StoryEditorOCM
ForumBIROKRACIJA

Kako je ovo moguće? MUP na svojim stranicama traži Dalmatince koji su već odavno nađeni i moli građane da pomognu!

Piše Katarina Marić Banje
6. listopada 2021. - 20:56

U Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba mogli ste pročitati podatak kako je na području PU splitsko-dalmatinske na popisu 75 osoba za kojima se traga. Radi se o službenoj stranici MUP-a na kojoj je istaknuto: osoba je pronađena ako se ne nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Međutim, kako se ispostavilo, četiri osobe navedene u NENO-u su nađene, jedna neposredno prije, ali su tri ostale na popisu nestalih, i to ne kratko razdoblje nakon pronalaska, nego u rasponu od dva do četiri mjeseca.

image
Objava o nestanku ostala u sustavu
MUP

Nakon upita o četiri potrage koje su na snazi, iz splitske policijske uprave dobili smo odgovor:

– Tri osobe za kojima se tragalo su pronađene u ovoj godini po policijskim službenicima, i to jedna na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, dok su dvije osobe pronađene na području drugih uprava, dok je za jednom osobom obustavljena potraga iz razloga jer je u međuvremenu osoba postala punoljetna te je tijelo koje je prijavilo nestanak osobe obustavilo prijavu nestanka.

U trenutku kada je odgovor stigao, u utorak poslijepodne, njihove fotografije, imena i osobni podaci nisu se više nalazili u sustavu NENO-a. Međutim, tog dana u podne još su bili u objavama nestanka.

Radi se o 23-godišnjakinji koja je nestala krajem travnja ove godine iz Dugog Rata, a nađena je nakon mjesec dana. Unatoč tome, za njom se početkom listopada, četiri i pol mjeseca kasnije, prema NENO-u, još uvijek tragalo.

Druga mlada osoba s popisa nestalih je 18-godišnjak koji je početkom srpnja ove godine otišao s adrese u Splitu, i to tjedan dana nakon što je postao punoljetan. Tijelo iz sustava socijalne skrbi, koje je prijavilo nestanak, prestaje biti nadležno za njega kada napuni 18 godina, ali je obustavilo prijavu nestanka tek u ponedjeljak te je taj podatak u NENO-u ažuriran tri i pol mjeseca kasnije.

Treći je 51-godišnjak koji je nestao iz Trogira početkom kolovoza ove godine, a nađen je u kratkom roku na području druge policijske uprave. Međutim, u NENO-u je potraga još uvijek službeno egzistirala sve dok nismo upitali za okolnosti njegova nestanka te je tog dana poslijepodne podatak korigiran.

image
Objava o nestanku ostala u sustavu
MUP

"U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi, molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: nestali@nestali.hr", pisalo je ispod slike i osobnih podataka osoba koje se traže, a već su nađene.

Poslali smo pitanje MUP-u koja je procedura brisanja objave nestanka kada se pronađe osoba.

– Nadležna policijska uprava na čijem području je nestanak prijavljen bez odgode uklanja profil nestale osobe kada je osoba pronađena. Policijski službenici na terenu trebaju osobno zateći osobu za kojom se traga i s njom obaviti razgovor na okolnosti nestanka i o tome obavještavaju nadležnu službu koja će profil ukloniti, tj. deaktivirati. Svaka policijska uprava je odgovorna za svoje područje nadležnosti, tj. za nestanke na svom području – odgovorili su nam.

image
Objava o nestanku ostala u sustavu
MUP

Nestanci su pod nadležnošću Odjela za potrage PU splitsko-dalmatinske čiji rad je velikim dijelom izložen javnosti jer je objavljivanje fotografije nestale osobe i njezinih osobnih podataka u medijima od velike pomoći za traganje. U jednom od razgovora za medije, njihov voditelj Stipan Skejić izjavio je kako u praksi prilikom nestanka policija ne čeka 24 sata, nego odmah ide na teren.

A čak i nakon što se osoba zbog proteka vremena proglasi mrtvom po snazi zakona, oni ne obustavljaju potragu. Zbog iznimnih napora u potrazi za Amerikancem Jacobom Andrewom Lingom (18), koji je nestao u kolovozu 2019. godine, vicekonzulica Rebecca I. Tehan mu je u studenome te godine uručila zahvalnicu američkog veleposlanstva.

Za mladim Amerikancem intenzivno se tragalo desetak dana u kolovozu na području Baške Vode te je potraga obustavljena kada se sam javio u područnu policijsku postaju.

Možda je upravo njihova angažiranost na terenu u svakom pojedinom slučaju dovela do propusta u birokratskom dijelu posla. Tako su troje nabrojenih bili službeno nestali iako su nađeni.

Kada oduzmemo četiri osobe nestale tijekom ratnih godina, zatim tri slučaja o kojima pišemo te osobu koja je nađena dva dana ranije, na području PU splitsko-dalmatinske je trenutačno na snazi potraga za 68 osoba. To je najnoviji i najtočniji podatak, nakon što su podaci iz sustava usklađeni sa stvarnim stanjem.

U Hrvatskoj je u posljednje 23 godine prijavljeno više od 24 tisuće nestanaka osoba, a najstarija prijava datira iz 1961. godine. Od ukupnog broja nestalih osoba za kojima policija još uvijek traga i koje su prijavljene policiji, najveći broj se odnosi na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata (oko 70 posto, ili 1700 osoba).

Iza toga slijede bjegovi ili udaljenja osoba iz obiteljskog doma iz raznih razloga. Zatim su po brojnosti bjegovi ili udaljenja osoba uslijed različitih psihičkih i dementnih oboljenja, nestanci osoba uslijed nestanaka u moru ili rijekama, bjegovi ili udaljenja osoba iz odgojnih i zdravstveno-psihijatrijskih ustanova, osobe nestale prilikom planinarenja, osobe čiji nestanak je nepoznate naravi te osobe nestale zbog različitih okolnosti (avanturizam, skitnja i slično).

Na stranicama NENO-a stoji da policija može, kako bi pronašla nestalu osobu, fotografiju te osobe objaviti u medijima, što zna uvelike koristiti potrazi. Pogotovo ako se radi o osobi koja je žrtva kaznenog djela ili ako se radi o psihički bolesnoj osobi koja zbog bolesti ne može dati nikakve korisne podatke o sebi ili svome mjestu stanovanja.

Kod mlađih osoba, ako se radi o udaljenju od kuće, uglavnom se nestanak riješi u roku do tri dana. Razlog je najčešće sukob u obitelji ili problemi u školi. Starije osobe uglavnom odlutaju zbog demencije ili sličnih zdravstvenih problema. Nerijetko se dogodi i fatalan ishod zbog pada ili pothlađivanja.

29. travanj 2024 20:40