StoryEditorOCM
ForumODVJETNIK KOMENTIRA

Nobilo: ‘Ovo je jedna od najvećih političkih bombi koja se dogodila. A Ustavni sud prijeti praznom puškom‘

Piše Vijesti SD
19. ožujka 2024. - 13:10

Odvjetnik Anto Nobilo je na N1 televiziji govorio o jučerašnjoj odluci Ustavnog suda prema kojoj Zoran Milanović ne smije sudjelovati u kampanji za parlamentarne izbore dok ne da ostavku na mjesto predsjednika države. Nobilo kaže da nikad dosad nismo bili u ovakvoj političkoj situaciji.

- Ovo je jedna od najvećih političkih bombi koja se dogodila, ona je promijenila političku scenu u Hrvatskoj i dala je dodatnu dinamiku, donijela je i dobrih i loših stvari. Dobro je da je pojačala interes za izbore pa možemo pretpostaviti da će izlaznost biti veća, kaže Nobilo.

Upozorenje Ustavnog suda je vrlo snažno, kaže Nobilo.

- Odluka je takva da je u nekim elementima provodiva pa je SDP rekao da Milanović neće biti na listi i nećemo ga isticati kao kandidata. Međutim, u onom trećem dijelu da ne može sudjelovati ni na koji način u kampanji, to je problematično jer život ide i mimo kampanje i predsjednik djeluje kao predsjednik i mimo kampanje. Kad je to fokusirano baš na kampanju, kad nije, to je sada problem. Mislim da Ustavni sud prijeti praznom puškom, a prazne puške se boji i onaj koji prijeti i onaj kome se prijeti.

Prijetnja da će se poništiti izbore je velika prijetnja. Ne vjerujem da ovaj saziv Ustavnog suda ima petlju, čak i kad bi se stekli uvjeti za to, da se takvo nešto napravi, kako će se poništiti volja naroda jednom odlukom?! Mislim da ništa od toga. Međutim, ustavni zakon im daje tu mogućnost, ali kod donošenja odluka morate ići po načelu proporcionalnosti. Dakle, ta njihova dramatična odluka morala bi biti izazvana dramatičnim postupcima koje je sad teško zamisliti. Mislim da će se sve skupa svesti na neke uobičajene kanale, kaže Nobilo za N1.

Dodao je da se poništenjem izbora ‘ne bi ništa napravilo‘ te bi tada sve krenulo ispočetka, samo s nekoliko mjeseci razmaka.

- Puno bi bilo opasnije da ponište rezultate izbora, to bi bila politička i državna katastrofa i isto bi bilo opasnije da ponište pojedine liste SDP-a i tako promijene volju birača, kaže Nobilo.

Iako smatra da nema suda u Hrvatskoj koji bi poništio volju naroda, Nobilo kaže da se ipak treba čuvati te savjetuje SDP-u da ne krši odluku suda.

- SDP bi mogao biti oštećen, iako je to najveća opozicija i mislim da bi to onda izazvalo i državnu krizu. Mi sada nemamo pravu ustavnu krizu, mi imamo političku bombu koju je Ustavni sud riješio u skladu sa zakonskim ovlastima. Ali, ako bi se ovi procesi nastavili zaoštravati, onda bi cijela država mogla doći u krizu i svi bi mogli biti u velikom problemu, kaže Nobilo.

Osvrnuo se i na istek mandata sudaca u lipnju, a odgovorio je i na pitanje možemo li doći u situaciju da nemamo pravog mandatara.

- To bi bila ustavna kriza. Mislim da u šestom mjesecu ostaju samo tri suca Ustavnog suda u mandatu, nije zatraženo produženje. Može se zatražiti, ali Sabor se raspustio i nemaju od koga to dobiti. Ne znam zašto to nije ranije napravljeno jer ako dođe do bilo kakvih problema, mi ćemo u šestom mjesecu biti u pravoj ustavnoj krizi, kaže Nobilo.

26. travanj 2024 13:00