StoryEditorOCM
ForumRADI SE SAMO NUŽNO

Korona je prorijedila posjete stomatolozima, a sve manje se traže i fileri, botoks... Pandemija se snažno odrazila na poslovanje, oporavak se očekuje tek 2022.

Piše Tihana Marović/SD
17. veljače 2021. - 17:35

Među djelatnostima čije je poslovanje uvelike pogođeno epidemijom koronavirusa svakako su dentalne ordinacije i poliklinike. Na samom početku epidemije, u ožujku prošle godine, proglašeni su nositeljima visokog rizika virusne zaraze, što je zasigurno bio presudan faktor kod većine građana koji su posjet zubarima i stomatolozima odgodili za neka sigurnija vremena.

Danas, pokazuju brojna istraživanja, zbog provođenja propisanih mjera poprilično su sigurna djelatnost, no standard stanovništva značajno se promijenio. Budućnost je neizvjesna, pa se mnogi ne žele upuštati u dodatne troškove, što se u ovom slučaju prvenstveno odnosi na donedavno popularne i tražene estetske dentalne zahvate.

Samo osnovni zahvati

Kako bismo provjerili kakvo je stanje u sektoru kontaktirali smo nekoliko vodećih dentalnih poliklinika, no o trenutnom poslovanju nisu htjeli javno progovoriti. Ne znamo stoga u kolikom im je padu promet, ipak gotovo svi su u neslužbenom razgovoru potvrdili isto; trenutno se obavljaju tek osnovni zahvati. Dakle, zubi se liječe, popravljaju i vade, što su relativno hitne i neodgodive situacije. Ostala ponuda bilježi negdje veći, negdje manji pad. Budućnost je, slažu se svi naši sugovornici, neizvjesna.

Estetska dentalna medicina proteklih je godina doživljavala procvat, i to ne samo zahvaljujući trendovima bijelog i savršenog osmijeha kod lokalnog stanovništva, već i medicinskom turizmu. Poznato je kako su gosti iz brojnih europskih zemalja pri posjetu Hrvatskoj nerijetko koristili naše značajno povoljnije dentalne usluge, budući da su cijene kod nas dvostruko, čak i trostruko povoljnije. Nije tajna kako su mnoge poliklinike imale sjajne suradnje s visokokategoriziranim hotelima i vilama za odmor.

- Najpopularnije usluge, osim izbjeljivanja i pjeskarenja zubiju, svakako su i lasersko izbjeljivanje, te naravno ugradnja implantanata. To je dugotrajniji proces, zaista smo imali lijep broj stranaca koji nam je dao povjerenje po tom pitanju, prepoznali su naš rad i kvalitetu, nadamo se da će i nadolazeća sezona biti dobra.

Trenutno bilježimo pad novih zahtjeva za takvim uslugama, no imamo pacijenata koji završavaju započete terapije. Otpuštanja nije bilo i nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje - kazali su nam iz jedne poznate splitske klinike koja broji više od sedam zaposlenih. Kolike su cijene zahvata, pojašnjavaju, teško je reći. To ovisi o zdravstvenom stanju, ali i prohtjevima pacijenta.

Od dvije do deset tisuća eura

Ugradnja implantanta bez pratećih nadogradnji kreće se od tri do šest i pol tisuća kuna, titanska nadogradnja košta oko 1500, a cirkonska više od dvije tisuće kuna. Cijena krunice je od 1500 do 2500 kuna. Blago odstupanje od navedenih cijena je moguće, pogotovo jer dentalne poliklinike u posljednje vrijeme uvode akcijske ponude.

Sve u svemu, želite li kompletno srediti zube i imati zdrav i lijep osmijeh, ovisno o stanju i željama, morat ćete izdvojiti od dvije, tri pa do čak deset tisuća eura. Budući da su zubi u suvremenoj kulturi statusni simbol, često su se zbog te namjene dizali i krediti. Danas to malo kome pada na pamet.

image
Vojko Bašić/Cropix

Mnogi u poliklinike ne odlaze samo zbog zubiju već i estetike lica. U dentalnim ordinacijama pružaju se usluge hijaluronskih filera, botoksa, ali i pomlađivanja krvnom plazmom. Ampula hijalurona košta od dvije do tri tisuće, botoksa oko tri tisuće kuna, a tolika je i okvirna cijena pomlađivanja krvnom plazmom. Navodno, i ove usluge bilježe pad potražnje.

Da je stanje uistinu teško prvi su nas upozorili friško diplomirani doktori dentalne medicine. Oni, naime, teško i nikako dolaze do posla. Riječ je redom o sjajnim studentima, vrijednim i ambicioznim mladim ljudima koje trenutno na tržištu rada dočeka hladan tuš. Svjedoče nam kako posla za njih, uz duž cijele Jadranske obale, jednostavno - nema!

Perušić, Tenja, Marijanci....

- Do pristojnog posla, dakle prijave na puno radno vrijeme zaista je teško, gotovo i nemoguće doći. Čak smo u situaciji da volontiramo, ili radimo povremeno u ordinacijama za tisuću i pol, dvije tisuće kuna, čisto kako ne bismo stali kući, već stekli barem nekakvo iskustvo. Ipak, situacija s koronom se otegnula, evo već godina dana, a i neki poslodavci to koriste. Smatramo kako to nije primjereno - napominju mladi doktori dentalne medicine.

Bacili smo oko na burzu rada i zaista, natječaja je jako malo. Doktori i asistenti dentalne medicine traže se uglavnom u manjim ličkim, slavonskim i zagorskim mjestima, po jedan u Perušiću, Tenji, Marijancima, Humu na Sutli....

Iz Hrvatske komore dentalne medicine naglašavaju kako je najteže razdoblje u dentalnoj medicini bilo u ožujku i travnju 2020. kada se trebalo prilagoditi novonastaloj situaciji, no isto tako predviđaju kako se tržište neće oporaviti sve do travnja 2022. godine.

Komora je zabrinuta

- Tijekom ljetnih mjeseci 2020. godine, zabilježen je nagli oporavak, no isti je uglavnom vezan uz nastavak započetih terapija koje su bile naglo prekinute radi pandemije. Nažalost, mnoge dentalne klinike i ordinacije nisu prepoznale neizvjesnost takva oporavka i nastavile su načinom poslovanja kao da je kriza okončana, iako je početkom jeseni, a osobito tijekom listopada, studenog i prosinca, interes pacijenata za pružanjem dentalnih usluga ponovno u opadanju.

Komorske analize, utemeljene na analitici očekivanih zdravstvenih kretanja i očekivanoj krivulji oporavka nacionalnih gospodarstava, o kojima jako ovisi i kupovna moć njihovih pacijenata, pokazuju otežano poslovanje, koje će prema našem mišljenju potrajati sve do travnja 2022. Hrvatska komora dentalne medicine izrazito je zabrinuta navedenom situacijom, u kojoj je vrlo teško održavati rad dentalnih klinika, ordinacija i laboratorija, osobito onih koji nemaju ugovor o provođenju obveznog zdravstvenog osiguranja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje - kažu u Komori.

Također napominju kako je odlazak u dentalne poliklinike siguran.

- Važno je naglasiti kako su dentalne klinike i ordinacije s epidemiološkog aspekta sigurne i kao takve nisu mjesta niti fokus zaraze koronavirusom, jer se u njima provodi maksimalna zaštita i sve epidemiološke mjere, kojima se štiti zdravlje hrvatskih pacijenata i cjelokupan dentalni tim - zaključuju.

18. travanj 2024 03:20