StoryEditorOCM
ForumTAJ ROĐAK?

Je li Butković opleo po Milanoviću zbog naftaša sinjskih korijena koji je pod sankcijama? Predsjednik rekao da mu je on ‘daljnji rod‘

Piše Vijesti SD
7. travnja 2024. - 08:42

"Vidim da je Zoran Milanović javno pozvao na moje hapšenje zbog navodnog trgovanja utjecajem", istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u reakciji na posljednji predsjednikov istup. Nakon Milanovićeve konferencije za medije u Kninu, na kojoj je komentirao sadržaj navodnih poruka između Butkovića i Josipa Pleslić (Rimac), Butković ga je na društvenoj mreži Facebook pozvao da odgovori na dva pitanja. 

"1. Je li trgovanje utjecajem ako predsjednik Republike, u konkretnom slučaju Ti Zorane Milanoviću, osobno traži od državnih i privatnih banaka da otvore račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s ruskim kapitalom? 2. Što si dobio kod protučinidbu za taj angažman?", upitao je Butković. 

Kako Večernji list doznaje iz krugova bliskih ministru Butkoviću, mislio je na Željka Runju, naftaša rodom iz Sinja koji je bio prvi potpredsjednik ruske naftne kompanije Rosnjeft koja se zbog ruske agresije na Ukrajinu našla pod sankcijama Europske unije. Sankcije su u ožujku 2022. obuhvatile i čelnike kompanije, uključujući i Runju. Runje je u srpnju 2022. bio skinut s popisa osoba pod sankcijama, ali samo nakratko. Kako doznajemo, za jedan je dan vraćen natrag na popis i ostao i dalje pod sankcijama.

Milanović je o Runji govorio potkraj ožujka 2022. odgovarajući na pitanja novinara.

- On je moj prijatelj i neki daljnji rod, ali on je američki čovjek, njega je u Moskvu doveo Rex Tillerson. Kad je Exxon ušao u projekt s Rosnjeftom, njega je Tillerson doveo. To je što se tiče Runje. Gdje je trenutno, ne znam, on se vraća u Zagreb, tu će živjeti. On je hrvatski državljanin – izjavio je tada predsjednik o Runji koji je obuhvaćen sankcijama Zapada Rusiji.

Milanović je, kako je prenio N1, rekao da je Runje “prema ruskim i američkim standarima srednja klasa”.

- Od toga će štete imati Rusija, Europa. Amerikanci neće, a Kinezi će brojati novčeke - kazao je Milanović.

Željko Runje - za kojega se u službenim dokumentima britanskog Ministarstva vanjskih poslova navodi kako je rođen 1954. godine - stavljen je pod sankcije Ujedinjene Kraljevine odmah nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, u ožujku 2022.  Bila je riječ o tzv. privremenim ili gotovo preventivnim sankcijama, s ograničenim rokom trajanja za vrijeme kojega su britanske vlasti imale vremena da pobliže istraže i prouče dokaze o povezanosti s režimom u Moskvi, piše Večernji list

30. travanj 2024 17:40