StoryEditorOCM
ForumPO KRATKOM POSTUPKU

Plenkoviću je laknulo! Nije trebalo čekati otpusno pismo, Banožić se smijenio sam. Sjetimo se kako je postao ministar

Piše Vinko Vuković
12. studenog 2023. - 14:51

Cipelarenje Marija Banožića počelo je u subotu, 11. studenoga, negdje iza devet sati kada su iz vinkovačke bolnice javili da je ministar obrane dobro. Za razliku od Gorana Šarića iz Privlake na kojega je, pretječući u magli kamion, Banožić tri sata ranije naletio svojim terencem i usmrtio ga.

Neuobičajeno brzo reagirao je čak i Andrej Plenković. Vijest da je smijenjen Banožića je sustigla u bolesničkoj postelji, na odjelu intenzivne njege, dok mu još ni sve pretrage nisu bile obavljene, odnosno dok još nije ni znao što mu je. Točnije, da mu nije ništa toliko ozbiljno da još isti dan ne bi mogao biti smijenjen.

No, premijer je očito znao. Prije svih, kako i dolikuje državnom poglavaru, te nije čekao ni časka, a kamoli ponedjeljak, da se riješi i 29. ministra za svojeg mandata. Nazvao je tajnicu, ispričao se što je zove na neradni dan i zamolio je da pripremi razrješnicu za ministra Banožića. A ona je odgovorila kako se ne treba ispričavati i kako je razrješnica za ministra Banožića odavno spremna.

Najomraženiji ministar

Najomraženiji ministar u novijoj hrvatskoj povijesti, pri čemu tu titulu nimalo lako nije bilo zaslužiti, smijenjen je tako samo nekoliko sati od nesreće koju je skrivio. Brzo su reagirali i policija i Državno odvjetništvo.

Iako nije baš najjasnije kako su u tako kratkom roku ispitani svi svjedoci, posebno vozač terenca, koji, prema informaciji HRT-a, "otežano komunicira", jasno je da bivšeg ministra čeka teška kazna. Vjerojatno i zatvorska. A opet, to i ne mora biti toliko strašno jer u lov se, kako pokazuju neki stari hrvatski primjeri, može i tijekom slobodnih vikenda.

Kako bilo, Plenkoviću je laknulo. Ministar koji ga je strašno opterećivao, a kojeg nije mogao smijeniti jer bi tako dao za pravo Zoranu Milanoviću, a on bi radije još trideset ovakvih Banožića zaposlio nego dao za pravo Milanoviću, potrudio se otići sam. Nije trebalo čekati ponedjeljak, ili otpusno pismo iz osječke bolnice, bilo je dovoljno pogledati vijesti. Za promjenu.

Jer vijesti su u Banožićevu slučaju odavno crne. Praktično od prvoga dana otkako se taj smiješni lik pojavio u hrvatskom javnom prostoru. Ili kako je to precizno sročio kolega Davor Tomšić s Indexa: "O Banožićevoj nesposobnosti da bude ministar ičega, igdje i ikada, govori se već godinama. No moralo se dogoditi to da se u prometnoj nesreći, pretičući po magli, terencem zabije u kombi i usmrti oca dvije kćerkice da bi bio smijenjen."

image

Mario Banožić smijenjen je samo nekoliko sati od nesreće koju je skrivio

 

Goran Mehkek/Cropix

Prije nego je postao ministar obrane, Banožić je bio ministar državne imovine. Dakle, napredovao je. Uspinjao se. Njegova stranka, njegov HDZ, gurala ga je naprijed i omogućila mu da postane netko. I da kupi terenac.

A za afere u kojima se u međuvremenu našao nitko nije mario. Uostalom, tko je još vidio HDZ-ovca bez afera. Nikoga u njegovoj stranci, pa tako ni Plenkovića, nije tako zanimalo kada je otkriveno da je Banožić kao ministar s mjesečnom plaćom od 2740 eura uzeo APN-ov kredit, sa subvencijom od 25.306 eura.

Banožić se čudio medijskim napisima, nije shvaćao kako njemu, tako mladome i tako siromašnome, itko može zamjeriti što se prijavio za kredite namijenjene mladima i siromašnima.

Sam sebi dao stan

Zaboravio je na stan od 92 kvadrata u središtu Zagreba, u Gundulićevoj ulici, koji je praktično dodijelio sam sebi. Točnije, dodijelila mu ga je 2019. godine tvrtka Državne nekretnine, dok je on bio ministar državne imovine.

Visoki upravni sud potvrdio je u tom slučaju ono što je utvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa: Mario Banožić bio je u sukobu interesa. Andrej Plenković, na njegovu sreću, taj dan nije gledao dnevnik. A opet, tko je još vidio HDZ-ovca koji nije u sukobu interesa. Bila je to inicijacija u elitno hrvatsko bratstvo koju je uspješno prošao.

Banožić nije shvaćao ni kako mu itko može zamjeriti što pokušava ostvariti akademsku karijeru. Jer, neće uvijek biti ministar, pa se pripremao biti profesor. I uopće nije, kako su se svi bili digli na zadnje noge, pokrao slajdove iz starog priručnika digitalnog specijalista Miroslava Varge, niti je u svom radu iznio niz netočnih podataka i doslovno prepisao rečenice iz literature koju je naveo u radu. Ipak, morao je odustati od svog nauma.

– Malo je reći da sam šokiran količinom negativnosti koje su se slile na račun moga akademskog i znanstvenog rada kojim se bavim gotovo 15 godina, ali i pokušajima da me se prikaže nestručnim, nečasnim i onime koji radi na štetu studenata – rekao je.

Dodao je i kako neće odustati od akademske karijere. Jok, samo će "ovaj njezin djelić ostaviti po strani dok obavljam dužnost ministra i člana Vlade Republike Hrvatske".

Doktor iz osječkog inkubatora

A i zašto bi odustao od akademske karijere kad je on doktor. Koji je disertaciju obranio 2013. godine na znamenitom Ekonomskom fakultetu u Osijeku. A u toj disertaciji, naziva "Marketing selektivnih oblika turizma u Kontinentalnoj Hrvatskoj", svašta piše. Piše, recimo, da je Kosovo dio Srbije i da su Njemačka i Hrvatska susjedne zemlje. A piše i da su hrvatske vojne operacije u Domovinskom ratu okončane 1996. godine. To ga je valjda i kvalificiralo da bude ministar obrane. Koji ima pravo koristiti vojni avion. Čak i za vrijeme godišnjeg odmora, kao što je to on činio.

No, i na druge je on mislio. Primjerice, na svećenike i biskupe. Njima je omogućio da se obalnim ophodnim brodom "Omiš" čiji sat plovidbe košta oko dvije tisuće eura, prebace s fešte na Hvaru u Split. Zamolili su ga. Žurilo im se na krizme. A Banožić dobro zna kako je to kad se nekome žuri. I njemu se, u rano subotnje jutro 11. studenoga, žurilo u lov.

PREMIJER PLENKOVIĆ:
Predložit ćemo novog ministra

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je govorio o Mariju Banožiću.

–​ Tomo Medved je bio kod njega i s obitelji. Čuli smo se s liječnicima. On se oporavlja od teških tjelesnih ozljeda koje je zadobio u toj tragičnoj nesreći. Posjetit ću ga, samo moramo odabrati trenutak – kazao je Plenković, dodavši da je Banožić i dalje u "zabrinjavajućem stanju".

Zatim je izvijestio da se u ponedjeljak kreće u imenovanje novog ministra obrane.

– U ponedjeljak ćemo početi konzultacije na tu temu. Predložit ćemo Saboru novog ministra – rekao je. Novinari su ga pitali postoje li informacija o tome je li Banožić bio pod utjecajem alkohola.

– Ne. Pa ja to uopće neću komentirati. Imate ŽDO, imate liječnike... Ja to nisam čuo.

Kazao je da mu je jako žao unesrećenog te njegove supruge i dviju kćerki.

– To je velika tragedija – zaključio je Plenković.

Božinović isto nije htio komentirati ništa osim priopćenja koja su stigla iz MUP-a i državnog odvjetništva i da istraga ide svojim tijekom.

Upitan kako je moguće da nema informacije o tome kojom je brzinom Banožić vozio i je li bio pod utjecajem alkohola, Božinović je odgovorio da ne izbjegava odgovor, ali da se takve informacije njemu ne podnose u kriminalističkom istraživanju. Dodao je da je državno odvjetništvo "vlasnik informacija koje medije sada zanimaju". SD

POLICIJA O PROMETNOJ NESREĆI: Banožiću kaznena prijava jer je skrivio tragediju

Vukovarsko-srijemska policija se oglasila o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao sada već bivši ministar obrane Mario Banožić.

"Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje.

Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru.

Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, poručili su iz policije. SD

image

Banožićev terenac na mjestu nesreće

 

Ivan Peric/Cropix
27. travanj 2024 21:45