StoryEditorOCM
ForumRAZORNA SNAGA

Satelitske snimke pokazuju razmjere katastrofe izazvane potresom. Došlo je do velikog pomicanje tla, Petrinja se spustila za više od 10 cm

Piše Anita Belak Krile
1. siječnja 2021. - 08:59

Dr. sc. Alen Berta, konzultant u međunarodnoj tvrtki 'CGI' zadužen za područje promatranja planete Zemlje, objavio je satelitske snimke na kojima se vidi koliko je velika promjena reljefa izazvana potresima 29. i 30. prosinca koji su tektonski zatresli Baniju.

Pomicanje tla je većeg opsega nego što je bilo kod serije razornih potresa koji su pogodili Italiju 2016. godine, gdje je poginulo preko dvije stotine ljudi. 

"Uspoređujući snimke radarskog satelita 'Sentinel 1' od 18. prosinca. i 30. prosinca vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo, odnosno udaljilo od satelita za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 kilometara. Međutim, u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom", objavio je Berta na Facebooku.

"Ovoliko pomicanje tla je većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine. Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara", konstatirao je dr. Alen Berta.

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) izvijestio je jutros o dva nova umjerena potresa u blizini Petrinje i Siska. Prvi potres magnitude 3,2 prema Richteru dogodio se u petak ujutro u 4.52 sata, a epicentar je bio 12 kilometara jugozapadno od Petrinje.

Drugi potres magnitude 3,1 zabilježen je u 6.37 sati, a epicentar je bio 19 kilometara jugozapadno od Siska.

Kako javlja Seizmološka služba, potres u 6.37 sati imao je magnitudu 3,7.

image
Petrinja dan nakon razornog potresa
 
Robert Fajt/Cropix
03. svibanj 2024 17:57