StoryEditorOCM
ForumPRAVDA NA ČEKANJU 

Počeo bijeli štrajk sudaca i tužitelja, odgađaju se gotovo sva ročišta, a štrajkaju i Zadrani...

Piše Ivanka Toma /JL
22. siječnja 2024. - 10:18

Od ponedjeljka 22. siječnja do petka 2. veljače suci su u bijelom štrajku ili, kako oni kažu, kreću s novim ciklusom mjera upozorenja. Objavili su da se zbog toga u sljedeća dva tjedna odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta, piše Jutarnji list

Svi suci bit će na radnom mjestu cijelo radno vrijeme i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti. Što to konkretno znači, koja će se ročišta održati, a koja odgoditi, na primjeru svojih referada objasnile su dvije sutkinje Općinskoga građanskog suda u Zagrebu - Vesna Horvath, sutkinja Parničnog odjela specijalizirana za radno pravo, i sutkinja Kolinda Kolar iz Obiteljskog odjela.

- Gledala sam što je hitno i sutra ću odraditi samo jedan predmet. To je stari spis i nema šanse niti te mjere zbog koje ne bih taj predmet završila i pomogla da se dugotrajnost riješi. Nisam od početka sudac u tom spisu, ali procjenjujem da ga trebam odraditi - kaže sutkinja Horvath, uz napomenu da je pogledala svaki spis i procijenila je li hitan.

Ni svaki otkaz nije hitan.

- Kod poslovno uvjetovanog otkaza, gdje je radnik dobio otpremninu kojom može neko vrijeme preživjeti, to nije toliko hitan predmet kao onaj u kojem je poslodavac dao otkaz, nije dao nikakvu otpremninu i nije isplatio nekoliko plaća. Takav čovjek je materijalno životno ugrožen i tu ne može biti odgode - pojasnila je sutkinja i dodala "da je 70 posto radnih sporova generirala država zbog neisplate osnovica ili neisplate dodataka koji su dogovoreni kolektivnim ugovorom, dakle izigravanjem nečega što je dogovoreno kao što je slučaj sa sucima".

Svaki slučaj, svaki predmet mora biti životno procijenjen, kaže sutkinja i pojašnjava da ako nekome u zgradi pukne cijev i ne može se doći do stanara kod kojega je pukla, suci neće dopustiti da dva tjedna curi voda, nego će donijeti hitno rješenje i dopustiti intervenciju u tom stanu.

image
Damir Krajac/Cropix

U referadi sutkinje Kolar prvi kriterij za odgodu ovisi o tome jesu li sve stranke zastupane preko punomoćnika, prvenstveno s obzirom na kratko razdoblje u kojem ih se moglo obavijestiti o odgodi. U predmetima u kojima stranke nemaju odvjetnika i nije ih se moglo obavijestiti o odgodi, neće je niti biti.

- Posebno jer ulazimo već u treću godinu da smo nadležni za cijelo Zagorje, Zelinu... Ako nam dođe na sud čovjek iz Zagorja koji nema odvjetnika, sigurno ga nećemo vratiti, nego će se održati ročište - kaže sutkinja i dodaje kako se neće odgađati ni stari spisi.

Druga su stvar, kaže, bračne stečevine. To su klasični parnični spisi i najviše će odgoda biti vezano uz Parnični odjel. Navodi kako tu u pravilu zastupaju odvjetnici, radi se o imovini i ako nije posrijedi neka privremena mjera koju treba donijeti kako imovina ne bi stradala, procjenjuje da je to nešto što se može odgoditi za mjesec ili dva i ne vjeruje da bi tu nastala velika šteta.

- Sve drugo što imamo u referadi, od hitnih izdvajanja djece i povjeravanja djece do privremenih mjera i međunarodnih otmica, sve su to stvari na kojima će se raditi - rekla je sutkinja Kolar, navodeći kako je u petak bio kolegij na njezinu odjelu na kojem su zaključili da će se tijekom mjera upozorenja rješavati pola predmeta.

Sutkinje kažu da su odvjetnici obaviješteni o odgodama e-komunikacijom.

- To kod odvjetnika nije problem jer imamo e-komunikaciju i lako ih obavijestimo, a oni još svi na svojim memorandumima i podnescima imaju broj telefona i mailove. Jučer sam razgovarala s jednim odvjetnikom i kazao mi je da ga cijeli dan zovu suci i provjeravaju je li otvorio mail, zna li da ne treba doći. Suci se doista trude obavijestiti stranke o ročištima koja se odgađaju kako bi bili sigurni da stranke i njihovi zastupnici neće dolaziti.

U isto vrijeme kad i suci, u bijelom štrajku bit će i državni odvjetnici i njihovi zamjenici. Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika najavila je da će se u sljedeća dva tjedna poduzimati "zakonom propisane radnje samo u predmetima koji se sukladno zakonima i poslovnicima (državnoodvjetnički, sudski) smatraju žurnima i u predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta". To znači da će se raditi na predmetima u kojima hitno treba odlučiti o pritvoru, fiksiranju dokaza i slično.

28. travanj 2024 15:34