StoryEditorOCM
ForumTEŠKI INCIDENT

Premijer Plenković: "Ovakvu situaciju ne možemo više tolerirati niti bi se trebala dogoditi. Ovo je čista i jasna prijetnja na koju se trebalo reagirati"

Piše PSD
12. ožujka 2022. - 08:01

NOVO: 

"Letjelica je očito lansirana na teritoriju Ukrajine, ali ne znamo u čijem je posjedu bila, i s ukrajinske i s ruske strane kažu da nije njihova. Letjela je nad Hrvatskom oko 7 minuta i srušila se ovdje doslovno gdje je 7.500 studenta, restoran, noćni klub, stambene zgrade... Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće, oštećeno je 40-ak auta. Kao što ste vidjeli, jučer sam već upoznao sve lidere EU, uputio formalno pismo svima, obavijestivši ih o incidentu i da se ovako nešto može dogoditi i u nekom drugom gradu, ovo je teoretski mogla biti i Budimpešta, Ljubljana, Bratislava... Važno je jačati i intenzivirati međusobnu suradnju. Je li ovo bilo slučajno, greška ili namjerno, ne znamo, tu su predstavnici i DORH-a i policije i vojske, najprije će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj kakvih podataka, rekao je premijer, piše Jutarnji.hr.

- Ovo upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samog NATO-a, ovakvu situaciju ne možemo više tolerirati niti bi se trebala dogoditi, ovo je čista i jasna prijetnja na koju se trebalo reagirati, dignut ćemo je na sva tijela, raditi na tome da podignemo spremnost nas i drugih kako bi se neutralizirale na nekom sigurnom mjestu a ne da padne na glavni grad, i to u gusto naseljeni dio, rekao je Plenković.

RANIJE: Premijer Andrej Plenković doći će s članovima Vlade u osam sati na na mjesto pada besposadne letjelice gdje se vrše istražne radnje. Očekuje se i izjava premijera, donosi N1.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj je već na mjestu pada letjelice, a stigli su i ministri Tomo Medved i Mario Banožić. Inače, nastavljen je očevid na mjestu pada letjelice. Danas će je pokušati izvući iz tla, doznaje Index.hr.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u petak navečer, uoči sastanka u Vladi, kako se istraga o padu bespilotne letjelice nastavlja ujutro te da Hrvatska “po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letjelice”.

Naime, premijer Andrej Plenković sazvao je u petak navečer sastanak s najužim suradnicima u Vladi kako bi utvrdili daljnje poteze koje će poduzeti nakon što je bespilotna letjelica noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala na Jarunu.

Očevid koju policija provodi zajedno s vojnom policijom nastavit će se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju, pojasnio je Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović smatra da, po svemu sudeći, Hrvatska nije bila krajnji cilj te letjelice. “Što se sve događalo, pogotovo kad govorimo o zračnom prostoru zemalja kroz koji je ona prošla prije Hrvatske, a tu se radi o zračnom prostoru NATO-a, komunicira se intenzivno i na razini NATO-a i bilateralno”.

USKORO VIŠE...

02. lipanj 2024 07:21