StoryEditorOCM
ForumOBRAČUN NA VRHUNCU

Svađa i suze na Glavnom odboru SDP-a; Bernardić napao Grbina: ‘Isključi me iz stranke!‘

Piše Željka Godeč/JL
12. lipnja 2021. - 19:16

"Nitko ti ne radi o glavi. Nisu se zastupnici skupljali u Kamanju i prikupljali potpise za tvoju smjenu. Ako sve ovo radiš zbog mene, zašto ne isključiš samo mene iz SDP-a?! Nemoj raspuštati sve članove!" napao je bivši šef SDP-a Davor Bernardić, kako neslužbeno saznajemo, svog nasljednika Peđu Grbina na subotnjoj sjednici Glavnog odbora koja se održavala online u atmosferi povišenih tonova, svađa, pa čak i suza.

Niste bili nikakva oporba Bandiću, obrecnuo se Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a i gradski vijećnik na kritičare i tumačio im da je upravo to glavni razlog zašto organizaciju treba raspustiti. Na to mu je Zvane Brumnić odbrusio: "Da, a ti si u Skupštinu dolazio prije ručka i odlazio poslije!"

Glavni odbor trebao bi podvući crtu na uspjehe i podbačaje na lokalnim izborima, imenovati krivce, odlučiti o raspuštanju zagrebačke, slavonskobrodske, međimurske organizacije zbog loših izbornih rezultata i unutarstranačkih odnosa, isključenju šestero članova GO-a osumnjičenih da su opstruirali izbore i definirati suradnju s Možemo!.

Uoči sjednice ispred zgrade na Iblerovu trgu nekolicina razočaranih članova došli su na, kako su rekli, posljednji ispraćaj SDP-a. Uz lampaše šefu stranke Peđi Grbinu ostavili su poruke: "Grbin ubija SDP. Grbin ne zna biti predsjednik. Grbine, daj ostavku. Slijedi ti smjena". Optužili su Grbina da je za samo šest mjeseci uspio uništiti SDP, što HDZ-u nije uspijevalo desetljećima.

Đurđica Radaković Groš, članica zagrebačkog SDP-a, javno je zapitala: "Predsjedniče Grbin, gdje smo došli? Punio je novinarske stupce svojom borbom za demokracijom u stranci, obećao preuzeti odgovornost za rezultate izbora i raspuštanje zagrebačke organizacije, a sada diktatorski i mimo Statuta guši opoziciju unutar vlastite stranke. To što on namjerava - ne postoji po Statutu. I očito je da postavljanje tog pitanja o njegovoj vlastitoj odgovornosti želi spriječiti raspuštanjem organizacije pa ga onda nitko neće imati što ni pitati."

Lomila se koplja oko raspuštanja organizacije

Upravo su se oko tog plana Predsjedništva da se ide u raspuštanje zagrebačke i slavonskobrodske organizacije najviše lomila koplja i na sjednici. Grbin je branio svoj stav da je "nekad potrebno donositi teške i radikalne odluke koje su nužne da bi SDP mogao ispunjavati svoju funkciju". Samo tako vodstvo stranke može spašavati SDP koji je na lokalnim izborima unatoč optimističnih interpretacija - podbacio i prijeti mu opasnost da bude gurnut u stranu na lijevoj polutki političke scene. Za tu je odluku Predsjedništva Grbin rekao da se odnosi na one koji su SDP smatrali servisom za zapošljavanjem: "Raspuštanjem organizacije nitko ne prestaje biti član SDP-a nego će se to dogoditi u roku od 45 dana nakon reevidencije članstva. Protekom roka od 45 dana, nakon razgovora, neki će prestati biti članovi SDP-a".

Osporavalo se i ispred zgrade na Iblerovom. "U Statutu nema pravnog uporišta za takav potez. Članstvo u SDP-u prestaje raspuštanjem organizacijskih oblika čiji su članovi dijelovi. Daje se pravo pojedincu da po vlastitom nahođenju kaže tko može biti član. Nemamo pravo na žalbu, Statut ne propisuje koje je žalbeno tijelo. To da se kolektivno izbacuju ljudi je neprihvatljivo. Ako je netko nešto napravio, taj imenom i prezimenom mora odgovarati i neka bude izbačen, ali što mi ostali imamo s tim? A najgore je što smo o tome saznali preko medija", pojašnjava Đurđica Radaković Groš. Mato Šimić smatra da je gašenje odmazda za kritiku: "Nema kriterija, nema procedure. Ne mogu ogranci biti kolektivno krivi i kolektivno kažnjeni. A to da pojedinac odlučuje o tome tko je dobar za stranku, a tko loš je tiranija i ponižavanje članova. Može, a i ne mora. I to samo zato što se netko usudio reći - gle, dečki, zaigrali ste se malo."

Problematizirali i rezultate izbora

Na sjednici su se problematizirali i rezultati izbora. Gordan Maras, koji je vodio zagrebačku organizaciju i kojega je Grbin smijenio neposredno uoči lokalnih izbora, upozorio je da su za kandidaturu Joška Klisovića potrošili milijun i pol kuna, a da je rezultat - samo 7,8 posto.

Dio članova upro je prstom i u splitske rezultate, i to onih koje se smatra podržavateljima sadašnjeg vodstva te su tražili da se raspusti i splitska organizacija spominjući kako neki nisu mogli ući u prostorije SDP-a u Splitu jer je tamošnje vodstvo promijenilo brave.

Jedina stvar oko koje nije bilo, kako neslužbeno saznajemo, velikih prijepora je stav da SDP treba sudjelovati u zagrebačkoj vlasti s Možemo! Naime, prije se problematizirao model suradnje s Možemo!; dio ih je favorizirao koaliciju, što bi njihova gradonačelnička kandidata Joška Klisovića dovelo do mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, a dio programsku suradnju koja bi se bazirala na projektima, ali bez participacije na važnim funkcijama u Zagrebu. U subotu su bili složni da nakon 11 godina moraju ponovo na vlast u Zagrebu i da dio SDP-ovaca treba dobiti izvršne funkcije.

27. travanj 2024 01:34