StoryEditorOCM
ForumČUDO NEVIĐENO

Liječnike šokirala beba s repom! Bio je dug gotovo šest centimetara i prekriven kosom, ali to nije jedini takav slučaj

Piše L. M.
18. veljače 2023. - 17:47

Kad je u ruralnom dijelu Meksika jedna majka rodila djevojčicu s "pravim repom" dugim 5,7 centimetara, liječnici u tamošnjoj bolnici bili su zaprepašteni, jer je riječ o slučaju koji se događa jednom u milijun.

Inozemni mediji odmah su se raspisali o djevojčici s repom prekrivenim kožom i kosom. Beba je rođena pomoću carskog reza bez uočljivih zdravstvenih problema ili abnormalnosti - osim repa koji sadrži mišiće i nerve.

Beba naizgled nije bila izložena infekcijama ili zračenju, a oba roditelja bila su zdrava, navedeno je u detaljima izvješća objavljenog u časopisu Journal of Pediatric Surgery.

Rep novorođene djevojčice bio je dug 5,7 centimetara (u presjeku 3-5 mm), a kad god bi ga liječnici proboli iglom beba bi zaplakala. Nakon rendgenskog snimka njezina donjeg dijela leđa utvrđeno je da u repu nema kostiju ili nekih drugih abnormalnosti. Liječnici su provjerili nekoliko mogućih zdravstvenih problema, uključujući mozak i kralježnicu, a potom nakon dva mjeseca ponovno pregledali bebu i izmjerili rep uvjerivši se kako je narastao srazmjerno njezinu rastu i razvoju. Zbog toga su se odlučili za operativni zahvat i uklonili rep, a dio tijela iz kojega je rastao rekonstruirali plastičnom kirurgijom. Na kraju je bebi omogućen povratak u obiteljsko okrilje i od tada normalno funkcionira bez ikakvih problema i komplikacija.

Journal of Pediatric Surgery navodi kako su ovakvi slučajevi iznimno rijetki, ali i kako ih je bilo i ranije. Tako je, primjerice, do 2017. evidentirano 195 sličnih slučajeva u francuskim, talijanskim, engleskim, njemačkim i japanskim izvještajima o novorođenim bebama, koje su također na svijet došle s repom.

25. svibanj 2024 13:23