StoryEditorOCM
ForumSRETAN KRAJ

Španjolski vojnik pronašao djecu s kojom se slikao za vrijeme rata u Mostaru: ‘S njima sam dijelio dane igre i zabave za njihovo djetinjstvo

Piše MIROSLAV LANDEKA
17. siječnja 2022. - 14:41
Salvador Andres Pelaez u Facebook grupi je podijelio ratnu fotografiju na kojoj pozira s djecom u MostaruFacebook

Španjolski vojnik koji je tijekom rata u BiH boravio na području Hercegovine u sklopu snaga UNPROFOR-a Salvador Andres Pelaez podijelio je proteklih dana sjećanja u Facebook grupi “Bosnia Veterans”,  izrazivši želju da se poveže s djecom iz BiH koje je u tom razdoblju upoznao.

Nije prošlo puno vremena da se raširila vijest preko medija i javila su se djeca s fotografije, Naime, na ratnim fotografijama sa španjolskim vojnikom bili su Mostarci Sabina Šegetalo-Baralija, Zlatko Pobrić i Haris Behram. Pobrić je potom stupio u kontakt s vojnikom. Šegetalo-Baralija mu je poslala poruku. Šegetalo-Baralija se prisjetila kako su se UNPROFOR-ci uvijek “vrtili” ispred zgrade s djecom.

image
Salvador Andres Pelaez i djeca
Facebook

- Davali su nam lizalice, bombone, slikovnice i s obzirom na to da su znali kada će pasti granate, sakrili bi nas u transporter ili sklonili u podrume, priča Šegetalo-Baralija, djevojčica koja se nalazi u sredini fotografije koju je objavio španjolski vojnik.

- Kad sam vidio fotografiju na portalu Klix.ba i prepoznao sebe sa španjolskim vojnikom preplavile su me emocije. Odmah sam mu se javio i on je tražio da uključim video poziv, što je izazvalo buru emocija i suze u očima i kod jednog i drugog,  priča Mostarac Haris Behram koji je obnovio pokidanu vezu i raduje se što će već ovog ljeta svog dobročinitelja ugostiti u Mostaru.

Haris je otkrio kako je na njega najveći utisak ostavila zabrinutost španjolskog vojnika koji je bio u mirovnoj misiji u BiH.

- Rekao mi je da nas doživljava kao svoju djecu i da nas je godinama tražio. Nije nam znao ni prava imena ni način kako da sazna jesmo li živi, gdje smo i što radimo. Kaže da je dolazio 2018. godine ali nas na fotografijama nitko do ljudi koje je pitao nije prepoznao, pa je na svu sreću sada podijelio fotografije na Facebooku, omogućio nam da obnovimo vezu - ispričao je  Haris medijima, opisujući osjećaj što im je tada značila bombona, kad ni kruha nije bilo dovoljno.

Podsjetimo, Španjolac je podijelio fotografije iz Jablanice i Mostara, gdje je bio raspoređen kao dio UN mirovnih snaga, uz dirljivu poruku. “Fotografije pokazuju djecu s kojom sam proveo mnoge dane kroz igru i zabavu, onoliko koliko sam im mogao pružiti tijekom djetinjstva”, napisao je Pelaez i nije dugo čekao da uspostavi kontakt s tadašnjom djecom, a danas odraslim ljudima, iz Mostara.

O potrazi Salvadora Andresa Pelaeza pisali smo prošloga tjedna u Slobodnoj Dalmaciji.

28. travanj 2024 09:19