StoryEditorOCM
ForumI ŠTO SAD?

Obnoviti pola Slavonije, kupiti otok Galešnjak, voziti 160 Audija. Evo što smo sve mogli s novcem koji je ispario u aferi HEP

Piše Sanja Stapić
31. srpnja 2023. - 13:37

S deset milijuna eura, na koliko se, prema neslužbenim informacijama, procjenjuju štete u novoj plinskoj aferi, moglo se bez problema popraviti škole koje su oštećene u olujnom nevremenu na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Naravno, šteta ima i na školama u drugim županijama preko kojih je protutnjalo nevrijeme, ali za ove dvije objavljene su i prve procjene šteta, i to 3,5 milijuna eura u Vukovarsko-srijemskoj i milijun eura u Brodsko-posavskoj županiji.

U olujnom je nevremenu oštećeno više od 20.000 obiteljskih kuća i stambenih zgrada te drugih objekata javne namjene, škola, zdravstvenih i ostalih objekata, a Vlada je iz proračunskih zaliha za hitnu pomoć za saniranje šteta na stambenim objektima izdvojila 20 milijuna eura. Štete se još zbrajaju i zbrajat će se.

Koliko je deset milijuna eura, možda će dočarati činjenica da se radi o polovini ovogodišnjeg proračuna grada Trogira ili da ovogodišnji općinski proračun Brela iznosi dva milijuna eura, pa štete od posljednje plinske afere teže koliko i pet ovogodišnjih proračuna općine Brela.

Ako biste 10 milijuna eura radije koristili za nešto konkretnije u vidu cementa i svima dragih nekretnina, onda biste za te milijune mogli kupiti 42 stana od po 80 četvornih metara ako je svaki kvadrat po 3000 eura. Ovog se proljeća prodavala luksuzna kuća u Dubrovniku po cijeni od 12 milijuna eura, koliko je koštalo 800 kvadrata stambenog prostora i još tisuću kvadrata vanjskog prostora. Po mnogo povoljnijoj cijeni, za malo manje od tri milijuna eura, bio je kupcima ponuđen ljetnikovac iz 19. stoljeća u okolici Dubrovnika sa 600 kvadrata za stanovanje i okućnicom od 3000 kvadrata.

Početkom ove godine oglašeno je bilo za prodaju 30 tisuća kvadrata za cijenu od 10 milijuna eura na otoku Galešnjak, poznatom kao otok zaljubljenih ili otok ljubavi. Parcela je to što je čini gotovo četvrtina cijelog otoka u obliku srca i idealna je za elitni turizam...

Za 10 milijuna eura možete kupiti 160 Audijevih novih limuzina A6, koje koštaju 62.500 eura, ili samo 82 limuzine klase A8 od 121.680 eura. Nove Mercedesove limuzine E-klase koštaju 59.600 eura pa bi se za 10 milijuna eura moglo kupiti njih 167 ili "samo" 71 limuzina S-klase.

Za 7,9 milijuna eura plus PDV i trošarine može se kupiti jahta Majesty 100, duga 32 metra. Oglašavaju je remek-djelom pomorskog dizajna zbog odabira materijala i opreme interijera, napredne tehnologije i udobnosti njezinih pet kabina, potpuno opremljene kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Na mnogo toga čovjek lako može potrošiti 10 milijuna eura, mi smo čak na jednoj web-stranici s luksuznim nakitom našli prstenje po 1,5 milijuna eura s dijamantima od 28 karata, tako da se u tren oka 10 milijuna eura može pospremiti na prste jedne ruke, cijelo bogatstvo može stati u maleni džep.

Ako ne patite za nekretninama, otocima, nakitom, autima i jahtama, pustolovna ste duha i ne drži vas mjesto i rado biste proputovali svijet, onda imate na raspolaganju mogućnost da obiđete svijet kruzerom na putovanju koje traje tri godine. Za tri godine krstarenja cijena se po osobi kreće od 210 tisuća eura do 534.250 eura za kabinu s balkonom. Prehrana i zabava uključeni su u tu cijenu krstarenja na kojem se obilazi 140 zemalja i pristaje u 382 luke na sedam kontinenata. Dok krstarite i živite na brodu, možete i raditi u svojoj kabini ili u poslovnom centru s uredima, konferencijskom opremom i svom tehnologijom potrebnom za posao... Putovanje organizira američka kompanija Life at Sea Cruises i započinje početkom studenog ove godine, s polaskom iz Istanbula.

Ova posljednja plinska afera mali je mačić prema lanjskoj. Sadašnja afera teška je 10 milijuna eura, na koliko se procjenjuje šteta koju je pretrpio HEP jer je u okviru mjera za ublažavanje energetske krize kupovao od Ine plin za 47 eura po megavatsatu i prodavao ga po 41 euro, a nakon završetka sezone grijanja pala je potrošnja plina. Kad je HEP napunio skladišta plinom, viškove koje više nije imao gdje skladištiti, a nije ih smio koristiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu, prodavao je kupcima na dražbama po cijenama od nekoliko eura...

Ljetos je pukla afera jer se otkrila nezakonita preprodaja plina kojom je Ina bila oštećena za više od 133 milijuna eura, dok je pet osumnjičenika ostvarilo imovinsku korist od gotovo 113 milijuna eura kupujući plin po 19,46 eura od Ine i prodajući ga na tržištu za 210 eura po megavatsatu. Akciju USKOK-a i policije, koja je donijela uhićenja zbog sumnje u zlouporabu i pranje novca na štetu Ine u trgovini plinom, zakotrljalo je 64 milijuna eura na bankovnom računu oca jednog od uhićenih, umirovljenika koji se bavi maslinama...

Kad čovjek usporedi ovogodišnju s lanjskom aferom i zbroji štete, ispada da bi mogao kupiti ne samo komad otoka u obliku srca, nego bi mogao nabaviti cijelo srce, i ne samo srce, nego bi imao za pluća, bubrege, želudac... Mogao bi složiti pravo Frankensteinovo čudovište ili sve stanovnike Brela poslati na godinu dana krstarenja oko svijeta.

28. travanj 2024 20:55