StoryEditorOCM
ForumREKAPITULACIJA

Mnoge će ovaj naslov iživcirati, ali ljudi, ovo i nije bila tako loša godina za Hrvatsku! Povijest će pisati da je 2022. bila dobra za većinu, evo zašto i kako

Piše Saša Ljubičić
24. prosinca 2022. - 11:06

Summa summarum, imali smo se čemu radovati ove godine. Korona je popustila, turistička sezona skoro nadmašila onu iz rekordne 2019., a zaposlenost, upravo zahvaljujući strancima koji su se odmarali u Hrvatskoj pa ih je trebalo "služiti" - porasla. Hrvatska je konačno "u komadu" jer je spaja Pelješki most koji je izgrađen europskim novcem, kineskim rukama, ali i domaćom pameću, jer su brojne naše tvrtke asistirale glavnom nositelju radova. 

Darovi iz Bruxellesa

Nažalost, rat u Ukrajini i inflacija koja je stigla kao njegova ekonomska posljedica potjerali su cijene u nebo. To se, naravno, negativno odrazilo na životni standard. Poskupjele su svakodnevne namirnice, gorivo, prijevoz, a mladim obiteljima po ovakim cijenama nekretnina nemoguće je kupiti prvi stan. U takvim okolnostima najviše ispašta sirotinja, čitaj - umirovljenici, naši očevi i majke, bake i djedovi, s penzijama koje će, pretvorene u euro - izgledati tragično.

Ipak, prelazak na euro je uspjeh s obzirom na to da je trebalo ispuniti brojne uvjete za takvo što, a najvažniji je smanjiti državni deficit, što nam svakako ide u prilog, kao i primanje Hrvatske u Schengen koje je u istom paketu stiglo kao dar iz Bruxellesa.

Ispada da je Vlada na čelu s prvim među jednakima - Andrejom Plenkovićem, vani sve odradila za čistu peticu, no kod kuće je to jedva plus dva ili minus tri. Naime, po korupciji smo i dalje uz bok Bugarima i Rumunjima, dakle, sramota Europske unije. Kladim se da nema novinara koji bi uspio nabrojiti sve ministre iz Plenkovićeve ere koji su Banske dvore napustili zbog kojekakvih malverzacija s našim i europskim novcem zbog kojih su ovdje dolazili strani istražitelji. Strašno nešto. Europa nam je dala silan novac za obnovu Banije koja nikako da krene punom parom i pružila ogromnu financijsku potporu u korona krizi, a naši ministri i pobočnici - kradu. 

Lovren & Brozović

Također, verbalni dueli koje prvenstveno potiče predsjednik Milanović i njegovo razilaženje s premijerom kad je u pitanju rat u Ukrajini - skandalozni su. Hrvatska je dio NATO saveza i punopravna članica EU-a, pa se ne može napadnute Ukrajince podržavati s figom u džepu kako bi to radio šef države, koji je bliži politici "ne bi se štel mešat" nego bezrezervnoj potpori Ukrajincima koje je brutalno napala svjetska velesila.

Uskraćivanje obuke ukrajinskim časnicima u Hrvatskoj kukavički je čin. Lijepo smo se zahvalili državi čija nas je vlada priznala kada drugi nisu htjeli i podržala u borbi protiv soldateske kojom je upravljao Slobodan Milošević

Ni u ovoj godini nismo se uspjeli kultivirati do te mjere da većina prihvati kako su bilo kakva koketiranja s nasljedstvom fašističke i marionetske NDH - nedopustiva. Mržnja ovdje postaje mainstream i to je najveća opasnost za društvo u cijelini. Kad već na Trgu bana Jelačića nitko nije ustašlukom pokvario veliko slavlje koje su nam priuštili brončani "vatreni", učinili su to sami nogometaši u režiji dvojca Lovren & Brozović. Kasnije su se iste stvari skandirale u Livnu u susjednoj BiH, iako im Zlatko Dalić, kojeg su u rodnom mjestu dočekale tisuće, nije zato dao ama baš nikakav povod, no reći će neki, nije ih ni osudio. A trebao je jer se do njegove ovdje drži.   

10. lipanj 2024 10:34