StoryEditorOCM
ForumSTIGLI REZULTATI VJEŠTAČENJA O OKOLNOSTIMA SMRTI MALENOG GABRIJELA

Otkriveni krivci za propuste!

Piše Ivica Marković /Slobodna Dalmacija
6. prosinca 2019. - 22:20
Gabrijel Bebić

Točno godinu dana nakon smrti Gabrijela Bebića (9) iz Metkovića završeno je vještačenje o okolnostima njegove smrti.

Kako neslužbeno doznajemo, vještačenje je jasno ukazalo koji su medicinski djelatnici u Metkoviću, odnosno tamošnoj Hitnoj pomoći i Domu zdravlja (DZ) Metković, počinili propuste u liječenju malenog Gabrijela, što je u konačnici i dovelo do njegove smrti na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.

Vještačenje je, nakon previše “puvuci-potegni” postupka, proveo Medicinski fakultet u Zagrebu, koji je bio i prvi medicinski fakultet u Hrvatskoj koji je to vještačenje prije nekoliko mjeseci odbio napraviti. Nakon njega “vrući krumpir” u ruke nisu htjeli uzeti ni medicinski fakulteti u Rijeci, Osijeku i Splitu. Na kraju je DORH naložio da vještačenje mora obaviti Zagreb.

 

Gabrijelova pobjeda

Prema vještačenju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, propuste u liječenju Gabrijela Bebića napravile su njegova pedijatrica koja je bila koncesionar u DZ-u, a koja je nedavno otišla u mirovinu, i medicinska sestra koja je radila u ambulanti liječnika koncesionara u DZ-u, a koja nije primila na pregled malog Gabrijela, iako je njegovo zdravstveno stanje bilo životno ugrožavajuće. Uz njih dvije prema ovom nalazu propuste u liječenju su napravile i dvije liječnice s Hitne medicinske pomoći u Metkoviću.

Svake odgovornosti oslobođena je dr. Ksenija Kaleb, koja nije bila Gabrijelova liječnica, ali koja je, kako se već i pisalo, a što je ovo vještačenje i potvrdilo, učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne malom Gabrijelu. Nažalost, to je tada bilo kasno.

- Prije svega moram reći da ja rezultate vještačenja nisam vidjela i da za njih znam iz medija. No, ako je vještačenje takvo kako piše u medijima, moram reći da sam zadovoljna, prvenstveno zbog toga što je dr. Kaleb oslobođena svake sumnje na počinjenje propusta u liječenju moga sina. S druge strane, želim vjerovati da će svi oni koji su u ovom vještačenju navedeni kao osobe koje su napravile propuste za to i odgovarati. Znam da ničije kažnjavanje neće vratiti moga Gabrijela, ali neka ovo bude njegova pobjeda. Jer, da su ti liječnici učinili sve što su morali i trebali, moje dijete bi danas bilo živo i zdravo - rekla nam je Ivana Bebić, majka Gabrijela Bebića.

Rezultate vještačenja Medicinskog fakulteta iz Zagreba s dvije rečenice je komentirala i dr. Ksenija Kaleb.

- Ako je ovaj nalaz, koji ja nisam vidjela i za koji znam samo iz medija, točan, mogu samo reći da mi je drago da je istina izišla na vidjelo. Vjerujte mi, najradije bih zaplakala, ali ne od sreće što sam oslobođena svake odgovornosti, nego od tuge jer je preminulo dijete koje nije smjelo preminuti - rekla je dr. Kaleb.

Tužba protiv komore

Inače, dr. Kaleb je preko svog odvjetnika Antonija Volarevića pokrenula sudski postupak protiv Hrvatske liječničke komore (HLK) koja je u svom vještačenju, koje je obavljeno neposredno nakon smrti Gabrijela Bebića, teretila dr. Kaleb za propuste, iako mu je ona jedina nastojala pomoći, a što su u nekoliko navrata za Slobodnu Dalmaciju govorili i potvrđivali Gabrijelovi roditelji Mišo i Ivana Bebić.

- Ako su rezultati vještačenja Medicinskog fakulteta takvi kako mi govorite, tada će tužba dr. Kaleb, koju je ona podigla protiv Liječničke komore radi pobijanja njihova nalaza, očito postići uspjeh, jer ovaj nalaz Medicinskog fakulteta u Zagrebu u potpunosti ide na ruku moje klijentice - zaključio je Antonio Volarević

19. travanj 2024 12:50