StoryEditorOCM
ForumPOVRATAK U KLUPE

Ravnatelji tvrde da su škole spremne: Radujemo se susretu s đacima u ponedjeljak. Kad mogu u šoping i na igrališta, mogu i u učionice

Piše PSD
22. svibnja 2020. - 08:59

Nakon deset tjedana pauze zbog epidemije koronavirusa, u ponedjeljak se u školske klupe vraćaju učenici razredne nastave.

- Od sredine ožujka nastava se odvija online. Sa svojim suradnicima svaki dan sam na poslu i stvarno se dobro radi. Naime, uz to što djeca prate nastavu na programu HRT3, naši nastavnici rade koristeći platformu “Teams” te su preko grupa na WhatsAppu u komunikaciji s učenicima i njihovim roditeljima. To je mješovita nastava, a mi smo apsolutno spremni i za početak redovne nastave i povratak djece u školu.

To smo bili i do sada, iako više od dva mjeseca nismo imali niti jednog učenika. Pripremamo se kao da se svi učenici nižih razreda vraćaju u školu, a koliko će ih točno biti, to još sa sigurnošću ne mogu kazati. Čekamo odluku roditelja koliko će njih djecu poslati u redovnu nastavu i o tome ću u petak imati radni sastanak s učiteljima i nastavnicima, kada ćemo znati “rezultate” za ponedjeljak – kazao nam je Mate Glavinović, ravnatelj Osnovne škole “Pujanki”, koja ima oko 290 učenika od prvog do četvrtog razreda, što je 14 razrednih odjela mališana.

Bože Ujević, ravnatelj Osnovne škole “Kamen-Šine”, kaže nam da je u četvrtak imao sastanak s učiteljima razredne nastave, kako u toj osmoljetki, tako i u područnoj školi na Sirobuji, da bi se dogovorili o tehničkim pojedinostima kada krenuti i kako se organizirati.

Nema odmora u isto vrijeme

- Prošli smo upute Zavoda za javno zdravstvo kako voditi brigu o distanci i higijeni. Sva djeca neće ulaziti u školu u isto vrijeme, nego po grupama u razmaku od 15 minuta, a ni odmori im neće biti u istim terminima – nabraja Ujević.
Pitamo ga koliko će biti teško postići da se mala djeca pridržavaju uputa o distanciranju?

image
Školsko igralište škole ‘Dobri’ uskoro bi moglo dobiti ekipu za na ‘male branke’ 
Paun Paunović/HANZA MEDIA

- Možda će prvih tjedan dana biti nekih teškoća, ali kada sve to krene i kada se djeca naviknu, to će im postati rutina. To je moje očekivanje kao roditelja, profesora i ravnatelja. Ne bi trebalo biti većih problema i ne vidim razlog da roditelji ne bi poslali djecu u školu. U našoj županiji i gradu nemamo niti jednog novog slučaja oboljelog od koronavirusa. Gledajući realno, po trgovačkim centrima i igralištima djeca su u još bližem kontaktu nego što će biti u školi. Šaljem poziv učenicima i njihovim roditeljima da ih očekujemo i da se radujemo njihovu povratku u ponedjeljak! – kaže ravnatelj OŠ “Kamen-Šine”.

Dodaje kako očekuje da će se najmanje dvije trećine djece u školu vratiti odmah u ponedjeljak, ako ne i više od toga, a da bi se do kraja sljedećeg tjedna trebali vratiti svi mališani, osim onih koji imaju neki zdravstveni problem.
- Stvarno više ne vidim razloga da se djeca ne bi vratila u školu i da to ne bi bilo u ponedjeljak – kaže ravnatelj 272 mališana iz razredne nastave koji će u školu ići do druge polovice lipnja. Navodi kako će sedmero učitelja koji nisu bili u štrajku nastavu održavati do 17. lipnja, a devetero koji su bili u štrajku dogovorili su plan nadoknade do 25. lipnja.

Svaki razred - svoja učionica

I Jure Kunac, ravnatelj Osnovne škole “Split 3”, očekuje da će se u ponedjeljak u školske klupe vratiti popriličan broj djece.
- Ako se djeca mogu slobodno igrati na školskim igralištima i šetati s roditeljima po trgovačkim centrima, onda mogu doći i u školu. Za to su stvoreni svi sigurnosni uvjeti. Imamo tople vode da mogu prati ruke, dezinficijense koje će koristiti odrasli, zatim maske i vizire za učitelje ako to bude potrebno, jer naputci govore da ne bi bilo baš zgodno da ih učitelji nose. U školskoj kantini doručak će se u različito vrijeme organizirati za razredne odjele produženog boravka - kaže Kunac.

Objašnjava kako će u školskoj kantini i učionici djeca morati držati razmak od metra i pol, na što će se stalno upozoravati mališane. Svaki razredni odjel razredne nastave imat će svoju učionicu, koju će nakon nastave počistiti spremačice i zaključati je da nitko više u nju ne može ulaziti. Zbog toga je i organizirano da se učenici predmetne nastave sada ne vraćaju u škole. Klupe moraju biti poslagane tako da razmak između svakog djeteta u učionici bude jedan i pol metar.

- Sad je stvar roditelja i ostalih ukućana hoće li se djeca vratiti u školu, jer i dalje će imati mogućnost pohađanja mješovitog načina nastave, iako mislim da predavanja na Trećem programu HTV-a neće dugo trajati, možda tjedan ili dva prijelaznog razdoblja, a do kraja školske godine je ostalo još pet tjedana – kaže ravnatelj Kunac, te za kraj dodaje kako mu je drago da ponovno počinje sve živjeti, jer kada škole ne rade, onda djeluje kao da je svijet stao.

GLAS RODITELJA: ‘Trebalo je prvo vratiti učenike viših razreda‘

'Trebalo je prvo vratiti
učenike viših razreda'
- Od učiteljice smo u četvrtak dobili poruku da još nije dobila ništa službeno o početku redovne nastave, tako da još ne znam kako bih se postavila o odlasku mog sina u školu. Načelno smatram da mališane ne bi trebalo slati u školu mjesec dana prije kraja nastave, jer oni ionako nemaju ocjene. Po meni bi prije trebalo vratiti učenike viših razreda osnovne škole - kaže mama jednog četvrtašića iz našega grada.

23. travanj 2024 16:09