StoryEditorOCM
ForumRED, RAD I OPIJATI

Novi skandal u oružanim snagama: hrvatski vojnici se nastavljaju drogirati kokainom i marihuanom. Sada su čak sedmorica bila pozitivna na testiranju

Piše PSD
6. veljače 2022. - 22:40

Ponovno problemi s drogom u među hrvatskim vojnicima. Iz Ministarstva obrane su danas izvijestili kako je među sedmoricom pripadnika HV-a detektirana konzumacija kokaina i marihuane te je protiv njih podnesena stegovna prijava, prenosi Dnevnik.hr. Jedan od njih se izvukao tako što je prisutnost metabolita lijekova u organizmu opravdao medicinskom dokumentacijom pa se protiv njega neće voditi postupak. Zasad nije poznato je li droga konzumirana dok su vojnici bili u službi ili izvan vojarni, odakle im i o kojim količinama se tu radilo.

Također, iz Ministarstva obrane su javili kako još nisu završeni pokrenuti postupci protiv vojnika za koje je još prošle godine utvrđeno da su zloupotrebljavali drogu. Radi se o pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga koji su testirani nenajavljeno i ciljano, a pokazalo se da su pozitivni na kokain i protiv njih su pokrenuti vojnostegovni postupci. U to vrijeme su državni dužnosnici povezani s vojskom jamčili da su u pitanju izolirani slučajevi.

Jednako je pričao i hrvatski predsjednik i Vrhovni zapovjednik koji je odaslao poruku vojnim zapovjednicima i zaprijetio kako će ubuduće upravo njih smatrati odgovornima za pojavu droge među vojnicima. "Ovo je upozorenje! Može se dogoditi jednom, ali se više ne smije događati. Posebno se ne smije dogoditi da u vojsci ima ljudi koji se bave organiziranim raspačavanjem narkotika. Bilo je i toga, i to baš u Delnicama", grmio je tad Milanović.

Tijekom prošle godine je provedeno 115 nadzora, koji su obuhvatili ukupno 636 pripadnika HV-a. Prilikom toga je utvrđeno pet događaja s elementima kriminaliteta, 17 događaja s elementima prekršaja, te 39 događaja s obilježjima kršenja vojne stege prema Zakonu o službi u OSRH. Iz resornog ministarstva su obećali da promptno djeluju kako bi se broj takvih slučajeva maksimalno smanjio, jer u HV-u imaju nultu toleranciju na opojna sredstva i oštro se sankcionira svaki slučaj.

Za svakog pripadnika OSRH kod kojeg se testiranjem utvrdi prisutnost droga u organizmu, Vojna policija podnosi odgovarajuće stegovne prijave Vojnostegovnom sudu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje stegovnog prijestupa, odnosno, dovođenje u stanje pod utjecajem droga ili odbijanje testiranja na droge, te potom provodi stegovne postupke. U svakom pojedinačnom slučaju, ističu, donosi se odgovarajuće rješenje.

27. travanj 2024 09:24