StoryEditorOCM
ForumU SVAKO DOBA DANA

Ovo su najvažnije lekcije koje nas je naučio film ‘Kum‘, jedan od najgledanijih filmova ikad, trebate ih znati uvijek

Piše MOZAIK SD
6. travnja 2023. - 20:36

Film Kum je trilogija američkih kriminalističkih filmova redatelja Francisa Forda Coppole, inspirirana romanom književnika Marija Puza. Iako su Talijani bili zgroženi načinom na koji su prikazani u ovom filmu, pedeset godina kasnije on je i dalje najgledaniji krimić svih vremena, piše kurir.rs.

Evo 10 lekcija koje smo naučili od Kuma:

1. Ne obećavajte ako znate da to obećanje ne možete održati

Vaša riječ je najvažnija stvar koju možete ponuditi. Ne uzimajte je zdravo za gotovo. Uvijek prvo dobro razmislite možete li održati obećanje. Sasvim je u redu reći "ne" zahtjevu (osim ako nije na dan vjenčanja vaše kćeri).

2. Ne miješajte se u tuđi privatni život

Pogotovo se nemojte miješati u život bračnog para. Ogovaranje ili davanje savjeta o osobnim stvarima uvijek treba ostati osobna stvar - privatnost je ta koja se mora poštovati. Kada su se Connie i Carlo posvađali za stolom, Sonny se pokušao umiješati, ali ga je ušutkala gospođa Corleone "Sonny, ne miješaj se" - Carmelo Corleone.

3. Obitelj je najvažnija stvar u životu

Krv je gušća od vode. "Čovjek koji ne provodi vrijeme sa svojom obitelji nikada ne može postati pravi muškarac" i "Jedino bogatstvo na ovom svijetu su djeca, važnija od sveg novca ili moći na zemlji" - Don Vito Corleone.

4. Nikad ne činite ništa protiv svoje obitelji

Ne budite kao Fredo Corleone. Bez obzira koliko ne volite svoju obitelj, oni su vaša obitelj. Iz poštovanja, nikada ne idite protiv vlastite krvi osim ako niste spremni na posljedice otuđenja (ili smrti).

"Fredo, ti si moj stariji brat i volim te. Ali nikad nemoj ići protiv obitelji. Nikada. " - Michael Corleone.

5. Nikad ne reagirajte dok ste emotivni

Djelujte nakon što razmislite o svim mogućim posljedicama koje bi se mogle dogoditi u vašoj glavi. Razmišljajte mudro i diplomatski. Emocionalni ispadi, poput onih Santina Sonnyja Corleonea, koji su ga na kraju srušili. Zašto? Zato što je postao predvidljiv. Nemojte nikada postati predvidljivi.

"Nikad nemoj mrziti svoje neprijatelje. To utječe na tvoju prosudbu." – Michael Corleone.

6. Držite prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže

Uvijek držite jednim okom svoje neprijatelje i igrajte šahovsku partiju svog života s preciznošću, predanošću i taktikom. Održavajte dobre odnose, inače se nećete moći vratiti u igru. Pogotovo u javnosti.

Kad je Michaela Corleonea zastrašio senator Pat, jednostavno je odgovorio: "Moja ponuda je ovo... ništa." Držao je senatora u svom krugu i na kraju ga držao u ruci.

7. Uspostavite prijateljstva iz poštovanja, posla i povjerenja

Ne možete birati svoju obitelj, ali možete birati prijatelje. Razmotrite prednosti koje određeno prijateljstvo može donijeti. Uzmite u obzir i nedostatke. Odvažite prednosti i nedostatke i pažljivo birajte.

"Prijateljstvo je sve. Prijateljstvo je više od talenta. Više je od vlade, gotovo jednako obitelji." – Don Vito Corleone.

8. Kriminalci na važnim položajima su najmoćniji kriminalci

Od Wall Streeta do Bay Streeta, međunarodni investitori i političari, ljudi na visokim položajima mogu stvoriti veći kaos i utjecati na svoju obitelj na puno gori način od prosječnog kriminalca. Dakle, obrazovanje i posao su vaš put prema gore, u više slojeve društva. To je životna lekcija koju morate prihvatiti ako želite postati uspješni i moćni. Prosječni ulični kriminalac neće se proslaviti u velikoj poslovnoj shemi.

"Odvjetnik s aktovkom može ukrasti više novca nego čovjek s pištoljem." - Mario Puzo - Kum

9. Vaš posao mora biti privatna stvar, o poslu razgovarajte samo s članovima obitelji!

Michael Corleone: "Ne pitajte me za moj posao!" Ne razgovarajte o svom osobnom ili obiteljskom poslu sa strancima. Nikad se ne zna tko će te podatke iskoristiti za vlastitu korist, za svoju osobnu korist.

10. Nasilje je zadnja opcija

Kroz cijelu priču Kuma provlači se poruka o davanju prednosti diplomaciji nego nasilju. Kad jednom rat započne, gube se životi, poslovi usporavaju ili potpuno zastaju, a to je financijski razorno. "Ne volim nasilje, Tome. Ja sam čovjek od poslova. Krv je veliki trošak." - Solo.

11. Droge su nepoželjne

Čak i kriminalci imaju popis nepoželjnih, a na vrhu su droge. Prodaja droge kvari sliku u javnosti. “Istina je da imam mnogo prijatelja u politici, ali oni ne bi bili tako prijateljski nastrojeni da znaju da prodajem drogu umjesto da kockam, što smatraju bezazlenim porokom”.

"Ali droga je prljav posao." - Don Vito Corleone.

12. Nikada ne tražite nešto, a da zauzvrat ne ponudite svoje prijateljstvo i poštovanje

Kada nekoga nešto zamolite, učinite to s poštovanjem i zauzvrat ponudite prijateljstvo i odanost. Inače će vas smatrati slabim, nepouzdanim i nepouzdanim. "Sada mi dolazite i kažete: ‘Don Corleone, dajte mi pravdu‘. Ali niste tražili pravdu s poštovanjem. Niste mi ponudili prijateljstvo, niste čak ni razmišljali da me oslovljavate s ‘Kume‘. Umjesto svega da si nam ušao u kuću, na dan vjenčanja moje kćeri, i tražiš od mene da ubijem za novac." – Don Vito Corleone.

13. Izgradite snažnu zajednicu

Pomozite drugima i dobit ćete pomoć natrag. Također ćete steći poštovanje. Don Vito Corleone izgradio je snažno carstvo s jakom zajednicom. Pomagao je susjedima i prijateljima i stekao veliki ugled. "Jednog dana, a taj dan možda nikada neće doći, zamolit ću te da mi učiniš uslugu" - Don Vito Corleone.

14. Ne shvaćaj stvari previše osobno

Ponekad se jednostavno morate sjetiti da "nije osobno, to je posao" - Michael Corleone.

26. travanj 2024 23:28