StoryEditorOCM
ForumBEROŠ I CAPAK

Stožer priprema nove epidemiološke mjere za predstojeće blagdane: Maske će biti obavezne na autobusnim stanicama, razmišlja se i o kaznama

Piše PSD
6. listopada 2020. - 14:16

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak održali su konferenciju za medije povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce.

Što se tiče novih mjera, nošenja maski u ugostiteljskim objektima, Beroš  je kazao da su mnoge dodatne mjere na tapeti. 

- One će biti aktivirane u trenutku kad epidemiološka situacija bude ukazivala na potrebu njihove primjene - kazao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

- Najpouzdaniji način sprječavanja širenja zaraze jest održavanje fizičke distance. Postoje situacije u kojima to nije moguće, tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima, ne prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno - kazao je Beroš.

- Zdravstveni sustav ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom, podržavam mjere koje ponekad uzrokuju negodovanje jer su usmjerene prema sigurnosti - kazao je.

Ministar je prokomentirao i ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zaražen koronavirusom. Kaže da je svima jasno da se "ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke".

Capak je kazao kako se Stožer priprema za hladnije vrijeme i sezonu gripe pa su razgovarali s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i ugostiteljima, a razgovore će nastaviti i danas.

- Nastojimo pripremiti mjere za velike blagdane koji nam predstoje. Nastojimo iskomunicirati moguće mjere. Nošenje maski je korisno i bit će uvedeno za zatvorene prostore i otvorena mjesta na kojima je nemoguće izbjeći kontakt, npr. autobusna stajališta - kazao je Capak i dodao kako će ubrzo na snagu stupiti mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima.

Razgovaralo se i o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, a Capak kaže da ih ugostitelji podržavaju. 

- Na svim sastancima prisutan je državni tajnik za civilnu zaštitu i glavni državni inspektor i razgovarali smo o tome. I ugostitelji su za to da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera, a ne obratno -  kazao je Capak za Dnevnik.hr.

19. travanj 2024 22:02