StoryEditorOCM
ForumNIJE LAKO

Rezolucija Freda Matića podijelila EU parlament, po pitanju abortusa neće ga podržati ni HDZ: ‘Radi se o desničarskim lažima...‘

Piše R. Bajruši/JL
22. lipnja 2021. - 09:14

Predrag Matić Fred, SDP-ov eurozastupnik i nekadašnji ministar branitelja, izazvao je duboke podjele unutar Europske unije, "svojom" rezolucijom o općem pravu na pobačaj, o kojoj ove srijede treba glasati Europski parlament u Bruxellesu. Donedavno je izgledalo da će rezolucija sigurno biti usvojena, ali pod pritiskom Katoličke crkve i konzervativnih lobija, to je sada dovedeno u pitanje, piše Jutarnji list. 

Sve je počelo 11. svibnja, kada je Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta usvojio izvješće Freda Matića "o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u kontekstu zdravlja žena" kojim se traži da sve članice ta prava poštuju i osiguraju pravo na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju. Ono što je bilo posebno zanimljivo jest podatak da su za Matićevu inicijativu glasali i gotovo svi članovi odbora iz redova Partije europskih pučana (EPP), u kojoj se nalazi Hrvatska demokratska zajednica. Točnije, njih petero - Anna-Michelle Asimakopoulou, Hildegard Bentele, Janina Ochojska, Christian Sagartz i Tomas Tobé, a protiv je bio jedino Mađar Gyorgyi Holveny, dok je ostala suzdržana Rasa Juknevičienė, koja je Litavka. Naravno, "za" su glasali predstavnici socijaldemokrata i socijalista, zelenih, ljevice i još nekih parlamentarnih grupacija.

Prigovor savjesti

U tom trenutku izgledalo je kako najjači klub u Europskom parlamentu, koji okuplja pučane i demokršćane, zahtijeva da pobačaj postane potpuno legalan i dostupan na teritoriju čitave Europske unije. Međutim, u proteklih mjesec dana puno toga se promijenilo, a to pokazuje i podatak da u HDZ-u, stranci premijera Andreja Plenkovića, Matićevu rezoluciju ocjenjuju lošom i glasat će protiv, što je Jutarnjem listu potvrdio zastupnik Karlo Ressler.

"Unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja cilj je koji svi dijelimo, ali neću podržati ideologizirano, pretenciozno i pravno neutemeljeno Izvješće, koje zadire u nadležnost država članica. Izvješće izjednačuje jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća Europe - prigovor savjesti - pravo da pojedinac ne bude prisiljen sudjelovati u postupku koji zbog svojih dubokih uvjerenja smatra neprihvatljivim, s uskraćivanjem medicinske skrbi. Liječnica koja se brine o zdravlju trudnice i nerođenog djeteta, radi ultrazvuk, vodi porod, a ne želi sudjelovati u pobačaju jer se to kosi s njezinom savjesti, ne smije ni u kojem slučaju biti prisiljena prijetnjom otkaza ili drugom sankcijom. Izvješće je jednostrano i u pitanju pobačaja, ne uvažavajući svu tragediju i složenost situacije u kojoj majka odlučuje o životu svojeg nerođenog djeteta. Svaka država članica ima pravo samostalno urediti ova pitanja i ne treba nikoga tko će joj iz Bruxellesa ideološki soliti pamet", rezolutan je Ressler.

Matićeva rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u posljednjih deset godina, a podržana je u vrijeme kada određene europske članice zabranjuju pobačaj i ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji te negiraju važnost seksualne edukacije zabranjuju pobačaje, ne uzimaju u obzir važnost seksualne edukacije te ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji, ističe se u njegovu priopćenju.

Izvještaj poziva na uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole te apelira na nužnost borbe protiv širenja dezinformacija, a posebno ističe problem korištenja priziva savjesti kojim se na temelju osobnih uvjerenja ženama uskraćuje zdravstvena skrb.

Dokument čiji je glavni autor hrvatski zastupnik već izaziva snažne reakcije Katoličke crkve, ali i nekih europskih država. Čelnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), kardinal Jean-Claude Hollerich, rekao je prošli tjedan da bi "članovi Europskog parlamenta učinili veliki propust prihvaćanjem izvješća Predraga Freda Matića kojim se pobačaj želi proglasiti ljudskim pravom".

Slovaci protiv

Zatim je slovački parlament usvojio u četvrtak 17. lipnja rezoluciju kojom se odbacuje izvješće Europskog parlamenta. Ukupno 74 od 117 zastupnika glasalo je za rezoluciju u kojoj se Europski parlament i parlamenti svih država članica izvještavaju o tome kako su "pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država članica EU".

U rezoluciji se još navodi da Matićevo izvješće krši načelo supsidijarnosti i prekoračuje nadležnosti EU, zbog čega su i poslali otvoreno pismo predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju.

Fred Matić tvrdi da se radi o "desničarskim lažima kojima se ugrožava zdravlje 200 milijuna žena u EU". U ponedjeljak oko podneva djelovao je pomalo rezignirano i priznao nam je da ne zna kako će glasati Europski parlament.

"Upetljali su se Crkva i lažljivi konzervativci. Oni su pustili u optjecaj laž da ćemo natjerati države da zabrane abortus. To je neistina, ova rezolucija ne bi dovela do ukidanja pobačaja na Malti ili u Poljskoj, ali bi pokazala da su zdravlje i sigurnost žena na vrhu prioriteta Europske unije. Zbog toga se nadam da ćemo u srijedu ipak pobijediti", rekao je Matić.

20. travanj 2024 07:30