StoryEditorOCM
ForumPRESICA STOŽERA

Ministar Beroš: Imamo 92 nova slučaja zaraze, od toga 43 u Zadru. Božinović: Uskoro bez maski!

Piše PSD
2. srpnja 2021. - 12:06

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 544. Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

U samoizolaciji je trenutno 3319 osoba.

“Prije tjedan dana imali smo 118 novooboljelih, a tjedan prije 113. U prošlom tjednu, od 21. do 25. lipnja smo imali 348, dok u ovom tjednu imamo 415 novoboljelih. Hrvatska je po incidenciji na 12. mjestu zemalja EU, u sredini ljestvice”, rekao je Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je osvrt na cijepljenje.

“Naše očekivano prolazno vrijeme na kraju lipnja nije onako kako smo predviđali, stoga naglašavam da i dalje nastavimo s ovim procesom. Cjepivo nije upitan prozvod koji treba zamaskirati i plasirati na tržište. Ono je najvrjednija nagrada građanima za povratak na staro normalno. Osobnog sam mišljanja da smo i prošle jeseni upozoravali na to što nas čeka. Sada je pravo vrijeme kada možemo gledati na jesen, imamo rješenje, to je cijepljenje. Američki CDC je analizom preminulih našao da 95,5 posto preminulih nije bilo cijepljeno. To je indirektni dokaz da cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt! Omogućimo to”, rekao je Beroš.

Ministar Beroš govorio je o tome hoće li cijepljenje biti uvjet za potpore.

“Mišljenja sam da obostrani napori daju najbolje rezultate. Solidarnost i odgovornost nije dobra ako je jednosmjerna. Znate koiko je Vlada učinila da da potpore i održi radna mjesta. To je ono što je ova Vlada napravila, s druge strane očekujemo da svi koji su primili naknadu daju doprinos da izađemo iz krize. Zdravstveni i ekonomski dio idu zajedno, ne vidim razlog, ako možemo cijepljenjem omogućiti normalan rad i normalno funckioniranje, zašto to ne učinimo? Čudi me da neki sada formiraju front protiv cijepljenja. Svi zajedno možemo osigurati bolju budućnost cijepljenjem. Diskriminacije neće biti, ova ideja mora naći put u zakonu i u Ustavu. Iz ove krize možemo izaći jedino zajedno”, rekao je Beroš.

Čelnik Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je najavio i novu mjeru o maskama:

“Nova odluka se odnosi na nužnu mjeru obveznog korištenja maski za lice koja propisuje sva uobičajena mjesta gdje je potrebno korištenje maski. Maske se, naravno, ne moraju koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja je objavio HZJZ.

Novost je da se medicinske maske neće morati nositi u svim okolnostima, odnosno kada se na događanju nađu samo osobe koje posjeduju digitalnu potvrdu”, rekao je na pressici.

“One će sve više biti zamjena za nošenje maski. Na idućoj konferenciji ćemo, pod uvjetom da svi imamo potvrdu, biti bez maski”, dodao je.

08. svibanj 2024 23:08