StoryEditorOCM
ForumUSKRS NA TV-u

Od ‘Gladijatora‘ do ‘Pasije‘: naše televizije pripremile su bogat blagdanski program, pročitajte što vas čeka...

Piše KULTURA SD
7. travnja 2023. - 09:23

Domaće televizije i ovog su Uskrsa pripremile pozamašan i prigodan program. U produženom vikendu pred nama prednjače filmovi, serije ili dokumentarci vjerskog sadržaja, ali ima i drugog zabavno-filmskog materijala. Pročitajte u nastavku što vas sve čeka...

HTV 1

Na Veliki petak, 7. travnja u udarnom terminu od 20.15 na rasporedu je dokumentarni film “Sveta zemlja Isusovim stopama” koji nas vodi u Svetu Zemlju: od Galileje, preko Samarije, do Judeje; od Nazareta i Galilejskog jezera, uz rijeku Jordan, pa podno Jerihona i pokraj Zakejeve smokve, do Jeruzalema i Betlehema te daje odgovore na pitanja “Koliko je očuvana autentičnost mjesta gdje je živio i djelovao Isus Krist?”. S početkom u 21.10 HRT prenosi Križni put iz rimskog Koloseuma, nakon čega, u 23.20, slijedi filmski klasik, drama “Zelena milja” s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

image

‘Gladijator’

Na Veliku subotu, 8. travnja u 20.15 na rasporedu je Uskrsna čestitka kardinala Josipa Bozanića, a potom od 20.25 zabavno-glazbena emisija “Zvijezde pjevaju”. Nakon toga slijedi večernji film “Šaptač konjima” s Robertom Redfordom.

Na Uskrs, 9. travnja s početkom u 10 sati na programu je Uskrsna misa iz Bogoslužnog prostora bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu. u 11.55 na redu je Urbi et Orbi, prijenos iz Vatikana. U povodu najveće kršćanske svetkovine Uskrsa papa Frane će uputiti svoju poruku ‘’Gradu i svijetu’’ – ‘’Urbi et Orbi’’ sa središnjeg balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu.

U večernjem terminu od 20.15 na programu je HRT-ov popularni kviz Superpotjera. Nakon kviza, u 21.10 slijedi filmski hit, povijesni spektakl “Gladijator”, a na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja u terminu od 13.45 na programu je zabavni obiteljski film “Povratak čudesne dadilje” s Emmom Thompson.

HTV 2

Zadnje dane u večernjim satima prikazivali su se filmovi vjerske tematike, biografska drama “Papa Franjo: Put do Svete Stolice”, životne priče Jorgea Marija Bergoglia, čovjeka koji će postati papa Frane, “Pisma Majke Terezije” o dobitnici Nobelove nagrade za mir i jednoj od najvećih humanitarki modernog doba, te “Posljednji dani u pustinji” s Ewanom McGregorom kao Isusom koji luta pustinjom, posti i moli se te se bori s Đavlom za dušu jednog nomada i njegove obitelji.

Možete ih vratiti na "snimalicu", kao i sinoćnju “Mariju Magdalenu” čija se radnja odvija u 1. stoljeću i prati djevojku slobodnog duha (Rooney Mara) koja bježi od dogovorenog braka te nalazi utočište i smisao pridruživši se radikalnom novom pokretu koji predvodi Isus (Joaquin Phoenix).

image

’Marija Magdalena’

Na Veliku subotu, 8. travnja u terminu od 9.05 na programu je dokumentarni film “Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku” koji kreće u potragu za najboljim uskrsnim jelima i njihovom kulturnoj povijesti, obilježenoj različitim tradicijama. Na Uskrs je od 19.30 na programu snimka koncerta “Gibonni u po ure” na splitskoj Vidilici. U večernjem terminu od 22.30 na rasporedu je biblijska drama “Mladi Mesija” o Isusu koji u dobi od sedam godina otkriva istinu o sebi i shvaća da je Sin Božji poslan od Boga da spasi čovječanstvo.

HTV 3

Uskrsni program na Trećem HTV-a donosi prigodne koncerte u redovitim večernjim terminima, svakodnevno oko 19 sati, a ističe se koncert na uskrsni ponedjeljak “Uskrs u ozračju tambure” –​ Tamburaškog orkestra HRT-a i gostiju, pod ravnanjem Matije Fortune. HTV koncert prenosi izravno iz prekrasne zagrebačke crkve bl. Augustina Kažotića, koja proslavlja 700 godina od rođenja ovog blaženika, dominikanca, zagrebačkog i lucerskog biskupa, najuglednije hrvatske osobe 14. stoljeća, govornika i znanstvenika. Treći program za blagdane donosi i dvodijelnu seriju “Tako bijaše u početku” (knjiga postanka – Abraham). Emitirat će se na Uskrs i na uskrsni ponedjeljak.

NOVA I DOMA TV

Nova TV pripremila je brojne nagrađivane filmove koji će vas uvesti u prve prave proljetne dane i blagdane. Od napetih drama do urnebesnih komedija, na malim ekranima ovoga mjeseca pojavit će se mnoga poznata zvjezdana imena. Inspirativna drama “Zaslijepljen svjetlima” govori o Javedu, britanskom tinejdžeru pakistanskog podrijetla koji se usred razdoblja rasnih i ekonomskih previranja upoznaje s glazbom Brucea Springsteena i u tekstovima pronalazi paralele sa svojim životom radničke klase.

image

‘Pavao, Kristov apostol’

“Pasija” je klasik koji ne smijete propustiti uoči Uskrsa: film govori o posljednjih 12 sati života Isusa Krista te prikazuje najdramatičnije trenutke Isusova života od uhićenja i osude pa sve do uskrsnuća nakon razapinjanja na Golgoti. “Pavao, Kristov apostol” još je jedan prigodni uskrsni film koji objašnjava kako Pavao, koji je od najzloglasnijeg progonitelja kršćana postao Kristov najutjecajniji apostol, provodi svoje posljednje dane čekajući pogubljenje od strane cara Nerona u Rimu. ž

U filmu “Uskrsni tajni zadatak” Erin odlazi u obiteljsku tvornicu čokolade kako bi vidjela zašto prodaja pada i upoznaje glavnog stručnjaka za čokoladu, Bryana, koji ima nove ideje o tome kako poboljšati liniju proizvoda za Uskrs. U filmu “Neobičan slučaj Benjamina Buttona” na Doma TV-u, Brad Pitt i Cate Blanchett predstavit će život vremenskog putnika i žene čija se veza razvija u potpuno suprotnom smjeru. Za ljubitelje kriminalistike, na programu Doma TV-a možete pronaći film i “Collateral” s Tomom Cruiseom i Jamiejem Foxxom.

RTL

Ugođaj proljeća, okupljanja obitelji, ljubavi i slavlja života brojni će gledatelji ovog Uskrsa moći pronaći i na RTL-u. Od TV premijera i vrhunskih nagrađivanih komedija pa sve do najvećih hitova i zabavnog pogađanja uz “Masked Singer”, svatko će moći pronaći nešto za sebe.

U subotu, 8. travnja u 12 sati svi mališani, ali i stariji ljubitelji crtanih naslova na glavnom kanalu RTL-a moći će uživati u TV premijeri animirane glazbene avanture “Tabaluga” o posljednjem živućem zmajiću na svijetu koji još uvijek ne može rigati vatru, a njegov život se mijenja kad upozna ledenu princezu Lilli.

U 14 sati slijedi urnebesna hit-komedija “Djeveruše”, s Kristen Wiig i Melissom McCarthy u glavnim ulogama. Od 17 sati slijedi pravi spektakl namijenjen svim ljubiteljima akcije i efekata – “Godzilla”. Udarni termin subotom od 20.15 već je standardno rezerviran za megaspektakl u kojem uživa cijela obitelj – “Masked Singer”. Subotu je najbolje završiti dozom napete potjere jer od 22.15 slijedi treći dio akcijske trilogije “96 sati: U bijegu” s Liamom Neesonom.

image

‘Klub zadovoljnih žena’

Na sam Uskrs, u nedjelju, 9. travnja od 17.10 gledatelji se mogu opustiti i zabaviti uz duhovitu komediju “Klub zadovoljnih žena”, u kojoj su glavne uloge ponijele Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen i Mary Steenburgen. Od 20.15 vrijeme je za smijeh uz drugi dio priče o Johnnyju Englishu, smotanom agentu kojeg je vrhunski utjelovio neponovljivi Rowan Atkinson, a od 22.15 slijedi SF spektakl “Marsovac” Ridleyja Scotta s Mattom Damonom.

Uskrsni vikend na kanalu RTL 2 u znaku je akcijskog junaka Clinta Eastwooda: u subotu od 20.15 na rasporedu je legendarni “Prljavi Harry”, a u nedjelju u istom terminu slijedi žestoka akcija “Zasjeda”. Također, gledatelji svih generacija na kanalu RTL Kockica već tradicionalno vikendom u večernjem terminu mogu pratiti napete slučajeve kultnog “Poirota” te se smijati uz osebujne likove serije “Zvonili ste, milorde?”.

27. travanj 2024 21:13