Legenda jugoslavenske kinematografije Milena Dravić preminula je noćas u beogradskom KBC-u Bežanijska kosa u dobi od 78 godina, doznaje Blic.
Miilena Dravić rođena je 5. listopada 1940. u Beogradu.
Filmska, kazališna i televizijska glumica, odigrala je dvadeset kazališnih uloga u predstavama raznih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane. Također, ostvarila je 159 filmskih i televizijskih uloga.
Milena Dravić osvojila je glumačku nagradu na prestižnom festivalu u Cannesu, jedina na ovim prostorima, koja joj je pripala za ulogu u filmu 'Poseban Tretman' Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.
Najpoznatije su njene uloge u filmovima Kozara, Rondo, Bitka na Neretvi, Rad na određeno vrijeme, Moj tata na određeno vrijeme, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova.
Glumila je i s Ivicom Vidovićem u poznatom kontroverznom filmu Dušana Makavejeva W.R.: Misterije organizma koji je bio bunkeriran 16 godina.
Ponajviše se proslavila ulogama u romantičnim komedijama uz glumačkog partnera Ljubišu Samardžića.
Glumila je i u televizijskim serijama Policajac s Petlovog brda, Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan.
Filmsku karijeru započela je pukim slučajem, kad je 1959. otišla iz Beograda u posjetu teti u Sarajevo. Tamo ju je primijetio slovenski redatelj František Čap i dao joj ulogu u filmu Vrata ostaju otvorena.
Nakon toga snimila je još pet filmova, te započela studirati glumu. Tada je glumila u filmu Prekobrojna Branka Bauera, i tom je ulogom osvojila Zlatnu arenu u Puli.
Na pulskom festivalu ukupno je osvojila dvije Zlatne i šest Srebrnih arena. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.
U Puli je posljednji put bila u srpnju kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba "Milena: izložba fotografija", retrospektiva fotografija srpske glumice.
"Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena' da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film", kazala je tada Milena Dravić.
Milena Dravić nadživjela je supruga srbijanskog glumca Dragana Nikolića koji je preminuo u ožujku 2016. S trećim suprugom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program Obraz uz obraz.