StoryEditorOCM
ForumMINISTAR DEMANTIRA

Malenica demantira suce: ‘Nije ih 80% u štrajku, otkazano je puno manje ročišta. Odbili su povećanje od 700 eura‘

Piše Hina
22. siječnja 2024. - 17:00

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak da je efekt tzv. bijelog štrajka sudaca i državnih odvjetnika samo 22 posto otkazanih ročišta te da se većina pravosudnih dužnosnika nije odazvala mjerama upozorenja, iako sudačka udruga tvrdi da je odaziv veći od 80 posto.

"Prema podacima iz sustava eSpis s kojima mi raspolažemo, danas je od 2077 ročišta odgođeno njih 741, što je otprilike 35 posto. Prosječno dnevno otkazivanje ročišta je oko 13 posto, tako da je efekt ovog štrajka sudaca danas 22 posto otkaznih ročišta. Ne znam odakle podatak da je 80 posto sudaca u štrajku", rekao je resorni ministar u izjavi medijima nakon sastanka vlade s predstavnicima državnih sindikata održanog u Ministarstvu rada.

‘Pljuska‘ organizatorima ‘bijelog štrajka‘ sudaca: suci prvog stupnja Županijskog suda u Splitu odbili štrajk, svi rade!

S druge strane, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ranije je izvijestila da je odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca veći od 80 posto, a u nekim gradovima doseže i 100 posto, što je više od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023.godine. 

Što se tiče obećanja o uvođenju indeksacije, na koje podsjeća UHS, odnosno usklađivanja osnovice s prosječnom bruto plaćom u pravnim osobama u prethodnoj godini, Malenica odgovara da će to pitanje doći na red kad se završi reforma plaća svih zaposlenika u državnim i javnim službama. 

"Mi smo razgovarali da imamo određeni cilj koji ćemo kroz radnu skupinu pokušati ostvariti do kraja prošle godine, da donesemo cjeloviti zakon. Međutim, imali smo ubrzanje ove reforme i niz odluka i aktivnosti po pitanju poboljšanja plaća službenika i namještenika. Čim završimo ovu reformu, nastavit ćemo razgovor", kazao je ministar.

Malenica ističe da je vlada u zadnjih pet godina dva puta povećala plaće sucima i pravosudnim dužnosnicima, dok je UHS prošlog tjedna dva puta odbio povećanje materijalnih prava koje su suci sami tražili.  

"S tim materijalnim pravima koja mjesečno iznose otprilike 115 eura po sucu i, zajedno s prošlogodišnjim najvećim povećanjem, odbili su povećanje od 700 eura neto", izjavio je Malenica,

Vlada je i dalje otvorene za razgovore, ali ne pristaje na nikakve ucjene i ultimatume, napomenuo je Malenica.

"Prošli smo tjedan imali razgovor s njima, a u javnosti je objavljena informacija da su oni i prije toga donijeli odluku da kreću u mjere upozorenja", rekao je ministar pravosuđa.
 

28. travanj 2024 03:32