StoryEditorOCM
ForumIZVANREDNA PRESICA

Kakav obrat u Zagrebu: Pavičić Vukičević preuzela stožer i opozvala odluku o obveznom nošenju maske na otvorenom

Piše PSD.
31. ožujka 2021. - 19:11

Nacionalni stožer civilne zaštite, u danu kada smo izbrojili više od 2600 novozaraženih koronavirusom, donio je u srijedu strože mjere na nacionalnoj razini, a stigli su prijedlozi i lokalnih stožera, prenosi Jutarnji list.

Tako je stožer Grada Zagreba predložio da se nose maske na otvorenom bez iznimki, ali čini se da u Nacionalnom stožeru nisu skloni to prihvatiti, već samo u dijelu koji se odnosi na veća okupljanja na otvorenom, primjerice, na tramvajskim stajalištima ili u redovima ispred banke.

Koliko je ideja bila suluda, shvatili su isti dan i u zagrebačkom stožeru, pa je ravnatelj Štampara Zvonimir Šostar rekao kako će prijedlog revidirati i kako će odluka odnositi samo za grupe od tri ili više osoba, a ne za sve koji izađu iz kuće.

U međuvremenu se medijima obratila i vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Na konferenciji je rekla da je preuzela upravljanje Stožerom civilne zaštite Grada Zagreba, da je protiv obaveznog nošenja maski na otvorenom te da je odluku gradskog Stožera zbog toga opozvala.

Krunoslav Capak je pak rekao kako ne vidi razloga da se maska na otvorenom nosi kada je osoba sama i kada, primjerice, šeće psa.

- Ako se nalazite negdje sami, nema potrebe nositi masku. Mjera nošenja maski na otvorenom odnosi se na mjesta gdje je puno ljudi, na tržnici, na rivi, a vjerujem da će i zagrebački prijedlog biti logičan. Moram vidjeti njihov zahtjev - rekao je Capak.

S druge strane, u Splitsko-dalmatinskoj i Šibenskoj županiji bit će odobrene strože mjere.

Kod njih će biti obvezno korištenje maski na otvorenom gdje je povećan protok ljudi, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati, hrana i piće se može usluživati samo na otvorenom uz pridržavanje mjera, radno vrijeme casina i sličnih lokala je do 20 sati, a škole stranih jezika ponovno prelaze online.

Primorsko-goranski stožer je pak u srijedu popodne poslao prijedlog još strožih mjera, budući da su po incidenciji najgori u Hrvatskoj, a samo jučer su zabilježili 611 novozaraženih.

Sada traže još prije Uskrsa da terase ugostiteljskih objekata zatvaraju već u 19 sati, umjesto u 22 sata, da se okupljanja ograniče na osam osoba, da u trgovinama može biti najviše 10 kupaca na sto kvadrata, te da se zabrani rad svih sportskih, fitness i rekreacijskih dvorana.

Na nacionalnoj razini Stožer je pak donio odluku o zabrani treninga u zatvorenim prostorima osim za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše, dok teretane i fitness centri zasad ostaju otvoreni.

Ograničava se i rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenom, a mijenja se i odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice. Za ulazak u Hrvatsku će se priznavati brzi antigenski testovi priznati u EU, ali moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju koja vrijedi 180 dana. Uređen je i prelazak granice zbog turizma, te za digitalne nomade i djecu koja neće morati imati potvrde. Granicu će moći prijeći svi cijepljeni drugom dozom nakon 14 dana i to bez obzira kojim su se cjepivom cijepili, odnosno priznavat će se i kineska i ruska cjepiva koja nisu odobrena u EU.

Odluke stupaju na snagu 1. travnja i trajat će do 15. travnja, ali na dnevnoj bazi će se pratiti situacija i moguće je i ranije revidiranje odluke.

19. travanj 2024 03:05