StoryEditorOCM
ForumMOĆNI SUDAC

Kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić odlučio da majka uglednog hadezeovca neće u zatvor

Piše Piše PSD
14. siječnja 2024. - 18:31

Može li se pravomoćno biti osuđen na zatvorsku kaznu za djelo koje je počinjeno prije gotovo 14 godina, dobiti više od jednog poziva za odlazak na izvršenje kazne, tražiti odgode i na koncu uopće ne otići u zatvor? Može. Jer u još jednoj priči koja zorno pokazuje kako funkcionira hrvatsko pravosuđe, riješen je i jedan velik misterij koji se tiče Vinke Luetić Herman, majke Mislava Hermana, šefa zagrebačkog HDZ-a i njezinog odlaska u zatvor. U koji, odlukom Visokog kaznenog suda (VKS) ipak neće ići, piše Večernji list.

Jer je vijeće pod presjedanjem Ivana Turudića prihvatilo je žalbu Vinke Luetić Herman na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji joj je odbio preinačiti ili ukinuti osuđujuću pravomoćnu presudu. Pa joj je pravomoćna kazna od 16 mjeseci zatvora zamijenjena uvjetnom kaznom od 16 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina. No kako rok kušnje počinje teći od pravomoćnosti presude, a presuda je postala pravomoćna 2020., to znači da kraja uvjetne kazne Vinka Luetić Herman ima još godinu dana.

Ona je 2015. osuđena jer je bila dio grupe koju je USKOK teretio da je za mito sređivala invalidske mirovine ljudima koji na njih nisu imali pravo. Djela su počinjena 2010. i 2011., nepravomoćna presuda je na zagrebačkom Županijskom sudu donesena 13. veljače 2015. Vrhovni sud je tu presudu kojom je Vinka Luetić Herman bila osuđena na 16 mjeseci zatvora i oduzimanje 73.000 kuna potvrdio 28. veljače 2020. Presuda je postala izvršna 16. prosinca 2020., a 27. siječnja 2021. sudac izvršenja kazne zatvora odlučio je da se Vinka Luetić Herman na izvršenje kazne mora javiti 13. travnja 2021.

Ona je tražila odgodu, to je bilo vrijeme pandemije, i tako se došlo do ljeta 2023. kada je  ponovo odlučeno da se mora javiti u zatvor. No u međuvremenu ona je podnijela zahtjev za izvanrednim ublažavanjem kazne, što je zagrebački Županijski sud travnju lani odbio. No onda se ona žalila VKS-u zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i kazne, zatraživši ili da se ta odluku preinači u blažu kaznu s obzirom na iznesene olakotne okolnosti ili da se ukine i vrati na ponovno odlučivanje.

27. travanj 2024 20:50