StoryEditorOCM
ForumBIJELI ŠTRAJK

Pravosuđe ponovno ide u blokadu! Suci imaju tri zahtjeva od kojih ne odustaju, a Vlada je u utrci s vremenom

Piše Piše Jutarnji List
13. siječnja 2024. - 11:07

Od ponedjeljka 22. siječnja suci idu u štrajk! Obavijest o odluci da će se, neovisno o tome što će Vlada u međuvremenu ponuditi, ponovo krenuti s mjerama upozorenja sucima je poslana u utorak, 9. siječnja a u njoj se napominje da medijima nije dan točan datum početka štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu PR službe, piše Jutarnji.hr.

Vlada je, s druge strane, već započela rad na hitnim izmjenama zakona ne bi li se suce izbacilo iz izbornih povjerenstava izbornih jedinica i tako anuliralo njihovu prijetnju da neće sudjelovati u radu povjerenstava zbog čega se ne bi mogli provesti izbori.

- Jasno je da nitko od nas ne može zatvoriti vrata prema ministru i premijeru, ali isto tako ne možemo prihvatiti njihov odnos prema sudbenoj vlasti. U srijedu 17. 01. 2024. će se na sjednici raspravljati o obimu mjera, načinu provođenja i svim tehničkim detaljima oko istih - navodi se u mailu kojim je Udruga hrvatskih sudaca (UHS) obavijestila svoje članove o planiranim akcijama kojima se Vladu nastoji primorati da ispuni obećanje dano još u svibnju prošle godine da će do kraja 2023. godine riješiti sudačke plaće.

Suci imaju tri zahtjeva od kojih ne odustaju, a to su indeksacija plaća, uvođenje platnih razreda i rješavanje materijalnih prava.

Suci su još krajem prošle godine jasno kazali da neće pristati na plan vladajućih da najprije riješe plaće državnih i javnih službenika, a da se njih ostavi za drugi kvartal 2024., te zaprijetili novim štrajkom. Svjestan da se problem sa sucima ne može riješiti na razini resornog Ministarstva pravosuđa i uprave premijer Andrej Plenković osobno se uključio u razgovore sa sucima pa je početkom mjeseca primio predsjednika UHS-a, suca Vrhovnog suda Damira Kontreca i još nekoliko članova sudačke udruge. Prema neslužbenim informacijama taj je razgovor održan u vrlo hladnoj atmosferi i trajao je kratko.

U Vladi kažu da prvo moraju razgovarati sa službenicima i pobrinuti se za njihova prava.

- Suci su već dobili povećanje od 580 eura neto, najveće u posljednjih deset godina - kažu u Vladi uz napomenu kako je i premijer Plenković u četvrtak izjavio da se sucima nude i materijalna prava koja bi sada dobili, ali to njima nije dovoljno. U materijalna prava bi ušla božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu, sistematski pregled, putni trošak…

- Mi smo već ranije donijeli odluku da se s mjerama započinje 15. siječnja, a ako traju pregovori da ćemo to odgoditi. Pregovori traju i mi smo mjere odgodili do 22. siječnja - izjavio je Kontrec dodajući kako, ukoliko pregovori budu uspješni, mjera, odnosno štrajka, neće ni biti.

Napomenuo je, međutim, da je do kraja ovoga tjedna rok od 15 dana koji je ostavljen Vladi da ponudi rješenje.

- Do srijede se možemo još 27 puta naći ako treba i pet puta dogovoriti ako za time postoji volja, a 17. 01. na sjednici Upravnog odbora UHS-a će se donieti odluke o mjerama - kaže Kontrec.

Na premijerovu izjavu da se sucima daju materijalna prava rekao je da se to pitanje trebalo rješavati u drugoj fazi, a ona je trebala biti dovršena do kraja prošle godine, piše Jutarnji.hr.

- U drugoj fazi je trebalo riješiti indeksaciju i stupnjevanje plaća, te materijalna prava. Ne znam što se podrazumijeva pod materijalnim pravima koje je premijer spomenuo. Što je božićnica, za koju godinu, za ovu, proteklu? - pita Kontrec i naglašava da je sucima najvažnija indeksacija plaća, što znači njeno vezivanje za prosječnu plaću u Hrvatskoj. - Ako je svima u društvu lošije i nama će biti, i obrnuto - kaže Kontrec naglašavajući da suci žele plaće koje neće ovisiti o volji trenutne vlasti.

Što se tiče rada sudaca u izbornim povjerenstvima predsjednik UHS-a kaže da to ne spada u sudački posao i UHS se time ne bavi.

26. travanj 2024 22:28