x220","o_19441152_1280.jpg":"1280x853","o_19441152_1024.jpg":"1024x682","o_19441152_640.jpg":"640x426","o_19441152_480.jpg":"480x320","o_19441152_340.jpg":"340x226","o_19441152_220.jpg":"220x146","h_19441152_1280.jpg":"1280x854","h_19441152_1024.jpg":"1024x683","h_19441152_640.jpg":"640x427","h_19441152_480.jpg":"480x320","h_19441152_340.jpg":"340x227","h_19441152_220.jpg":"220x147","pp_19441152_1280.jpg":"1006x1280","pp_19441152_1024.jpg":"805x1024","pp_19441152_640.jpg":"503x640","pp_19441152_480.jpg":"377x480","pp_19441152_340.jpg":"267x340","pp_19441152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440660_1920.jpg":"1920x1080","k_19440660_1280.jpg":"1280x1280","k_19440660_1024.jpg":"1024x1024","k_19440660_640.jpg":"640x640","k_19440660_480.jpg":"480x480","k_19440660_340.jpg":"340x340","k_19440660_220.jpg":"220x220","o_19440660_1280.jpg":"1280x853","o_19440660_1024.jpg":"1024x682","o_19440660_640.jpg":"640x426","o_19440660_480.jpg":"480x320","o_19440660_340.jpg":"340x226","o_19440660_220.jpg":"220x146","h_19440660_1280.jpg":"1280x854","h_19440660_1024.jpg":"1024x683","h_19440660_640.jpg":"640x427","h_19440660_480.jpg":"480x320","h_19440660_340.jpg":"340x227","h_19440660_220.jpg":"220x147","pp_19440660_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440660_1024.jpg":"805x1024","pp_19440660_640.jpg":"503x640","pp_19440660_480.jpg":"377x480","pp_19440660_340.jpg":"267x340","pp_19440660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440662_1920.jpg":"1920x1080","k_19440662_1280.jpg":"1280x1280","k_19440662_1024.jpg":"1024x1024","k_19440662_640.jpg":"640x640","k_19440662_480.jpg":"480x480","k_19440662_340.jpg":"340x340","k_19440662_220.jpg":"220x220","o_19440662_1280.jpg":"1280x853","o_19440662_1024.jpg":"1024x682","o_19440662_640.jpg":"640x426","o_19440662_480.jpg":"480x320","o_19440662_340.jpg":"340x226","o_19440662_220.jpg":"220x146","h_19440662_1280.jpg":"1280x854","h_19440662_1024.jpg":"1024x683","h_19440662_640.jpg":"640x427","h_19440662_480.jpg":"480x320","h_19440662_340.jpg":"340x227","h_19440662_220.jpg":"220x147","pp_19440662_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440662_1024.jpg":"805x1024","pp_19440662_640.jpg":"503x640","pp_19440662_480.jpg":"377x480","pp_19440662_340.jpg":"267x340","pp_19440662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440658_1920.jpg":"1920x1080","k_19440658_1280.jpg":"1280x1280","k_19440658_1024.jpg":"1024x1024","k_19440658_640.jpg":"640x640","k_19440658_480.jpg":"480x480","k_19440658_340.jpg":"340x340","k_19440658_220.jpg":"220x220","o_19440658_1280.jpg":"1280x853","o_19440658_1024.jpg":"1024x682","o_19440658_640.jpg":"640x426","o_19440658_480.jpg":"480x320","o_19440658_340.jpg":"340x226","o_19440658_220.jpg":"220x146","h_19440658_1280.jpg":"1280x854","h_19440658_1024.jpg":"1024x683","h_19440658_640.jpg":"640x427","h_19440658_480.jpg":"480x320","h_19440658_340.jpg":"340x227","h_19440658_220.jpg":"220x147","pp_19440658_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440658_1024.jpg":"805x1024","pp_19440658_640.jpg":"503x640","pp_19440658_480.jpg":"377x480","pp_19440658_340.jpg":"267x340","pp_19440658_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440632_1920.jpg":"1920x1080","k_19440632_1280.jpg":"1280x1280","k_19440632_1024.jpg":"1024x1024","k_19440632_640.jpg":"640x640","k_19440632_480.jpg":"480x480","k_19440632_340.jpg":"340x340","k_19440632_220.jpg":"220x220","o_19440632_1280.jpg":"1280x853","o_19440632_1024.jpg":"1024x682","o_19440632_640.jpg":"640x426","o_19440632_480.jpg":"480x320","o_19440632_340.jpg":"340x226","o_19440632_220.jpg":"220x146","h_19440632_1280.jpg":"1280x854","h_19440632_1024.jpg":"1024x683","h_19440632_640.jpg":"640x427","h_19440632_480.jpg":"480x320","h_19440632_340.jpg":"340x227","h_19440632_220.jpg":"220x147","pp_19440632_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440632_1024.jpg":"805x1024","pp_19440632_640.jpg":"503x640","pp_19440632_480.jpg":"377x480","pp_19440632_340.jpg":"267x340","pp_19440632_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440624_1920.jpg":"1920x1080","k_19440624_1280.jpg":"1280x1280","k_19440624_1024.jpg":"1024x1024","k_19440624_640.jpg":"640x640","k_19440624_480.jpg":"480x480","k_19440624_340.jpg":"340x340","k_19440624_220.jpg":"220x220","o_19440624_1280.jpg":"1280x853","o_19440624_1024.jpg":"1024x682","o_19440624_640.jpg":"640x426","o_19440624_480.jpg":"480x320","o_19440624_340.jpg":"340x226","o_19440624_220.jpg":"220x146","h_19440624_1280.jpg":"1280x854","h_19440624_1024.jpg":"1024x683","h_19440624_640.jpg":"640x427","h_19440624_480.jpg":"480x320","h_19440624_340.jpg":"340x227","h_19440624_220.jpg":"220x147","pp_19440624_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440624_1024.jpg":"805x1024","pp_19440624_640.jpg":"503x640","pp_19440624_480.jpg":"377x480","pp_19440624_340.jpg":"267x340","pp_19440624_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19440618_1920.jpg":"1920x1080","k_19440618_1280.jpg":"1280x1280","k_19440618_1024.jpg":"1024x1024","k_19440618_640.jpg":"640x640","k_19440618_480.jpg":"480x480","k_19440618_340.jpg":"340x340","k_19440618_220.jpg":"220x220","o_19440618_1280.jpg":"1280x1920","o_19440618_1024.jpg":"1024x1536","o_19440618_640.jpg":"640x960","o_19440618_480.jpg":"480x720","o_19440618_340.jpg":"340x510","o_19440618_220.jpg":"220x330","h_19440618_1280.jpg":"1280x854","h_19440618_1024.jpg":"1024x683","h_19440618_640.jpg":"640x427","h_19440618_480.jpg":"480x320","h_19440618_340.jpg":"340x227","h_19440618_220.jpg":"220x147","pp_19440618_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440618_1024.jpg":"805x1024","pp_19440618_640.jpg":"503x640","pp_19440618_480.jpg":"377x480","pp_19440618_340.jpg":"267x340","pp_19440618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440596_1920.jpg":"1920x1080","k_19440596_1280.jpg":"1280x1280","k_19440596_1024.jpg":"1024x1024","k_19440596_640.jpg":"640x640","k_19440596_480.jpg":"480x480","k_19440596_340.jpg":"340x340","k_19440596_220.jpg":"220x220","o_19440596_1280.jpg":"1280x853","o_19440596_1024.jpg":"1024x682","o_19440596_640.jpg":"640x426","o_19440596_480.jpg":"480x320","o_19440596_340.jpg":"340x226","o_19440596_220.jpg":"220x146","h_19440596_1280.jpg":"1280x854","h_19440596_1024.jpg":"1024x683","h_19440596_640.jpg":"640x427","h_19440596_480.jpg":"480x320","h_19440596_340.jpg":"340x227","h_19440596_220.jpg":"220x147","pp_19440596_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440596_1024.jpg":"805x1024","pp_19440596_640.jpg":"503x640","pp_19440596_480.jpg":"377x480","pp_19440596_340.jpg":"267x340","pp_19440596_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1775x2662","hd_19440502_1920.jpg":"1920x1080","k_19440502_1280.jpg":"1280x1280","k_19440502_1024.jpg":"1024x1024","k_19440502_640.jpg":"640x640","k_19440502_480.jpg":"480x480","k_19440502_340.jpg":"340x340","k_19440502_220.jpg":"220x220","o_19440502_1280.jpg":"1280x1919","o_19440502_1024.jpg":"1024x1535","o_19440502_640.jpg":"640x959","o_19440502_480.jpg":"480x719","o_19440502_340.jpg":"340x509","o_19440502_220.jpg":"220x329","h_19440502_1280.jpg":"1280x854","h_19440502_1024.jpg":"1024x683","h_19440502_640.jpg":"640x427","h_19440502_480.jpg":"480x320","h_19440502_340.jpg":"340x227","h_19440502_220.jpg":"220x147","pp_19440502_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440502_1024.jpg":"805x1024","pp_19440502_640.jpg":"503x640","pp_19440502_480.jpg":"377x480","pp_19440502_340.jpg":"267x340","pp_19440502_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38732013 Threads: 4 Questions: 7120815011 Slow queries: 3308499 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608947147 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/forum ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/forum ) ) [link] => /zadar/forum/sve-o-zlocinu-koji-je-potresao-hrvatsku-i-austriju-ne-mogu-vise-napisao-je-harold-a-onda-zadavio-djecu-oglasili-se-i-masoni-1130097 [printLink] => /zadar/forum/sve-o-zlocinu-koji-je-potresao-hrvatsku-i-austriju-ne-mogu-vise-napisao-je-harold-a-onda-zadavio-djecu-oglasili-se-i-masoni-1130097?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650725 [name] => harald kopitz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 12:28:04 [main_article_id] => 0 [alias] => harald-kopitz [link] => /tag/harald-kopitz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEVIĐENA TRAGEDIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o zločinu koji je potresao Hrvatsku i Austriju: ‘Ne mogu više!‘, napisao je Harold, a onda zadavio djecu. Oglasili se i masoni... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-18-25-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19449072.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Screenshot FB [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19449072.jpg [title] => Screenshot FB ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19444422.jpg [title] => FacebookAustrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19444424.jpg [title] => FacebookAustrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19444428.jpg [title] => FacebookAustrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19444430.jpg [title] => FacebookAustrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19441160.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19441148.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440672.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440674.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19441152.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440660.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440662.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440658.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440632.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440624.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440618.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440596.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440502.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Obiteljski čovjek iz Austrije okrutno je ubio svoje troje djece u Zagrebu, pišu austrijski mediji o monstruoznom ubojstvu koje se sinoć dogodilo u zagrebačkim Mlinovima, te navode kako sve više i više detalja o životu ubojice izlazi na vidjelo.

U objavi koju je prije jezivog zločina ostavio na svom Facebooku, Austrijanac se žalio kako mu njegova braća iz masonske lože nisu htjeli pomoći u poslu te je iznio svoje brige o financijama.

- Bio je na dnu, nije imao novaca - kazao je izvor o Haraldu koji je, prema njegovim navodima, bio u velikim problemima, piše austrijski tabloid Heute.

U masonskim krugovima su zbog Kopitzove optužbe u nevjerici.

---

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
---

Glasnogovornik Svjetske masonske organizacije izvijestio je kako nije Kopitza poznavao osobno i kako ga ne može identificirati kao jednog od braće.

- Ne znam što je očekivao i zašto se uopće pridružio masonima, ako uopće je. Masoni si međusobno pomažu samo legalno. S druge strane, ništa ne opravdava ubojstvo, to ne odgovara masonskoj filozofiji. Masoni se ograđuju od počinitelja.

Kopitz je navodno vodio užurban život mimo svog života u Zagrebu. Prema izvoru austrijskog Hautea, 56-godišnjak je često u Beču posjećivao 'crvenu četvrt' i navodno konzumirao drogu.

Njegov prijatelj kaže kako mu se Kopitz činio kao da je u depresiji. 

- U protekle dvije godine konstantno je omalovažavao svoju obitelj - kazao je njegov prijatelj za Heute.

STATUS NA FACEBOOKU

Zbogom svima! Otići ću jer više ne mogu. Ljubav mog života M. D. ostavila me je zbog moje bivše žene jer je prema njoj bila zločesta. I ostao sam bez novca. Sve što sam pokušavao proteklih godinu i pol dana nije donijelo rezultata da se vratim na posao, a čak su mi moja braća iz masonske lože V. P., Z. K. i D.V. odbila pomoći.

Čak mi se ni na telefon nisu javljali. Jedino su mi moji najbolji prijatelji M. i R. te moj brat H. pomogli koliko su mogli. Ali sada, ja sam došao do kraja. Zbogom”, napisao je na engleskom jeziku na Facebook profilu jedanaest minuta poslije ponoći u subotu Harald Kopitz (56), austrijski državljanin, nakon čega je bešćutno u podstanarskom stanu na zagrebačkim Mlinovima ugasio živote svoje troje dječice.

---

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
---

Stravičnu poruku pod okriljem noći uočili su Kopitzovi prijatelji iz Hrvatske i inozemstva te su, očito poznavajući njegov karakter i da bi si možda mogao nauditi zbog očaja u koji je zapao, alarmirali policiju, koja je odmah pohitala do urbane vile u Mlinovima.

Nažalost, bilo je prekasno.

Prizor koji su zatekli nakon što su oko dva ujutro obili vrata stana na drugom katu zgrade sledio ih je. U mraku u spavaćoj sobi zatekli su mrtvo tijelo četverogodišnjeg dječačića, dok su u dnevnom boravku pronađena mrtva tijela sedmogodišnjih blizanaca. Davio ih je rukama i gušio jastukom. A u neposrednoj blizini nalazio se i Kopitz, koji si je odlučio presuditi najvjerojatnije većom količinom tableta. I dok za njegovo troje dječice, nažalost, nije bilo spasa te je Hitna pomoć mogla samo konstatirati smrt, on je u teškom stanju prevezen u KBC "Sestre milosrdnice".

– U našu bolnicu dovezen je 56-godišnji muškarac, pothlađen i sužene svijesti, pa je zato zadržan na liječenju u Jedinici intenzivne skrbi. Učinjena je sva potrebna dijagnostika, obrađen je na Hitnom prijemu, a pacijent je trenutno stabilno, odnosno izvan je životne opasnosti. Sada je pri svijesti. Rade se svi mogući nalazi. Postoji mogućnost da je bio pod djelovanjem psihofarmaka, ali to još ne možemo potvrditi. Policija je s njim, cijelo je vrijeme pod nadzorom. Prvo i osnovno je da su sve njegove životne funkcije stabilne, tek kada sve bude pod kontrolom, razmišljat će se o tome gdje će ga se premjestiti na daljnje zbrinjavanje – rekao je u nedjelju poslijepodne u kratkoj izjavi za medije prof. dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice".

VIKEND DRUŽENJE S DJECOM

Kopitzova bivša supruga, djelatnica jednog dubrovačkog hotela, koja mu je za vikend omogućila druženje s djecom kao i svaki put do sada nakon što je njihov brak "poljuljalo" neslaganje i bračne razmirice, za stravičnu je vijest doznala u Neumu. Nakon što je čula ovu strašnu vijest, završila je na Psihijatriji Opće bolnice Dubrovnik. U pratnji partnera dovezena je vozilom Hitne pomoći, a kako doznajemo, bila je u teškom psihičkom stanju. Liječnici su je stabilizirali lijekovima, a nakon toga nije željela ostati u bolnici pa je otpuštena na kućno liječenje. Liječnici kažu kako nije bilo razloga za prisilnu hospitalizaciju pa je na vlastiti zahtjev otpuštena iz bolnice.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Upućeni u problematiku kažu nam da je u četvrtak navečer majka komunicirala s dječicom. Djeca su bila na terasi balkona, veselila su se i igrala, a razgovor s majkom ih je obradovao. No ta je radost, kako se kasnije pokazalo, bila kratkog vijeka. Veselje da su s ocem ubrzo je splasnulo nakon što je u petak oko 21 sat Kopitz, pušeći cigaretu na balkonu, povisio ton nekoliko puta zaredom. Na koga? Nije poznato.

– Susjed je često bio tih i zamišljen na tom balkonu. Stalno je pušio, a djeca su se navečer veselila i svako malo su istrčavala na balkon. Ništa nije izgledalo čudno. Vidjelo se kako dječje majice stavlja na vješalice. Izgledalo je kao da ih valjda požuruje na spavanje jer se čulo da im na engleskom govori "sleep, sleep, spavati idemo". Miješao je engleski s hrvatskim i nije se skidao s mobitela. Nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi bio kadar učiniti ovakav zločin. Bio je drukčiji otac, u park ili u šetnju uvijek ih je vodio u odijelu i kravati, da bi ih onda špotao zašto su ga zaprljali. Kao obitelj su, inače, djelovali skladno, pa i kad su mu nastavila dolaziti djeca, doista se činilo da živi za tu djecu – kaže pod primjetnim dojmom jedna susjeda Kopitzovih.

---

image
Zeljko Puhovski/Cropix
---

Drugi susjed dodaje da razmjere strahote nije znao sve dok "ujutro nije ugledao i mrtvačka kola u koja se utovaruje tijelo za tijelom".

– Brojao sam i nisam mogao vjerovati što vidim. Pa što su mu djeca kriva? Ne možemo ni pojmiti kako je sad uopće toj majci koja je na povjerenje dala svoju djecu jednom običnom psihopatu – zaključio je susjed dok su mu suze navirale na lice.

Što je pošlo po zlu, možda se nikada ni je otkrije. Postavlja se, međutim, pitanje odakle sva ta iznenadna, silna mržnja prema majci svoje djece, koju je na najodvratniji način odlučio kazniti nakon bračnog brodoloma i navodno novog ljubavnog neuspjeha.

OPROŠTAJNA PORUKA

Neke od osoba koje je Kopitz spomenuo u svojoj oproštajnoj poruci uspjeli smo kontaktirati, međutim, neki kažu da ga uopće ne poznaju, a neki dodaju da su samo čuli za to ime, ali da nisu ni u kakvim odnosima. Djevojka koja ga je, pak, kako tvrdi Kopitz, ostavila zbog bivše supruge, ugasila je društvene mreže i mobitel, očito ne želeći ništa komentirati.

Susjedi nam otkrivaju i da je ta zgrada u kojoj je počinjen okrutan zločin doslovno ukleta. Stanove u zgradi vlasnik nije uspio prodati pa se iznajmljuju.

Za razliku od Kopitzovih, kod kojih prema nekim informacijama policija sve do jučer nije postupala, prošle godine su intervenirali zbog susjede koja je u trenutku rastrojenosti i svađe s ukućanima kroz prozor bacala namještaj. A otkrivaju nam i da je u toj zgradi svojedobno, do izbijanja afere, živjela i Josipa Rimac.

U zemljišnim knjigama zgrada u kojoj se nalazi stan u kojem je Kopitz usmrtio svoje troje malodobne djece vodi se kao vlasništvo tvrtke "Graditelj svratišta" d.o.o., koja se bavi iznajmljivanjem stanova, pa je očito Kopitz ondje živio u najmu.

Pokušali smo u subotu doći do direktora tvrtke, ali nije nam se povratno javio.

Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delinkvencije otkrila je da je policija oko dva sata ujutro dobila dojavu o možebitnom samoubojstvu građanina. No na mjestu intervencije dočekao ih je užas – muškarac narušenog zdravstvenog stanja i troje malodobne djece bez znakova života. U toj obitelji, rekla je Grubišić Požar, do sada nikada nije intervenirala. Točno vrijeme i uzrok smrti djece bit će poznati nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

---

image
Zeljko Puhovski/Cropix
---

A Kopitz će, nakon što bude otpušten iz bolnice, biti uhićen te suočen s kaznenom prijavom zbog teškog ubojstva na štetu. Prijeti mu do 50 godina zatvora u slučaju da ukupan zbroj zatvorskih kazni nakon pravomoćnosti presude prijeđe 40 godina.

FINANCIJSKI KONZULTANT

Harald Kopitz je, inače, iskusni financijski konzultant, radio je u nekim vodećim austrijskim leasing kućama, ali i na voditeljskim pozicijama nekih tvrtki. Austrijski je državljanin sa stalnom hrvatskom adresom, a prema dostupnim podacima, rođen je 1965. godine. Inače je iz Beča i ima i vlastitu konzultantsku tvrtku "Kopitz Adriatic Consulting", koju je osnovao u srpnju 2020. godine na svojoj osobnoj adresi. Tvrtka nije prijavila 2020. godine nikakve prihode, a u sudskom je registru i dalje aktivna.

Ostale tvrtke s kojima je Kopitz u Hrvatskoj bio povezan sve su neaktivne, a radilo se o firmama "Vantage Leasing" d.o.o., u kojoj je bio direktor od 2007. do 2019., te "Pet Plus usluge", u kojoj je od 2007. do 2010. godine bio direktor. Od 2016. do 2021. godine bio je i član društva u tvrtki "Empire Monster" d.o.o., koja posljednjih godina nije prijavljivala značajnije prihode, odnosno bila je u gubitku te nema ni aktivnih računa, a iz te je tvrtke Kopitz izišao u travnju ove godine.

"Vantage Leasing" isto je tako u likvidaciji, i to od listopada 2019. godine, a i tvrtka "Pet Plus usluge" d.o.o. izbrisana je 2010. godine iz registra.

---

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
---

Kopitz je, inače, radio za više velikih tvrtki kao konzultant i pregovarač. Većinom se bavio financijama. Radio je trinaest godina kao član Upravnog odbora te pet godina kao voditelj međunarodnog marketinga i razvoja poslovanja u regiji CEE, u poduzeću "VB Leasing", te je sedam godina radio na voditeljskim pozicijama u poduzeću "Robert Bosch AG", s fokusom na razvoj marketinga.

GDJE JE RADIO?

Radio je i u tvrtkama "Alcatel Austria" te "AKG Acoustics".

Titulu magistra poslovne administracije (MBA), s fokusom na poslovno upravljanje i vodstvo, stekao je na Sveučilištu Donau-Universität Krems.

Jutarnjem listu je u lipnju 2009. godine poslao demanti na članak objavljen 12. lipnja iste te godine pod nazivom "Banke šalju 'kratko ošišane dečke' da utjeruju dugove". U njemu je naveo da navedeni članak smatraju potpuno jednostranim, neobjektivnim i neetičnim iznošenjem iskrivljenih podataka, nestručno i needucirano izvučenim iz konteksta od strane novinara.

"Ovakvom se neutemeljenom i pristranom prezentacijom javnosti uz višestruko spominjanje naziva tvrtke VB Leasing baca neizbrisiva ljaga i ruši poslovni ugled stvaran godinama. S obzirom na to osjećamo kako je potrebno istaknuti nekoliko pojedinosti koje će to i detaljnije argumentirati", navode u toj reakciji Božena Jelinić, Harald Kopitz i Ante Odak, direktori "VB Leasinga" d.o.o.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Facebook Facebook Facebook Facebook Tomislav Kristo/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix

Screenshot FB
Facebook
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/forum/sve-o-zlocinu-koji-je-potresao-hrvatsku-i-austriju-ne-mogu-vise-napisao-je-harold-a-onda-zadavio-djecu-oglasili-se-i-masoni-1130097 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16fab0a4643dd2ff117ee1b0f086951797660547 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+zlo%C4%8Dinu+koji+je+potresao+Hrvatsku+i+Austriju%3A+%E2%80%98Ne+mogu+vi%C5%A1e%21%E2%80%98%2C+napisao+je+Harold%2C+a+onda+zadavio+djecu.+Oglasili+se+i+masoni...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fsve-o-zlocinu-koji-je-potresao-hrvatsku-i-austriju-ne-mogu-vise-napisao-je-harold-a-onda-zadavio-djecu-oglasili-se-i-masoni-1130097 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fsve-o-zlocinu-koji-je-potresao-hrvatsku-i-austriju-ne-mogu-vise-napisao-je-harold-a-onda-zadavio-djecu-oglasili-se-i-masoni-1130097 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEVIĐENA TRAGEDIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ForumNEVIĐENA TRAGEDIJA

Sve o zločinu koji je potresao Hrvatsku i Austriju: ‘Ne mogu više!‘, napisao je Harold, a onda zadavio djecu. Oglasili se i masoni...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin i Vanja Nezirović, PSD
25. rujna 2021. - 22:45

Obiteljski čovjek iz Austrije okrutno je ubio svoje troje djece u Zagrebu, pišu austrijski mediji o monstruoznom ubojstvu koje se sinoć dogodilo u zagrebačkim Mlinovima, te navode kako sve više i više detalja o životu ubojice izlazi na vidjelo.

U objavi koju je prije jezivog zločina ostavio na svom Facebooku, Austrijanac se žalio kako mu njegova braća iz masonske lože nisu htjeli pomoći u poslu te je iznio svoje brige o financijama.

- Bio je na dnu, nije imao novaca - kazao je izvor o Haraldu koji je, prema njegovim navodima, bio u velikim problemima, piše austrijski tabloid Heute.

U masonskim krugovima su zbog Kopitzove optužbe u nevjerici.

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook

Glasnogovornik Svjetske masonske organizacije izvijestio je kako nije Kopitza poznavao osobno i kako ga ne može identificirati kao jednog od braće.

- Ne znam što je očekivao i zašto se uopće pridružio masonima, ako uopće je. Masoni si međusobno pomažu samo legalno. S druge strane, ništa ne opravdava ubojstvo, to ne odgovara masonskoj filozofiji. Masoni se ograđuju od počinitelja.

Kopitz je navodno vodio užurban život mimo svog života u Zagrebu. Prema izvoru austrijskog Hautea, 56-godišnjak je često u Beču posjećivao 'crvenu četvrt' i navodno konzumirao drogu.

Njegov prijatelj kaže kako mu se Kopitz činio kao da je u depresiji. 

- U protekle dvije godine konstantno je omalovažavao svoju obitelj - kazao je njegov prijatelj za Heute.

STATUS NA FACEBOOKU

Zbogom svima! Otići ću jer više ne mogu. Ljubav mog života M. D. ostavila me je zbog moje bivše žene jer je prema njoj bila zločesta. I ostao sam bez novca. Sve što sam pokušavao proteklih godinu i pol dana nije donijelo rezultata da se vratim na posao, a čak su mi moja braća iz masonske lože V. P., Z. K. i D.V. odbila pomoći.

Čak mi se ni na telefon nisu javljali. Jedino su mi moji najbolji prijatelji M. i R. te moj brat H. pomogli koliko su mogli. Ali sada, ja sam došao do kraja. Zbogom”, napisao je na engleskom jeziku na Facebook profilu jedanaest minuta poslije ponoći u subotu Harald Kopitz (56), austrijski državljanin, nakon čega je bešćutno u podstanarskom stanu na zagrebačkim Mlinovima ugasio živote svoje troje dječice.

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook

Stravičnu poruku pod okriljem noći uočili su Kopitzovi prijatelji iz Hrvatske i inozemstva te su, očito poznavajući njegov karakter i da bi si možda mogao nauditi zbog očaja u koji je zapao, alarmirali policiju, koja je odmah pohitala do urbane vile u Mlinovima.

Nažalost, bilo je prekasno.

Prizor koji su zatekli nakon što su oko dva ujutro obili vrata stana na drugom katu zgrade sledio ih je. U mraku u spavaćoj sobi zatekli su mrtvo tijelo četverogodišnjeg dječačića, dok su u dnevnom boravku pronađena mrtva tijela sedmogodišnjih blizanaca. Davio ih je rukama i gušio jastukom. A u neposrednoj blizini nalazio se i Kopitz, koji si je odlučio presuditi najvjerojatnije većom količinom tableta. I dok za njegovo troje dječice, nažalost, nije bilo spasa te je Hitna pomoć mogla samo konstatirati smrt, on je u teškom stanju prevezen u KBC "Sestre milosrdnice".

– U našu bolnicu dovezen je 56-godišnji muškarac, pothlađen i sužene svijesti, pa je zato zadržan na liječenju u Jedinici intenzivne skrbi. Učinjena je sva potrebna dijagnostika, obrađen je na Hitnom prijemu, a pacijent je trenutno stabilno, odnosno izvan je životne opasnosti. Sada je pri svijesti. Rade se svi mogući nalazi. Postoji mogućnost da je bio pod djelovanjem psihofarmaka, ali to još ne možemo potvrditi. Policija je s njim, cijelo je vrijeme pod nadzorom. Prvo i osnovno je da su sve njegove životne funkcije stabilne, tek kada sve bude pod kontrolom, razmišljat će se o tome gdje će ga se premjestiti na daljnje zbrinjavanje – rekao je u nedjelju poslijepodne u kratkoj izjavi za medije prof. dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice".

VIKEND DRUŽENJE S DJECOM

Kopitzova bivša supruga, djelatnica jednog dubrovačkog hotela, koja mu je za vikend omogućila druženje s djecom kao i svaki put do sada nakon što je njihov brak "poljuljalo" neslaganje i bračne razmirice, za stravičnu je vijest doznala u Neumu. Nakon što je čula ovu strašnu vijest, završila je na Psihijatriji Opće bolnice Dubrovnik. U pratnji partnera dovezena je vozilom Hitne pomoći, a kako doznajemo, bila je u teškom psihičkom stanju. Liječnici su je stabilizirali lijekovima, a nakon toga nije željela ostati u bolnici pa je otpuštena na kućno liječenje. Liječnici kažu kako nije bilo razloga za prisilnu hospitalizaciju pa je na vlastiti zahtjev otpuštena iz bolnice.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Upućeni u problematiku kažu nam da je u četvrtak navečer majka komunicirala s dječicom. Djeca su bila na terasi balkona, veselila su se i igrala, a razgovor s majkom ih je obradovao. No ta je radost, kako se kasnije pokazalo, bila kratkog vijeka. Veselje da su s ocem ubrzo je splasnulo nakon što je u petak oko 21 sat Kopitz, pušeći cigaretu na balkonu, povisio ton nekoliko puta zaredom. Na koga? Nije poznato.

– Susjed je često bio tih i zamišljen na tom balkonu. Stalno je pušio, a djeca su se navečer veselila i svako malo su istrčavala na balkon. Ništa nije izgledalo čudno. Vidjelo se kako dječje majice stavlja na vješalice. Izgledalo je kao da ih valjda požuruje na spavanje jer se čulo da im na engleskom govori "sleep, sleep, spavati idemo". Miješao je engleski s hrvatskim i nije se skidao s mobitela. Nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi bio kadar učiniti ovakav zločin. Bio je drukčiji otac, u park ili u šetnju uvijek ih je vodio u odijelu i kravati, da bi ih onda špotao zašto su ga zaprljali. Kao obitelj su, inače, djelovali skladno, pa i kad su mu nastavila dolaziti djeca, doista se činilo da živi za tu djecu – kaže pod primjetnim dojmom jedna susjeda Kopitzovih.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Drugi susjed dodaje da razmjere strahote nije znao sve dok "ujutro nije ugledao i mrtvačka kola u koja se utovaruje tijelo za tijelom".

– Brojao sam i nisam mogao vjerovati što vidim. Pa što su mu djeca kriva? Ne možemo ni pojmiti kako je sad uopće toj majci koja je na povjerenje dala svoju djecu jednom običnom psihopatu – zaključio je susjed dok su mu suze navirale na lice.

Što je pošlo po zlu, možda se nikada ni je otkrije. Postavlja se, međutim, pitanje odakle sva ta iznenadna, silna mržnja prema majci svoje djece, koju je na najodvratniji način odlučio kazniti nakon bračnog brodoloma i navodno novog ljubavnog neuspjeha.

OPROŠTAJNA PORUKA

Neke od osoba koje je Kopitz spomenuo u svojoj oproštajnoj poruci uspjeli smo kontaktirati, međutim, neki kažu da ga uopće ne poznaju, a neki dodaju da su samo čuli za to ime, ali da nisu ni u kakvim odnosima. Djevojka koja ga je, pak, kako tvrdi Kopitz, ostavila zbog bivše supruge, ugasila je društvene mreže i mobitel, očito ne želeći ništa komentirati.

Susjedi nam otkrivaju i da je ta zgrada u kojoj je počinjen okrutan zločin doslovno ukleta. Stanove u zgradi vlasnik nije uspio prodati pa se iznajmljuju.

Za razliku od Kopitzovih, kod kojih prema nekim informacijama policija sve do jučer nije postupala, prošle godine su intervenirali zbog susjede koja je u trenutku rastrojenosti i svađe s ukućanima kroz prozor bacala namještaj. A otkrivaju nam i da je u toj zgradi svojedobno, do izbijanja afere, živjela i Josipa Rimac.

U zemljišnim knjigama zgrada u kojoj se nalazi stan u kojem je Kopitz usmrtio svoje troje malodobne djece vodi se kao vlasništvo tvrtke "Graditelj svratišta" d.o.o., koja se bavi iznajmljivanjem stanova, pa je očito Kopitz ondje živio u najmu.

Pokušali smo u subotu doći do direktora tvrtke, ali nije nam se povratno javio.

Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delinkvencije otkrila je da je policija oko dva sata ujutro dobila dojavu o možebitnom samoubojstvu građanina. No na mjestu intervencije dočekao ih je užas – muškarac narušenog zdravstvenog stanja i troje malodobne djece bez znakova života. U toj obitelji, rekla je Grubišić Požar, do sada nikada nije intervenirala. Točno vrijeme i uzrok smrti djece bit će poznati nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

A Kopitz će, nakon što bude otpušten iz bolnice, biti uhićen te suočen s kaznenom prijavom zbog teškog ubojstva na štetu. Prijeti mu do 50 godina zatvora u slučaju da ukupan zbroj zatvorskih kazni nakon pravomoćnosti presude prijeđe 40 godina.

FINANCIJSKI KONZULTANT

Harald Kopitz je, inače, iskusni financijski konzultant, radio je u nekim vodećim austrijskim leasing kućama, ali i na voditeljskim pozicijama nekih tvrtki. Austrijski je državljanin sa stalnom hrvatskom adresom, a prema dostupnim podacima, rođen je 1965. godine. Inače je iz Beča i ima i vlastitu konzultantsku tvrtku "Kopitz Adriatic Consulting", koju je osnovao u srpnju 2020. godine na svojoj osobnoj adresi. Tvrtka nije prijavila 2020. godine nikakve prihode, a u sudskom je registru i dalje aktivna.

Ostale tvrtke s kojima je Kopitz u Hrvatskoj bio povezan sve su neaktivne, a radilo se o firmama "Vantage Leasing" d.o.o., u kojoj je bio direktor od 2007. do 2019., te "Pet Plus usluge", u kojoj je od 2007. do 2010. godine bio direktor. Od 2016. do 2021. godine bio je i član društva u tvrtki "Empire Monster" d.o.o., koja posljednjih godina nije prijavljivala značajnije prihode, odnosno bila je u gubitku te nema ni aktivnih računa, a iz te je tvrtke Kopitz izišao u travnju ove godine.

"Vantage Leasing" isto je tako u likvidaciji, i to od listopada 2019. godine, a i tvrtka "Pet Plus usluge" d.o.o. izbrisana je 2010. godine iz registra.

image
Austrijanac Harald Kopitz, ubojica troje djece iz Zagreba
Facebook

Kopitz je, inače, radio za više velikih tvrtki kao konzultant i pregovarač. Većinom se bavio financijama. Radio je trinaest godina kao član Upravnog odbora te pet godina kao voditelj međunarodnog marketinga i razvoja poslovanja u regiji CEE, u poduzeću "VB Leasing", te je sedam godina radio na voditeljskim pozicijama u poduzeću "Robert Bosch AG", s fokusom na razvoj marketinga.

GDJE JE RADIO?

Radio je i u tvrtkama "Alcatel Austria" te "AKG Acoustics".

Titulu magistra poslovne administracije (MBA), s fokusom na poslovno upravljanje i vodstvo, stekao je na Sveučilištu Donau-Universität Krems.

Jutarnjem listu je u lipnju 2009. godine poslao demanti na članak objavljen 12. lipnja iste te godine pod nazivom "Banke šalju 'kratko ošišane dečke' da utjeruju dugove". U njemu je naveo da navedeni članak smatraju potpuno jednostranim, neobjektivnim i neetičnim iznošenjem iskrivljenih podataka, nestručno i needucirano izvučenim iz konteksta od strane novinara.

"Ovakvom se neutemeljenom i pristranom prezentacijom javnosti uz višestruko spominjanje naziva tvrtke VB Leasing baca neizbrisiva ljaga i ruši poslovni ugled stvaran godinama. S obzirom na to osjećamo kako je potrebno istaknuti nekoliko pojedinosti koje će to i detaljnije argumentirati", navode u toj reakciji Božena Jelinić, Harald Kopitz i Ante Odak, direktori "VB Leasinga" d.o.o.

18. svibanj 2024 20:25