StoryEditorOCM
ForumVJEČITO PITANJE

Ministar rada Aladrović: Veći dio nedjelja trebao bi biti neradni, a suvislo rješenje imat ćemo do kraja godine

Piše PSD
21. rujna 2020. - 12:51

Ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović, nakon potpisivanja sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike u zgradi Vlade izašao je pred novinare, prenosi N1.

Aladrović je izrazio zadovoljstvo osnivanjem Nacionalnog vijeća za umirovljenike, a potom je komentirao najavljenu odluku o neradnoj nedjelji.

Danas će, rekao je Aladrović, sjesti na sastanak sa sindikatima, kako bi usuglasili stavove i želje. "Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna, a osim tog civilizacijskog parametra, moramo uvažavati i ekonomske parametre i pokušat ćemo naći sporazum, da jedan dio nedjelja bude radni, dok bi veći dio nedjelja bio neradni. Stvar je pregovora sindikata, a to ćemo znati već danas i u kojem ćemo smjeru ići s raspravom", rekao je Aladrović.

Istaknuo je i da Vlada odluku o neradnoj nedjelji ne dovodi u korelaciju s odlukom Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnom odluku o zabrani rada nedjeljom, koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Aladrović je izrazio nadu da će naći optimalno rješenje kako bi cijela ideja o neradnoj nedjelji mogla i pravno funkcionirati.

Upitan kad bi se mogla donijeti odluka o neradnoj nedjelji, Aladrović je rekao da je s tom odlukom isprepleten i Zakon o radu koji treba doraditi, ali da očekuju da bi do kraja godine mogli "doći do zaista suvislih rješenja".

Govoreći o predizbornom obećanju o povećanju mirovina za 10 posto, ministar rada i mirovinskog sustava rekao je da je uvjeren da će Vlada to obećanje i ispuniti.

25. travanj 2024 12:48