StoryEditor
ForumSLUŽBENO POTVRĐENO

Odluka koja će olakšati putovanja: Njemačka uklonila Hrvatsku s ‘crvene‘ covid liste

Piše Hina, JL
22. svibnja 2021. - 08:29
Ilustracija/CHRISTIAN CHARISIUS/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka je uklonila Hrvatsku s "crvene" liste zemalja u kojima je visok rizik od koronavirusa, objavio je u petak navečer državni epidemiološki Institut Robert Koch, što je potez koji će olakšati putovanja u Njemačku.

Hrvatska se službeno od nedjelje u ponoć više neće smatrati područjem visokoga rizika, nego kao rizično područje, priopćio je institut.

To znači da putnici iz Hrvatske po dolasku u Njemačku neće morati u obaveznu desetodnevnu karantenu, uz predočenje negativnog testa na koronavirus. Dosad su karantenu s negativnim testom mogli prekinuti nakon pet dana.

Za one koji u Njemačku putuju zrakoplovom i dalje je obavezan negativan test prije ukrcavanja na let.

Test nije potreban osobama koje su potpuno cijepljene protiv koronavirusa ili su preboljele covid-19.

No putnici iz Hrvatske, kao i svi koji u Njemačku dolaze iz visokorizičnog i rizičnog područja, i dalje se moraju prethodno prijaviti na internetsku stranicu njemačke vlade.

Osim Hrvatske, stupanj rizika u petak je smanjen Sloveniji i Francuskoj. Većina zemalja regije jugoistočne Europe, poput Bosne i Hercegovine te Srbije, još su prošloga tjedna proglašene rizičnima, umjesto visoko rizičnim područjima.

Velika Britanija, koja je proteklih dana ukinula većinu mjera, ponovno je uvrštena na listu najrizičnijih područja s virusnim varijantama.

U velikim dijelovima Njemačke su u petak navečer, s početkom dugog vikenda za praznik Duhova, ublažene neke mjere, uključujući otvaranje terasa ugostiteljskih objekata.

03. kolovoz 2021 16:35