StoryEditor
ForumMANJE KORONE

Stižu brojke o drastičnom smanjenju broja zaraženih u posljednja 24 sata, no u Vukovarskoj županiji svadbe od danas samo u krugu obitelji!

Piše JL
20. srpnja 2020. - 14:12
Hanza media

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno je novih 25 slučajeva koronavirusa, a dvije osobe su preminule.

Broj pozitivnih osoba od 25. veljače do danas je 4370, a prosječna dob je 47,14 godina. 1028 osoba je testirano u protekla 24 sata. Na bolničkom liječenju je 147 osoba, od toga je 9 je osoba na respiratoru.

- U protekla 24 sata imamo dvije preminule osobe, što ukupno daje brojku od 122 osobe. Radi se o dvije ženske osobe 1944. i 1936. godište, obje su imale komorbiditete i nisu bile na respiratoru - rekao je Vili Beroš.

Danas je na temelju prijedloga Stožera Vukovarsko-srijemske donesena odluka o tome da se svadbene svečanosti se mogu održavati samo u krugu obitelji.

- Mjera će trajati do 4. kolovoza. Odlukom izlazimo u susret županijskom stožeru. To je poruka i ostalima da se pridržavaju mjera ili ćemo doći u situaciju da moramo ograničiti broj sudionika na svadbama i drugim svečanostima - kazao je Damir Trut.

Na pitanje razmišlja li se o tome na nacionalnoj razini, Krunoslav Capak kazao je je stožer tražio da na vjenčanjima bude samo uzak krug uzvanika, te da je na tome donesena takva odluka.

Capak je kazao da oni koji imaju više od 100 uzvanika da to trebaju prijaviti Stožeru civilne zaštite što uključuje provođenje nadzora. 

- Hoće li se ograničiti broj i koji će to biti o tome razgovaramo - kazao je Capak. 

Je li današnja brojka rezultat strožih mjera?

- Prošlo je sedam dana od uvođenja tih mjera i vjerujemo da je to rezultat toga. Vidjet ćemo kako će se brojke kretati idućih nekoliko dana - kazao je Capak.

- EK je dala preporuku da se otvore granice i da se uvedu kriteriji za slobodan prelazak preko granice. Preporuka je bila da granični broj za slobodan prijelaz preko granice bude 16 novoboljelih kumulativno na 14 dana.

Pogađa nas odluka Slovenaca koji su uveli broj dana 10, a ako smo prema kriterijima Litve prešli tu granicu moguće je da su nas zbog toga stavljeni na njihovu crvenu listu nakon koje treba u samoizolaciju.

Računamo da će se situacija popraviti i da će sve zemlje prema nama otvoriti granice - kazao je Capak odgovarajući na pitanje zašto neke zemlje traže od svojih građana da idu u samoizolaciju nakon povratka iz Hrvatske.

- Došli smo do zaključka da moramo promijeniti preporuke kod kulturnih događanja u koje spadaju i koncerti. Uz prijavu mogu biti više od 100 ljudi, da im omogućimo da ta prijava ide elektronskim putem preko kupnje karata, da se poveća broj sudionika događanja uz obavezno označavanje sjedećih mjesta uz distancu od 1,5 metar. Dogovorili smo da ćemo zajednički napraviti preporuke, HZJZ s Ministarstvom kulture. Prvi draft je napravljen, moramo to iskomunicirati međusobno i sutra bi ih mogli objaviti - kazao je Capak komentirajući situaciju s glazbenom industrijom.

Izdvojeno

28. rujan 2020 11:20