StoryEditorOCM
ForumMUŠKARCI ‘NA UDARU‘

Liječnica savjetuje što pomaže kod gihta, alkohol, umaci, duboko pržena hrana doveli su do njegove epidemije, dijagnosticiran je i 15-godišnjaku

Piše Dr. Lejla Kažinić Kreho
8. rujna 2020. - 12:13

Giht je prvi put opisao Hipokrat, otac medicine, još prije 2500 godina, a kroz povijest od njega su bolovali Aleksandar Veliki, kralj Henrik VIII., Kristofor Kolumbo, Benjamin Franklin, Theodore Roosevelt... te ne čudi što je dugo giht nazivan "bolest bogatih" ili "kraljevska bolest", te su je često ilustrirali pripadnici aristokracije koji, potpomognuti jastucima, drže podignutu nogu s otečenim i crvenim stopalom!

Što je zapravo giht i je li još uvijek bolest bogatih?

Giht je oblik artritisa – upala zglobova uzrokovana visokom razinom mokraćne kiseline u krvi, što ostavlja kristalne naslage baš u području zglobova, što i uzrokuje crvenilo, otečenost i jaku bol.

U normalnim uvjetima urična kiselina nestane u krvotoku, ali kada bubrezi ne funkcioniraju dovoljno efektno da bi je eliminirali pa nastane višak urične kiseline, te kada se konzumira u većim količinama hrana bogata purinom, može nastati giht.

Purin je kemijska tvar koju nalazimo u određenoj hrani koja potiče stvaranje mokraćne kiseline. Nekada davno su bogati smatrani sretnicima ako su bolovali od gihta jer nisu obolijevali od fatalnijih bolesti, dok danas, kada je hrana bogata purinom dostupna svima, giht više nije bolest privilegiranih, nego istraživanja potvrđuju da sve više ljudi ima giht.

image
Lejla Kazinic Kreho, nutricionistica
 
Goran Šebelić/Cropix


Sve veće konzumiranje alkohola, rafiniranih namirnica, raznih umaka, duboko pržene hrane... dovelo je dotle da od gihta obolijevaju i mladi muškarci te danas nije neuobičajeno da pročitamo da poneki i petnaestogodišnjak ima giht.

95 posto muškaraca, 5 posto žena

Da, giht je oboljenje koje je više tipično za muškarce, a, prema nekim novijim istraživanjima, žene čak i s istom razinom mokraćne kiseline u krvi imaju manji rizik od gihta, s tim da rizik kod žena raste kako stare te, prema nekim statistikama četiri, posto njih u svojim šezdesetim godinama dobit će giht, odnosno rizik se kod žena povećava nakon menopauze.

Ukratko, giht će imati 95 posto muškaraca i samo pet posto žena. Dodajmo zanimljivost: prema istraživanju Nurses' Health Study, žene koje svaki dan piju sok od naranče imaju 41 posto povećan rizik od gihta.

Napad gihta može trajati nekoliko dana te iščeznuti i bez tretmana; napadaj se može ne pojaviti tjednima, mjesecima, ali u ozbiljnijim slučajevima česti napadaji gihta mogu oštetiti zglobove te umanjiti pokretljivost.

Tretman gihta stoga se zasniva na lijekovima koji umanjuju bol, kontroliraju upalu, uravnotežuju razinu mokraćne kiseline u tijelu, uz preventivne mjere – promjenu prehrambenih navika!

Potrebne promjene prehrambenih navika:


- Smanjenje tjelesne težine, odnosno održavanje zdrave tjelesne težine

- Dovoljan unos tekućine

- Manji unos proteina

- Minimiziranje unosa alkohola

- Kontroliran unos namirnica bogatih purinom

- Prehrana bogata kompleksnim ugljikohidratima

- Minimiziranje unosa napitaka bogatih šećerom fruktozom (fruktoza pojačava proizvodnju mokraćne kiseline)

Namirnice čiji unos treba testirati

 

Namirnice koje umjereno sadrže purin i čiji bi se unos trebao testirati eliminacijskom dijetom:

- Cvjetača

- Gljive

- Šparoge

- Špinat

- Piletina

- Patka

- Šunka

- Grah

- Cjelovite žitarice (zob, pšenične klice...)

- Mahunarke

- Janjetina

- Jaja

- Kava, čaj

Namirnice koje ne bi trebalo jesti


- Meso, naročito crveno meso, iznutrice (bubrezi, jetrica, srce)

- Punomasni sirevi, uključujući i kozji sir

- Namirnice koje sadrže kvasac, namazi koji sadrže kvasac, dizana tijeta s kvascem, kao i pivo

- Morski plodovi, i to naročito jakobove kapice, inćuni, sardine, skuša

- Divljač

- Alkohol, osobito pivo

Namirnice koje pomažu:


Namirnice koje su dopuštene i koje pomažu

- Banana

- Ananas

- Šumsko voće (višnja, malina, trešnja, borovnica)

- Povrće (kelj, kupus, peršin, zelena salata)

- Rajčica

- Tofu kao alternativa mesu

- Esencijalne masne kiseline iz lanena ulja

- Crveno povrće (zbog bogatstva vitaminom C: crvene paprike, crveni kupus, slatki krumpir)

- Celer

- Kvinoja

- Tjestenina (najbolje bezglutenska)

- Avokado

- Marelica

- Dinja

- Jabuka

- Kruška

- Mrkva

- Đumbir

- Začin kurkuma

- Heljda i heljdino brašno

- Smeđa riža (najbolje basmati)

- Bezglutenski kruh

- Niskomasni i nemasni mliječni proizvodi kao nemasno ekološko mlijeko i jogurt

Kod akutnog napadaja pomaže - post


Kada se dogodi napadaj gihta, detox sokovima i vodom možete se na vrlo jednostavan i efektan način osloboditi bola i mokraćne kiseline.

Tijekom napadaja gihta važno je odmarati se i piti dosta tekućine i sokova koji pomažu izbacivanju viška mokraćne kiseline.

Uz dosta vode, pijte nesoljenu i nemasnu juhu od celera, sok od višnje, sok od ananasa, sok od mrkve, jabuke, celera i đumbira, smothie od banane, jabuke i borovnica (koristite voće i povrće s popisa preporučenih namirnica).

Ovakav detox biste trebali provoditi najviše tri dana. Potraje li dulje, može dovesti do još veće razine mokraćne kiseline uzrokovane smanjivanjem masnoća i mišićnog tkiva.

Ovo je način da tijelo samo prirodno eliminira kristale koji uzrokuju upalni proces.

Ne pretjerujte!

Prema istraživanju Nurses‘ Health Study, kod žena koje svaki dan piju sok od naranče rizik od gihta povećan je 41 posto!

29. travanj 2024 06:41