StoryEditorOCM
ForumBAHATLUK NA CESTI

Niz je naših političara skrivilo nesreće, a potom su sve radili da izbjegnu kaznu: bježali, plakali, podmićivali...

Piše Vijesti SD
12. studenog 2023. - 17:50

Nakon što je u subotu u cik zore izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece, četrdesetogodišnji Goran Šarić iz Privlake, sad već bivšeg ministra obrane Marija Banožića ekspresno je isti dan smijenio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Prvi je ovo put, izuzmemo li poznatu scenu iz 2017. godine i poruku sa sjednice Vlade: „Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra!", kad je premijer reagirao tako munjevito.

Iako je i sam ministar teško ozlijeđen i leži u bolnici nije se čekalo njegovo objašnjenje jer je jasno da se u takvoj strašnoj situaciji u kojoj ga čeka kaznena odgovornost i sudski postupak ne može obnašati politička funkcija. 

Od Bandića do Žalac i Čačića

Niz je političara koji su skrivili prometne nesreće ili vozili pod utjecajem alkohola, a vrlo malo ih je odgovaralo ili podnijelo ostavke. Vozili su pijani, plakali, bježali s mjesta nesreće, koristili političke i policijske veze da sve zataška i izvlačili se na sve moguće i nemoguće načine.

Najpoznatiji je slučaj pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kada je s 1,6 promila u krvi skrivio nesreću pa odmaglio, a zatim pokušao podmiti policajce. Incident koji će mu obilježiti prvu fazu karijere dogodio se 5. siječnja 2002. Bandić je tada po službenoj zabilješci, nakon zaustavljanja ušao u policijsko vozilo, pa potom izašao i sjeo svoj Range Rover. Policajac je otišao za njim i rekao mu da ne smije voziti, a Bandić je objasnio kako se želi samo malo ugrijati.

image
foto FaH/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Kad je upalio auto, policajac je otvorio vrata i pokušao ga zaustaviti, no Bandić je uz škripu i proklizavanje kotača, s otvorenim vratima odjurio Gračanskom cestom. Policajci su se dali u potjeru i uskoro mu na Ksaveru prepriječili put. Dotrčali su do automobila i gradonačelnika za ramena izvukli s mjesta vozača. Na inzistiranje tadašnjeg predsjednika SDP-a i Vlade, Ivice Račana, Bandić se povukao s dužnosti gradonačelnika da bi se nakon dvije godine kasnije voljom birača vratio na dužnost.

Do zadnje kapi krvi premijer Plenković je branio kolegicu Gabrijelu Žalac, tadašnju ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova kad je 2019., u Vinkovcima automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu koja je prelazila cestu izvan pješačkog prelaza i nanijela joj višestruke prijelome potkoljenice. Ispostavilo se uz to da joj je odavno istekla vozačka dozvola koju nije produžila. Ministrica je kao kiša plakala pred novinarima i govorila kako joj je „curica izletjela pred automobil". Policija je ustvrdila da Žalac nije vozila prebrzo i da nije kriva za nesreću.

image

Gabrijela Žalac 

Goran Mehkek/Cropix

Kaznili su je novčano samo zbog istekle vozačke dozvole. Ponudila je tada ostavku, ali je Plenković nije prihvatio. S ministarske pozicije odletjela je nakon niza drugih afera.

Slučaj najsličnijim ovom jučerašnjem Marija Banožića, bio je onaj Radimira Čačića. Nesreća se dogodila u Mađarskoj 2010. godine. Čačić je svojim automobilom Chrysler na autocesti naletio na Škodu Fabiju u kojoj su poginule dvije osobe. Proces je vođen u Mađarskoj, a Čačić je proglašen krivim za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom. U međuvremenu je, nakon pobjede lijeve koalicije na izborima, Čačić postao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, pa je podnio ostavku nakon što je osuđen na 22 mjeseca zatvora, od čega je trebao odslužiti polovicu, što je i učinio u kaznionici poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule. U siječnju 2014., nekoliko mjeseci prije izlaska iz zatvora, predsjedništvo HNS-a predvođeno Vesnom Pusić, izbacilo ga je iz stranke zbog "nanošenja štete ugledu stranke". Čačić je potom osnovao Reformiste i 2017. se vratio na dužnost varaždinskog župana.

image

Situaciju sličnu Banožićevoj imao je Čačić

Damir Krajač/Cropix

Poseban bahatluk pokazao je Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. On je travnju 2022. u Cerni službenim automobilom, vozio pripit iznad dopuštene brzine i izazvao nesreću u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće. Uskok je protiv njega podigao optužnicu, a terete ga da je nakon nesreće, s ciljem izbjegavanja odgovornosti, dogovorio sa svojim bratićem da preuzme krivnju za nezgodu, a svojim autoritetom "uvjerio" policajce da prihvate to objašnjenje iako su očevidom utvrdili da je župan bio alkoholiziran i da bratić nije upravljao vozilom.

Kultura u prometu bila je strana ministru kulture Berislavu Šipušu, koji je vozio s 1,6 promila, no dati mandat na raspolaganje nije mu palo na pamet.

30. travanj 2024 20:11